Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bu Meclis'te kimse, kadınların seçme ve seçilme hakkını başka bahanelerle, başka örtülerle örtmeye kalkmamalıdır" dedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Meclis'te program düzenlendi.

Programa, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, komisyon üyeleri, milletvekilleri, kamudaki kadın yöneticiler katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, demokrasinin karşı tarafı anlama, uzlaşma ve bunu davranışa dönüştürmekten geçtiğini söyledi.

Türkiye'de herkesin bunu anlaması ve içselleştirmesinin önemine değinen Şahin, kadın erkek eşitliğinin toplumun tabanına yayılması gerektiğini vurguladı.

Bakanlığında kadın erkek eşitliğinin, bir konuya kadın ve erkek bakışının aynı masada bulunmasının çok önemli olduğunu dile getiren Şahin, "Ben kadından sorumlu bakan olarak, kadın erkek eşitliğine kendim dikkat etmezsem kime ne diyeceğim-" dedi.

Şahin, bakanlık olarak kamuda işe girmede, görevde yükselmede, eşit işe eşit ücrette kadın erkek eşitliğini uygulamaya çalıştıklarını kaydetti.

Bakanlığının bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi veren Şahin, kadın erkek fırsat eşitliğinin sonuna kadar takipçisi olduklarını vurguladı.

-"Kadın mı, bayan mı sorusunu komisyon çözsün"-

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da komisyon sayesinde bakanlıklarda, kamuda, üniversitelerde, sanayi kuruluşlarında, sivil toplum kuruluşlarında "Kadın erkek fırsat eşitliği ve istihdamıyla ilgili sorunların giderilmesi konusunda ne yaptınız-" sorusuna muhatap kalınabileceği kaygısının şekillendiğini söyledi.

Kadına negatif ayrımcılığın da söz konusu olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Bazı alışkanlıkları, bazı erkek yanlışlıklarını inanç ya da toplumla ya da kimliğimizle izah etmeye çalışmanın çok haksız yaklaşım olduğu kanaatindeyim. Yanlış toplumsal alışkanlıkları birlikte ortadan kaldırabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda kadın istihdamının yarıya yaklaştığını belirten Kılıç, kadın yöneticilerin düşük oranını zaman içinde telafi edeceklerini belirtti.

Bakanlıktaki yönetici pozisyonlarına kadın başvuru sayısının neredeyse hiç olmadığını anlatan Kılıç, açığın kapatılmasında komisyondan yardım istedi. Suat Kılıç, "Bir üst düzey erkek yönetici adayı geldiğinde çocuk sayısını, çocuklarının kaç yaşında olduğunu, annesi ya da kayın validesinin yakında olup olmadığını, seyahat engeli olup olmadığını soranımız çok azdır. Kadın personel daire başkanlığına bile talip olsa 'kaç çocuğunuz var, kaynananız yanınızda mı, çocuklarınıza bakacak kimseniz var mı' diye sorular arka arkaya geliyor" dedi.

Kılıç, toplumun kadına ve bayana farklı anlamlar yüklediğini dile getirerek, bu farkı Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun gidermesi gerektiğini söyledi.

Takımlara "bayanlar milli takımı" denildiğini belirten Kılıç, bu konuda da farklı yaklaşımlar olduğunu, bazı kulüplerin kendilerinin de "bayanlar takımı" ifadesini kullandığını anlattı.

-"Çözüm süreci eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesi süreci"-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış da müzakere sürecinde sosyal politika faslının açılmasından önce, kadın istihdam oranındaki düşüklük nedeniyle faslın açılmasının gerçekçi bulunmadığını belirterek, "Kadın istihdam oranını artırmak, sahaya 11 oyuncuyla çıkan diğer ülkelerin takımlarına karşı 6-7 oyuncuyla çıkan futbol takımı görüntüsü vermek ayıbından kurtulmalıyız" dedi.

Kadın istihdamını artırmada Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na önemli rol düştüğünü ifade eden Bağış, üyelerinin çoğu kadın olan komisyonda da kadın ve erkek üye sayısının eşit olması için çağrıda bulundu.

Türkiye'nin tarihinde kadınların önemli yeri olduğunu söyleyen Bağış, geçmişten alınan ilhamla gelecekte yapılacakların düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Çözüm sürecinin sadece belli bir kesime yönelik olmadığını, Anayasa'nın eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesi süreci olduğunun altını çizen Bağış, şöyle konuştu:

"Anayasamız bu ülkede herkesin eşit olduğunu söylerken, maalesef uygulamada eşit olmadığını çok acı örneklerle gördük. Gün geldi, bu ülkenin Ermeni vatandaşları 112 yıl boyunca tarihi tapınaklarından Akdamar'da dua edemediler. 88 yıl sonra Sümela'da Ortodoks vatandaşlarımız dua edebildiler. 20 yıl öncesine kadar insanların 'Kürdüm' diyemediği bu ülkede devlet televizyonu Kürtçe yayına başladı, mahkumlar anneleriyle ana dillerinde konuşabildiler, siyasiler istedikleri dilde seçim propagandası yapabildiler. Rahmetli Turgut Özal, Cumhurbaşkanı oldu ama Kürt olamadı. 'Annem Kürt'tü, teyzem Türkçe bilmezdi' dedi ama 'Ben Kürdüm' diyemedi. Bugün Türkiye'de isteyen, etnik kökenine vurgu yapabiliyor."

-Milletvekiliyle tartışma-

Türkiye'de fikirlerini özgürce söyleyen kadınlara her zaman sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Bağış, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç'ın istifasının herkesi düşündürmesi gerektiğini ifade etti.

Bağış, Türkiye'nin hala çözmesi gereken sorunlar olduğunu belirterek, "Özellikle bu Meclis çatısı altında Türkiye'nin her kesiminin temsil edilebilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

"Millet neyse, milletin vekili o olmalıdır" diyen Bağış, "Bu meclis'te kimse kadınların seçme ve seçilme hakkını başka bahanelerle, başka örtülerle örtmeye kalkmamalıdır. Biz milletimizin değerlerine hep beraber sahip çıkmalıyız, farklı tercihlerini hep beraber korumalıyız" şeklinde konuştu.

Bağış'ın bu sözlerine CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, oturduğu yerden ayağa kalkarak tepki gösterdi ve "Laikliğin olmadığı yerde kadın hakkı olmaz" dedi.

Bağış, Acar'a, "Laiklik çok şükür emin ellerde. Keşke siz burada gösterdiğiniz kahramanlığı kendi partinizin içinde de gösterebilseniz ve haksızlığa uğrayan kadınlara sahip çıksanız" diye seslendi.

Laikliğin siyaseti, ideolojisi olmadığını dile getiren Bağış, komisyonun, ülkenin sorunlarıyla yüzleşebilmesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, bakanlıklarındaki kadın istihdamına ilişkin bilgi verdiler.

-Karar alma mekanizmalarında yer alma-

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül de komisyonun 4 yıldır önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek, şimdi stratejik olarak üzerinde durdukları konunun, kadının karar alma mekanizmalarında yer alması olduğunu söyledi.

Bunun sağlanması halinde diğer alanlarda da olumlu gelişmeler yaşanacağını kaydeden Gönül, yerel yönetimlerde kadın varlığının artırılması için çalışacaklarını belirtti.

Gönül, programa katılan bakanlar ve bakan yardımcılarına, kadın erkek eşitliğine katkılarından dolayı plaket takdim etti. Fatma Şahin, Egemen Bağış, Suat Kılıç, Sever ve Erdem, komisyon üyeleriyle anı fotoğrafı çektirdi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Ali Eyvaz
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile