Avea’dan Rixos’a Özel Navigasyon Sistemi, Turistler Artık Otelde Kaybolmayacak

Avea’dan Rixos’a Özel Navigasyon Sistemi, Turistler Artık Otelde Kaybolmayacak

Beş yıldızlı oteller, konuklarına lüks bir tatil hizmeti sunarken bazen de ciddi sorunlar yaşatıyor.

Binlerce metrekarelik alan üzerine kurulu devasa tesislerde, yönünü bulamayan turistler, bazen otel içerisinde kayboluyor. Rixos ile Avea işbirliğinde hayata geçirilen Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) projesi, bu sorunu ortadan kaldırıyor. Rixos Sungate’de konaklayan turistler artık yön bulmakta sorun yaşamayacak. Proje sayesinde, Rixos müşterileri tesis içinde ulaşmak istedikleri noktaları cep telefonundan 3 boyutlu olarak bulabilecek. Rixos bu teknolojiyi dünyada uygulayan ilk otel olacak.
Avea, ilk defa Rixos Otelleri için hayata geçirdiği gerçek dünya ile online dünyanın sınırlarını birleştiren ‘Artırılmış Gerçeklik’ projesini Rixos Sungate Hotel’de tanıttı. Üç boyutlu dijital objelerin gerçek dünyada pozisyonlandırılması teknolojisinin ilk defa bir GSM operatörü tarafından uygulandığı proje kapsamında, Rixos müşterileri, tesis içinde ulaşmak istedikleri noktalara ve edinmek istedikleri bilgilere Android ve iOS sistemini destekleyen cep telefonlarından üç boyutlu olarak erişebilecek. Uygulama kapsamında, misafirler otele girdikleri andan itibaren cep telefonlarını kullanarak otel içerisinde gitmek istediklere yerlere ulaşımları 3 boyutlu görsellerle sağlanacak.
Tanıtım toplantısında konuşan Rixos Sungate Genel Müdürü Cem Uzan, teknolojileri ve yenilikleri en hızlı bir şekilde kullanan ve adapte eden bir otel olduklarını belirterek, dünyada ilk defa yapılan bir sistemi kullanmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Bu sistemi Avea ile birlikte otelcilik sektöründe ilk defa kendilerinin uygulamaya başladığını belirten Uzan, “Amacımız teknolojiyi misafir memnuniyeti ile birleştirmek. Bu projenin sağlayacağı değer bizim için önemli.” dedi. Otelin son 3 yıllık misafir memnuniyetsizliği içinde yönlendirmeyle ilgili sorunların ön plana çıktığını aktaran Uzan, levhalarla yönlendirmenin çözülemeyeceğinin farkına vardıklarını kaydetti. Uzan, “Bu sorunu aşmak için arayışlarımız sürerken aklımıza teknoloji geldi. Misafir memnuniyetsizliğini gidermek için bunu yapmamız gerekiyordu. Dolayısıyla otelcilikte bu teknoloji büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
Sistemi ilk etapta yön bulmak için daha sonra ise farklı uygulamalarda kullanmak istediklerini ifade eden Uzan, şöyle devam etti: “Otelde bir Rus bayan turistin ağladığını gördüm. Probleminin ne olduğunu sorunca, ‘ben aptal değilim ama odamı bulamıyorum. Dört gündür de oteldeyim’ dedi. Bu sorunu çözmek için arayışlarımızı sürdürürken bu fikir ortaya çıktı. Projeyi yaklaşık 1,5 yıl önce Avea’ya götürdük. Onlar da uygulanabilirliğine kanat getirdikten sonra bu sistem ortaya çıktı.” Cem Uzan, sistemi Rixos’un diğer otellerine de yaymayı düşündüklerini dile getirdi.

‘HAYATI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR GELİŞTİRİYORUZ’
Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, Rixos ile yaklaşık 2 yıldan beri yoğunlaşan bir işbirliklerinin olduğunu, yeni nesil turizmi birlikte inşa etmek istediklerini belirtti. Bu sistemin Rixos ile Avea’nın işbirliği sonucu ortaya çıktığını aktaran Şahin, “Birçok farklı sektörde hayalleri hayata geçirmek için özel projeler yapıyoruz. İyi bir Ar-Ge merkezi ve ekibine sahibiz. Avea sadece bir operatör değil. Aynı zamanda teknoloji üreten bir şirket. İnsanların hayatını kolaylaştıran, zenginleştiren uygulamalar geliştiriyoruz.” diye konuştu. Şahin, Augmented Reality teknolojisinin farklı özelliklerle gelişmesi noktasında üniversitelerle araştırma ve geliştirme çalışmalarının devam ettiği bilgisini de verdi.
Avea Kurumsal İş Birimi Direktörü Tunç Taşman da projenin özellikle mobil iletişimle entegre olması halinde hayata ciddi kolaylıklar sağlayacağını söyledi. Geliştirdikleri bu teknolojiyi kullanarak alışılagelmiş turizm tecrübesini farklılaştırmanın mümkün olduğuna işaret eden Taşman, şunları kaydetti: “Rixos hızlı düşünen ve hareket eden bir firma. Bizim de ilginç uygulamalarımız var. ‘Birbirimizi tetikleyecek neler yapabiliriz’ diye düşündük. Rixos’un bu devasa tesisleri ön ayak oldu. Bu sistem sadece yön bulmanın ötesinde müşteriye her yerde ulaşılabilecek bir araç.”
Rixos Otelleri Bilgi Sistemleri Müdürü Mert Acar ise uygulamanın 4 dilde olacağını aktardı.


SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Bu sistem bir navigasyon gibi çalışıyor. Otelin çeşitli yerlerine konan QR (Karekod) kodları, Android ve iOS işletim sistemini destekleyen akıllı telefonlarla okutulduğunda sistem yön gösteriyor. Ok işaretiyle misafirleri gitmek istedikleri yerlere yönlendiriyor. İstenilen bölgeye ulaşılırken de güzergahın üzerindeki bütün alanların infolarını da veriyor. Otelin dışına çıkıldığında ise GPS sinyali ile çalışmaya başlıyor. Sistem, herhangi bir akıllı telefona, küçük bir program yüklenmesi sonucu aktif hale geliyor. Ve kullanılmaya başlanıyor. Aynı araçtaki navigasyon gibi, otelde rota oluşturuyor. Kişiyi istediği yere götürüyor. Müşteri bu sistem sayesinde, otel içindeki etkinliklerden de haberdar olabiliyor. Sistemde Avea’nın 3G teknolojisi kullanılıyor. Ancak arka planda Rixos’un serveri üzerinden çalışıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile