Avrupa'da Artan Covid-19 Vakalari Sonrasinda Önlemler Artiyor

Avrupa'da Artan Covid-19 Vakalari Sonrasinda Önlemler Artiyor

Avrupa’da Covid-19 salgininin yayilimini önlemek amaciyla uygulamaya girecek yeni önlemler arasinda, maske zorunlulugu ve kapali alanlarda yemek yeme yasagi bulunuyor.

Avrupa’da artan Covid-19 vakalari ve Omicron mutasyonu karsisinda hükümetler yeni önlemler alarak virüsün yayilmasini engellemeyi amaçliyor. Avrupa genelinde uluslararasi seyahatlerde uygulanan kisitlamalar devam ederken, bazi ülkeler yerel seyahatlerde de bir takim önlemler almaya basladi.



FRANSA VE ISVIÇRE TOPLU ALANLARDA YEMEK YEMEYI KISITLIYOR

Fransa Basbakani Jean Castex, 27 Aralik’ta yaptigi basin açiklamasinda, 3 Ocak’tan itibaren toplu tasima araçlarinda, sehirlerarasi uzun tren yolculuklarinda, tiyatro ve sinema salonlari gibi kapali alanlarda yeme-içme faaliyetlerinin tavsiye edilmedigini ve bu nedenle de belirli alanlarda yemek ve içecek satisinin yasaklanacagini duyurdu.

Fransiz Ulusal Demiryollari Sirketi (SNCF) internet sitesinde yayinladigi bilgilendirme yazisinda, toplu tasima araçlarinda maske takmanin zorunlu oldugunu ve yolcularin asi ve enfeksiyon durumlarini kanitlayabildikleri elektronik kodlu saglik pasaportlarini da seyahat ederken yanlarinda bulundurmalari gerektigini duyurdu. Yolculara belirtilen sartlara uymadiklari taktirde, her iki durumda da 135 Euro para cezasi uygulaniyor.

Önlemlerin arttirildigi Fransa’da Cumhurbaskani Emmanuel Macron dün yaptigi açiklamalarda, “Covid-19 asisi olmayan kisileri rahatsiz etmek istedigini” söyleyerek, önlemlerin daha da sikilastirilabileceginin sinyalini vermisti.

ISVIÇRE’DEN COVID-19’A KARSI YENI ÖNLEMLER

Isviçre Federal Demiryollari (SBB) tarafindan yapilan açiklamada, Covid-19 yayilimini engellemek amaciyla trenlerde maske takilmasi, sosyal mesafenin korunmasi, yolculuk için kalabalik saatlerin tercih edilmemesi, tren biletlerinin elektronik ortamlardan alinmasi, hijyen kurallarina dikkat edilmesi, koltuklar arasinda bosluk birakilmasi ve yemek yemekten kaçinilmasi gerektigi ifade edildi.

Isviçre’deki uygulanan en güncel kurallara göre ise, yurtdisindan seyahat edecek yolculardan negatif Covid-19 testi göstermesi zorunlu tutuluyor. Yolcularin, Federal Ofis Halk Sagligi Ofisi (FOPH) tarafindan sunulan giris formuna sahip olmalari, en geç 72 saat önce yapilmis PCR testi veya en fazla 24 saat içinde negatif sonuçlanmis antijen testi almalari gerekiyor.

AB’DE COVID-19 ASI PASAPORTLARI ONAYLADI

Avrupa Komisyonu, 21 Aralik’ta Avrupa Birligi (AB) üye devletleri arasindaki seyahatler için 1 Subat 2022’den itibaren uygulamaya baslanmak üzere, elektronik Covid-19 asi sertifikasi uygulanmasini kabul etti. Yapilan açiklamada, elektronik asi sertifikasi uygulamasi ile AB vatandaslarinin diger AB üyesi ülkeler arasindaki dolasim haklarina iliskin durumlarinin netlik kazanacagi belirtildi.

(Aylin Albayrak /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile