Bu yıl ilki gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda ödüller sahiplerini buldu. İstanbul Kongre Merkezi’nde 3 Mart’ta başlayan fuarın ödül töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen firma ve patent sahipleri, dereceye farklı branşlar da dereceye girebilmek için mücadele etti.
TÜRKİYE’DEKİ PATENT BAŞVURULARININ YARISI İSTANBUL’DAN YAPILIYOR
İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nın ödül töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen bu uluslararası etkinliğin Türkiye’nin artan potansiyeli ve yükselen çizgisi ve dinamizmiyle örtüştüğünü düşünüyorum. Fuarın lokasyon itibariyle, dünyanın merkez şehirlerinden biri olan İstanbul’da gerçekleşiyor olmasını, son derece isabetli bir karar olarak görüyorum. Ülkemizde yapılan patent başvurularının yarısının İstanbul’dan yapılıyor olması, bu şehrin hayatın diğer alanlarında olduğu gibi, sınai mülkiyet alanındaki dinamizmini de açıkça ortaya koyuyor. Burada ortak paydası ve ortak gayesi problem çözmek, mevcut olanı değiştirerek yeni çözümler üretmek ve topluma fayda sağlamak olan buluşçularımızla bir arada olmak, bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağıdır. Ortaya koyduğunuz çalışmaların ve buluşların, ticarileşmiş olsun ya da olmasın, son derece değerli olduğuna inanıyorum. Çünkü burada asıl amacımız, yenilik kültürünün, anlayışının toplumun tüm katmanlarına yayılmasıdır. Bu nedenle, sizlerden buluş yapma arzunuzu her zaman korumanızı, motivasyonunuzu daha da artırmanızı özellikle istirham ediyorum” ifadelerine yer verdi.
PATENT BAŞVURULARINDA TEKNOLOJİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Patent başvurularında önde gelen kategorileri sıralayan Fikri Işık, “Patent başvuruları açısından son 20 yılda en fazla artış gösteren 5 sektör; bilgisayar teknolojileri, dijital iletişim, elektrikli makineler, ölçme aletleri ve tıbbi teknolojilerdir. Ülkelerin patent başvuru sayılarını incelediğimizde, aslında ülke ekonomilerinin seyri hakkında da fikir sahibi olabiliyoruz. Mesela 2000’li yıllarda başta Çin olmak üzere Asya ekonomilerinin hızla yükseldiğine şahit olduk. Patent başvuruları da benzer bir seyir izliyor. Patent başvuru sayısı 2001’den itibaren sürekli artış gösteren Çin, bu alanda ABD’yi de geçerek dünyada lider konuma geldi. Asya ülkelerinin dünyadaki toplam patent başvuruları içindeki payının da 10 yıl içinde yüzde 47’den yüzde 58’e yükseldiğini görüyoruz. Türkiye olarak, biz de ülkemizdeki patent, tasarım, marka başvurularını artırmaya büyük önem veriyoruz” dedi.
AVRUPA’DA EN ÇOK MARKA BAŞVURUSU YAPILAN ÜLKE TÜRKİYE
Türkiye’de patent başvurularında son yıllarda büyük bir artış yaşandığını kaydeden Bakan Fikri Işık, “Başvurular açısından 2002’den bu yana çok sevindirici gelişmeler yaşadık. Mesela son birkaç yıldır Avrupa’da en çok marka başvurusu yapılan ülke konumundayız. Geçtiğimiz yıl, patent başvurularımız 5 bini geçti. Toplumun, iş dünyamızın, özellikle de KOBİ’lerimizin fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda bu bilinci kazanmış olmasını önemsiyoruz. Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporuna göre Türkiye, dünyada patent başvuru sıralamasında 15’inci, marka başvuru sıralamasında 6’ncı, tasarım başvuru sıralamasında ise 4’üncü sırada yer alıyor” diye konuştu.
Gecede, İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’na katılan ve dereceye girerek başarı elde eden firma ve patent sahiplerine düzenlenen törenle ödülleri de verildi.
Avrupa'da En Çok Patent Başvurusu Yapan Ülke Türkiye
İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nın ödül töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Son birkaç yıldır Avrupa’da en çok marka başvurusu yapılan ülke konumundayız. Geçtiğimiz yıl, patent başvurularımız 5 bini geçti” dedi.