'Avrupa Aşı Haftası' Etkinlikleri

'Avrupa Aşı Haftası' Etkinlikleri

Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, aşılamanın, bebeklerin, çocukların ve erişkinlerin enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğunu söyledi

  Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak , aşılamanın , bebeklerin , çocukların ve erişkinlerin enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak , bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğunu söyledi .
Çatak , 5 . Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında , Mersin Gazeteciler Cemiyeti ' nde düzenlediği toplantıda , ülkemizdeki aşılama çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi . Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Çatak , 2005 yılı sonuna kadar sadece 7 hastalığa karşı aşılama yapılırken , 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlayan Hib , Kızamıkçık ve Kabakulak aşıları ile aşısı yapılan hastalık sayısının 10 ' a yükseldiğini , 2008 yılı başından itibaren ise , asellüer boğmaca aşısını içeren DaBT-İPA-Hib aşısının da uygulanmaya başlamasıyla bu sayının 11 ' e çıktığını belirtti .
Aşılama oranlarının Mersin ' de yüzde 99 ile 2000 ' li yıllarda hayal bile edilemeyecek seviyelerde olduğunu ifade eden Çatak , ülkemizdeki aşılama oranın da Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasından yüksek olduğunu söyledi .
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ' nin , 2005 yılında aşılanmanın desteklenmesini savunmak için ' Aşı Haftası ' yapılmasına karar verdiğini hatırlatan Çatak , 2010 yılına kadar düzenlenen 4 aşı haftası etkinliğine ülkemizin de katıldığını belirterek , ' Avrupa Aşı Haftası ' etkinliklerinin 5 . ' sinin , ülkemizin de yer aldığı bu bölgede bulunan 45 ülkenin katılımı ile 24 Nisan-1 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydetti .
Bu yılki aşı haftasının ana temasının , Kızamık ve Kızamıkçık Eliminasyonunun bölgesel hedeflerine ulaşmak amacıyla ulusal bağışıklama çalışmalarına ağırlık verilmesi , sağlık personelinin bilgilendirilmesi ve duyarlılığının arttırılması olduğunu ifade eden Çatak , " Bilindiği gibi , ülkemizde de 2002 yılından bu yana Kızamık Eliminasyonu , 2006 yılından bu yana Kızamıkçık Eliminasyonu ve Konjenital Sendromun Kontrolü programı yürütülmektedir . Hedefimiz , 2010 yılı sonuna kadar ülkemizde yerli virüs geçişini durdurmak , 2010 yılından sonra da ülkemiz dışından gelecek yeni kızamık virüslerinin yerleşmesini önlemektir . Bu hedeflere ulaşmak için gerekli temel stratejilerden biri de söz konusu hastalıkların sürveyansını güçlendirmektir " dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile