Avrupa'da Kalite, Moda ve Fiyat Açısından Uzakdoğu Yerine Türk Ayakkabıları Tercih Ediliyor

Erdal Çelikel - Kriz nedeniyle ayakkabı üretiminin yavaşladığı Avrupa'da, kalite, moda ve fiyat açısından Uzakdoğu yerine Türk ayakkabıları tercih ediliyor.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İslam Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün geçen yıl gerek iç piyasada tüketilen 190 milyon çift ayakkabı gerekse yapılan ihracat sayesinde Türkiye'de 5,2 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını söyledi.

Şeker, 2011 yılında ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 450 milyon dolara yükseldiğini belirterek, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 artışla 397,7 milyon dolara çıktığını ifade etti.

Ayakkabı sektörünün son 15 yılda organize ve sanayi tipi işletmelerin ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği ve ihracat odaklı büyüyen bir sektör haline geldiğini kaydeden Şeker, ''1990'lı yıllara kadar ayakkabılar küçük atölye tipi işletmelerde yapılıyordu. Günümüzde ise dünya pazarlarına ayakkabı satan fabrikalarımız var. Bugün dünyada üretim merkezi kabul edilen pek çok ülkedeki üreticilerle kıyaslandığında Türk ayakkabı sektörü çok daha modern ve gelişmiş bir üretim teknolojisine sahip. Eskiden etiketlerde 'Made in Turkey'i görmek istemeyen tedarikçiler, şimdi alım için bizim etiketimize daha çok önem veriyor'' dedi.

-''Avrupa'da düşen imalatın Uzakdoğu'ya değil Türkiye'ye kaymasını istiyoruz''-

Son yıllarda özellikle krizin yaşandığı Avrupa'da, ayakkabı üretiminin yavaşladığına dikkati çeken Şeker, ''Artık moda ve marka üretmeye başladık. Türk üreticisinin imal ettiği ayakkabılar Uzakdoğu ülkelerinin ürettiklerinden çok farklı. Kayıt dışı ekonomi içinde ucuz üretilen ve ayak sağlığını hiçe sayan ayakkabıların rakibimiz olması mümkün değil. Satışlarımız da bunun göstergesi. Moda ve marka üzerine yoğunlaşarak Avrupa'da düşen imalatların Uzakdoğu'ya değil Türkiye'ye kaymasını istiyoruz'' diye konuştu.

198 milyar dolarlık dünya deri ürünleri pazarının yüzde 52'sinin ayakkabıdan oluştuğunu dile getiren Şeker, bu açıdan bakıldığında Türk ayakkabı sanayinin önünde geniş bir ihracat alanı bulunduğunu vurguladı.

-2023'te kendi hedefimizi aşacağız-

Şeker, Türk ayakkabısının imajının her geçen gün arttığına işaret ederek, ''Cumhuriyetin 100. yılında ülke olarak hedeflediğimiz 500 milyar dolar ihracat hedefi içinde ayakkabı sektörüne biçilen 1,5 milyar dolarlık hedefi aşacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

Türkiye'yi dünyanın ''kaliteli ayakkabı üretilen'' bir üssü yapmayı amaçladıklarını kaydeden Şeker, uluslararası marka veya markalar oluşturmanın da en önemli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti.

Şeker, 2015 yılı sonunda 102 milyar dolarlık dünya ayakkabı pazarında 1 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacaklarına inandığını dile getirerek, ''2013'te sektörün iç piyasada ülke ekonomisine paralel büyüyeceğine, ihracatta da yüzde 20'nin üzerinde bir artış yakalanacağına inanıyoruz'' dedi.

Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile