Autoshow’a İlgi Şirketleri Umutlandırdı

İstanbul Autoshow 2012’nin gördüğü ilgi, şirketleri umutlandırdı.

Geçtiğimiz hafta açılan fuarı, yoğunluğu hafta sonlarında olmak üzere ziyaret edenlerin sayısı 150 bin kişiyi aştı. Bu durumdan memnun olan otomotiv sektörünün önde gelen isimleri, ÖTV artışı ve krize rağmen 2013’te yine 800 binlik satış rakamına ulaşılacağını düşünüyor. Fuarda yeni modellerini görücüye çıkaran şirketlerin iyimserliğinde, Türkiye’nin genç nüfusu, büyüme hızı ve otomobile olan yüksek ilgi de önemli rol oynuyor. Avrupa’da pazarının daralmasına rağmen Türkiye’deki ciddi talep ve yükselmenin devam edeceğini düşünüyorlar. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ işbirliği ile 2-11 Kasım tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenen İstanbul Autoshow’u ziyaret edenlerin sayısı 150 bini aştı. Fuarda 45 markanın 500’e yakın modeli sergileniyor. Fuarda yeni modellerini sergileyen sektörün önde gelen şirketleri Cihan’a 2012 değerlendirmelerini ve 2013 beklentilerini anlattı. Fuarın gördüğü ilgiden memnun olan Mercedes-Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün, 2012’nin sektör için zor bir yıl olduğunu söyledi.

Pazarda yüzde 8-9’luk bir gerileme olduğunu, eylül ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine bakıldığında, ürün grupları arasında ciddi farklılıklar meydana geldiğini aktardı. Sülün, ekonomi yönetimi arasında polemik konusu olan gaz-fren tartışmalarına atıfta bulunarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Şehirlerarası otobüs yüzde 45 geriye gitti. Ağır kamyon yüzde 18 geriye gitti. Otomobil yüzde 8, hafif ticari yüzde 9. Dolayısıyla geçen senenin gerisinde. Ama şimdi geçen seneden beri tartıştığımız, ekonominin yavaşlatılması, gaza basalım, frene basalım tartışmaları, yüzde 8-9 dalga boyu her ne kadar rahatsız etse de uzun vadede stabil bir pazar getirecek ise biz buna razıyız. Ama dalga boyunun artması, inmesi gerçekten acı verici oluyor. Yüzde 8-9 artık acıtmaya başladı tabi. Avrupa’da da işler kötü. Biliyorsunuz Türkiye’deki ihracatın önemli bir kısmı Avrupa’ya ihraç ediliyor. Avrupa’da da pazar zayıf. Dolayısıyla iç pazarın önemi giderek artıyor. Orayı biraz zayıflattığımız zaman ciddi anlamda acı vermeye başlıyor artık.” Önümüzdeki yıl için, “Çok bilinmeyen var.” demesine rağmen ‘olumlu baktıklarının’ altını çizen Sülün, “2012 seviyelerinde bir pazar olacağını tahmin ediyoruz. Satışlarımızın daha fazla olacağını tahmin ediyoruz, planlıyoruz. Umut ediyoruz ki bu seneden daha iyi olur.” ifadelerini kullandı. Toyota Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt da sektör açısından 2012’yi kötü bir yıl olarak görmenin doğru olmayacağını kaydetti.

Bozkurt, sektörün genel durumu ve gelecek yıl göstereceği performans ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Bu yılın sonunu galiba 800 bin adet gibi bir rakamla kapatacak gibi görünüyoruz. Bu açıdan baktığınızda geçtiğimiz yıldan düşük bir yıl olacak ama bugüne kadar da en çok otomobil satılan yıl olacak otomobil tarihinde Türkiye’de. Bu anlamda çok çok kötü bir yıl olduğunu söylemek doğru olmaz, haksızlık olur. Alınan ekonomik önlemler neticesinde zaten bu sonuçlara ulaşıldı. Sektör olarak bu önlemlerin gerekçelerini biliyoruz ve destekliyoruz. Gerçekten daha sağlıklı ve uzun soluklu stabil bir ekonomiye sahip olmamız için alınan önlemler. Önümüzdeki yıl da bu yıldan az olmaz, onu söyleyeyim. Çok fazla da yukarı gideceğini zannetmiyoruz. Yine 800 bin adetlerde seyreden bir yıl olacağını zannediyorum. Son ÖTV artışı etkilerini gelecek yıl göreceğiz çünkü pek çok firma bunu kendi sinesine çekti, müşteriye yansıtmadı. Ama önümüzdeki yıllarda etkisi olacaktır.” “MODELLERİN AİT OLDUĞU YIL PİYASAYA SÜRÜLMESİ, SATIŞLARI ETKİLEYECEK”Çinli otomotiv şirketleri ile yaptığı işbirliği ile dikkatleri üzerine çeken Mermerler Otomotiv’in Genel Müdürü Murat Mermer, sektör ile ilgili beklentilerini ifade ederken, yeni modellerin piyasaya sürülmesi ile ilgili yönetmelik değişikliğine dikkat çekti. Mermer, “Biliyorsunuz, önceden 2013 modellerini bu fuarda satabiliyorduk, bu sene böyle imkan yok. 1 Ocak itibarıyla üretilen araçların Türkiye’de satışı mevzubahis.” diyerek, satışların bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Bu durumunda yeni modellerin Türkiye’ye gelmesinin senenin ilk aylarına yayılacağı için ilk başlarda bir durgunluk yaşanabileceğini ileri süren Mermer, bu dönemde elinde 2012 stoğu olanların kampanyalar düzenleyerek, fiyat indirimi ile piyasayı ayakta tutmaya çalışacaklarını düşündüğünü aktardı. Honda Türkiye Pazarlama ve Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Kutluay, Avrupa’da pazarı daralmasına rağmen Türkiye’de ciddi bir talep ve yükselme olduğunu belirterek, bu durumu Türkiye’nin genç nüfusu, yüksek büyüme hızı ve otomobile olan ilgiye bağladı. Vergi artışının yılın son döneminde yapıldığı için şirketler tarafından fiyatlara yansıtılmadığını vurgulayan Kutluay, şöyle konuştu: “Tabi ki Ocak ayından itibaren vergideki artış direk tüketiciye ulaşan fiyatın artması anlamına geldiği için ve bu da fiyatları yukarıya taşıdığı için bir talep daralması söz konusu olabilir. 2013’e sektörün sıkıntılı gireceğini söylemek biraz abartılı olur. Fakat devam eden ve daha da büyüyecek olan sektör biraz hız kaybetmiş olur, biraz frene basmış olur. Şöyle ki, dediğimiz gibi 70 milyonun üzerindeki nüfus, bunun yüzde 60-65’nin genç nüfus olduğunu düşünürseniz, Avrupa’nın da talep açısından çöküş sürecinde olduğunu düşünürseniz, Türkiye şu anda ciddi anlamda Avrupa’da herkesin gözünü çevirdiği bir ülke. Dolayısıyla bu hız biraz yavaşlayacaktır. Ama halkımızın otomobile olan ilgisi kesinlikle bitmez.” Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Tolga Atmaca’nın 2012 değerlendirmesi ile 2013 beklentileri ise kısaca şöyle: “2012 pazarı şu ana kadar ÖTV farkını kompanse etti. Şahsi fikrim böyle gidecek gibi duruyor. Ama 2013’ü etkileyecektir mutlaka. Benim beklentim, 2013’ün 2012 seviyelerinde geçmesi. Tabi farklı bir sürpriz ile karşılaşmazsak, bu sürpriz, hem negatif hem pozitif olarak etkileyebilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile