Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Avrupa'da yükselen İslamofobi'ye ilişkin, 'Mülteci probleminin beraberinde getirdiği sosyal ve ekonomik sorunlar,' Avrupa'da İslamofobi'nin artmasının temel nedenini oluşturuyor.' dedi.
Şahin, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve YTÜ Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezinin (BALKAR) Yıldız Kampüsündeki oditoryumda düzenlediği 'Avrupa'da İslamofobi: Geçmiş ve Günümüz' sempozyumunun açılışında konuştu.
Şahin, böyle bir organizasyonu düzenlemelerindeki en önemli etkenin, son günlerde Avrupa'daki İslamofobi'nin 20. yüzyıl boyunca olduğundan daha ciddi ve belirgin bir hal alması olduğunu söyledi.
Avrupa'da İslamofobik argümanları ve düşünceleri temel alan siyasi parti ve hareketlerin yükselişe geçtiğini anlatan Şahin, 'Avrupa ülkelerindeki son seçimlerde bu siyasi partiler parlamentolarda daha güçlü bir konuma geldi. İslamofobik düşünceler sürekli olarak Avrupa'daki yaygın medyada körükleniyor. Avrupa'daki Müslümanlar her geçen gün daha fazla İslamofobik saldırıların hedefi oluyorlar.' diye konuştu.
Şahin, bütün bunların dünyanın en demokratik ülkelerinde meydana geldiğini ve bunun derinlemesine incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Terör saldırılarının, İslam karşıtı düşüncelerin sadece Avrupa'da değil tüm dünyada yaygınlaşmasına sebep olduğuna vurgu yapan Şahin, şunları kaydetti:
'Keza son bir yılda ve hatta yeni yılın ilk saatlerinde Türkiye de terör saldırılarının hedefi oldu. İkinci nokta ise Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden Müslüman nüfusun Avrupa'ya gerçekleştirdiği kitlesel göçlerdir. Mülteci probleminin beraberinde getirdiği sosyal ve ekonomik sorunlar Avrupa'da İslamofobi'nin artmasının temel nedenini oluşturuyor. Avrupa'daki İslamofobi'nin nedenleri sadece bunlar mı? Tabii ki hayır. Avrupa'daki İslam karşıtı düşüncelerin tarihsel köklerini yok sayamayız. Biz bu nedenle konferansın konusunu 'geçmiş ve günümüz' olarak belirledik. İslamofobi Avrupa'da tarihsel köklere ve farklı biçimlere haiz. Örneğin, 16. yüzyılda Orta Avrupa'daki Türkofobi, Avrupa'daki İslamofobi tarihinin dönemlerinden biri olarak sayılabilir. Balkan ülkelerindeki güncel tarih ders kitaplarında Osmanlı döneminden 'karanlık dönem' olarak bahsediliyor ve bütün kuşaklara Türk ve İslam karşıtı düşünceler öğretiliyor.'
Sempozyumun sonraki çalışmalara katkı sunmasını dileyen Şahin, BALKAR Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu'na katkılarından dolayı teşekkür etti.
IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren de dünyada ve özellikle de Avrupa'da yükselen İslam karşıtlığına vurgu yaptı.
Eren, bu İslam karşıtlığının birçok insanın hayatını etkilediğini dile getirerek, şunları söyledi:
'Bu konuyu akademik olarak ele alıyoruz. Avrupa'dan, Balkanlar'dan değişik ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla bu konuyu tartışıyoruz. Bu, önemli bir konu. Bu sempozyumda da İslamofobi'nin hem nedenleri hem de sonuçları üzerinde durulacak. Bu ve benzeri değişik etkinlikleri başka ülkelerde de düzenliyoruz. Umarız bunun olumlu sonuçları olur ve aşırılıklar biraz törpülenir.'
Sempozyum, 10 ülkeden 18 akademisyenin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
İki gün sürecek sempozyumda, Avrupalı birçok akademisyen de sunum yapacak.
'Avrupa'da İslamofobi Açıklaması Geçmiş Ve Günümüz'
YTÜ Rektörü Prof. Dr. Şahin: 'Mülteci probleminin beraberinde getirdiği sosyal ve ekonomik sorunlar, Avrupa'da İslamofobi'nin artmasının temel nedenini oluşturuyor'