'Avcı Terminatör'Ler Laboratuvarda Üretiliyor

Ormanlara verdiği zarar nedeniyle "alevsiz yangın" olarak nitelendirilen çam kese böceklerinin doğal düşmanı olan "terminatör böcekler (calosoma sycophanta)", Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünün Edremit İşletme Müdürlüğü bünyesindeki laboratuvarlarda üretilip 14 işletme şefliğinde doğaya salınıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ormanların adeta bekçiliğini yapan "terminatör böcekler" laboratuvar ortamında üretildikten sonra avcılıklarıyla ağaçları korumaya başlıyor.
Beyaz tulumlarla girilebilen laboratuvarda personel, bugünlerde yoğun şekilde terminatör böceklerden yumurta almaya ve larvaları büyütüp doğaya salınmak üzere hazır hale getirmeye çalışıyor.
Yumurtadan yaklaşık 10 günde çıkan, doğal mücadelenin en önemli unsurlarından bu böcekler, 20 günde larva olarak 4 santimetreye kadar büyüyor. Bu aşamada doğaya salınmak üzere hazır hale geliyorlar.
Beraberinde, beslenme amacıyla çam kese böceğiyle toprağa gömülen bu larvalar, bir sonraki yılın şubat-mart aylarında ergin böcek olarak doğaya bırakılıyor.
- "Her biri günde ortalama 20 çam kese böceğini yok ediyor"
Edremit Orman İşletme Müdürü Mehmet Demirbağ, terminatör böceklerin, yumurtadan çıktığı andan itibaren larva halinden ergen konuma ulaşıncaya kadar tüm gelişme aşamalarında çam kese böceğiyle beslendiğini söyledi.

Söz konusu hayvanları, "alevsiz yangın" olarak nitelendirilen çam kese böceklerinin yoğun olduğu yerlere bıraktıklarını belirten Demirbağ, şöyle konuştu:
"Geçen yıl ürettiklerimiz, doğada şu anda mücadeleye başladı.

2014'te üretip doğaya saldığımız terminatörler, yılda ortalama 100 gün mücadele yapıyor. Bu süre zarfında yaklaşık 20 milyon çam kese böceğini etkisiz hale getiriyorlar. Bu yıl ise 8 bin böceği doğaya salmayı planlıyoruz. Belki bu sayı daha da artabilir ama 2015 programımızda ilk hedef 8 bin. Bunlar da gelecek yıl mücadeleye başlayacak. 8 bin böcek, 4 yıllık ömürleri boyunca yaklaşık 64 milyon çam kese böceğini etkisiz hale getirip ormanları koruyacak. Ormanların bekçisi olan terminatörlerin her biri günde ortalama 20 çam kese böceğini öldürüyor, bir bölümünü yiyor."
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın ise ağaçların, özellikle kızılçamların iğne yapraklarını yiyerek beslenen, fizyolojik ve primer zararlı olan çam kese böceğiyle her yıl biyolojik ve mekanik mücadele yaptıklarını anlatarak, geçen yıl sonbahar mevsiminde 16 bin 350 dekarda bu böceklerin keseleri toplanarak ormandan uzaklaştırıldığını bildirdi.
Biyolojik mücadele kapsamında çam kese böceğinin yırtıcısı olan terminatör böceklerden ürettiklerini dile getiren Yalçın, "Bu yıl 14 işletme şefliğimizde bu böceklerden doğaya salacağız. Terminatör böcekler, çam kese böceğinin tırtıl ve pupalarını yiyerek beslenmektedir. Çok önemli ve faydalı bir yırtıcıdır" ifadesini kullandı.
Yalçın, doğal mücadele kapsamında geçen sene olduğu gibi bu yıl da ormanlara 2 bin kuş yuvası asılacağını aktararak, böylece böcekleri yiyerek beslenen kuş türlerinin ormanlarda çoğalmasının sağlandığını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile