Av Sezonu Için Bakimlari Yapilan Tekneler Van Gölü'ne Indirildi

Av Sezonu Için Bakimlari Yapilan Tekneler Van Gölü'ne Indirildi

Van Gölü’nde endemik bir tür olan inci kefalini avlayarak geçimini saglayan balikçilar, av yasagi süresince karaya çekerek boyayip onarimdan geçirdikleri teknelerini vinç yardimiyla suya indirdi.

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nün tuzlu ve sodali suyunda yasayabilen fakat üremek için tatli sulara göç eden inci kefali, havzada 20 bin insanin geçim kaynagini olusturuyor. Van Gölü’nde 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda yumurtalarini birakmak için tatli sulara göç eden inci kefalinin neslinin korunmasi amaciyla baslatilan av yasaginda sona gelindi. Av yasagi sürecinde gölün tuzlu ve sodali suyundan yipranan teknelerini karaya çeken balikçilar ise, bu sürede teknelerinin gerekli tüm bakimlarini yapti. Balikçilar, av sezonuna hazir hale getirdikleri teknelerini vinç yardimiyla Van Gölü’ne indirdi.

“Sezonda beklentimiz yüksek”

IHA muhabirine konusan Ahmet Çikla isimli balikçi, av yasaginin basladigi 15 Nisan tarihinde teknelerini bakim için karaya aldiklarini belirtti.

Bakim ve onarimlarini yaptiklari teknelerini av sezonunun basladigi 15 Temmuz’a hazir hale getirdiklerini ifade eden Çikla, “2 yil boyunca Van Gölü’nün sodali ve tuzlu suyunda yipranan teknelerimizi bakima alarak yeniden boyadik. 15 Temmuz’da ‘Vira Bismillah’ deyip sezonu baslatacagiz. Van Gölü bu yil iyi bir yagis aldi. Yagislar akarsularin debilerini de yükseltti. Bu yüzden inci kefalinin üreme sezonu çok iyi geçti. Bu sezonda beklentimiz yüksek” dedi.



“Bakim için üç aylik yasak sürecinden faydalaniyoruz”

Van Gölü’nde 20 yili askin bir süredir balikçilik yaptigini dile getiren Hakan Çikla ise, “Yapilan arastirmalara göre Van Gölü’nün kaldirma kuvveti denizlere göre biraz daha yüksek. Sodali oldugu için boyayi kabartma özelligi var. Birçok boya çesidini denedik, en fazla iki yil götürüyor. Iki yilin sonunda tekrar boyanmasi lazim. Bakim için üç aylik yasak sürecinden faydalaniyoruz. Yagmur ve kar yagisindan dolayi su debisi 40-50 santimetre civarinda yükseldi. Bu yüzden bereketli bir sezon bekliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile