Avrupa’da son 3 yıldaki ölümlü kazaların yüzde 75’inin Türkiye’de gerçekleştiğine dikkat çeken Eriş, “Yani 43 kişi ölümünden 32’si Türkiye’de meydana gelmiş” dedi.
Vatandaşların asansörlerin aylık ve yıllık kontrolleri hakkında bilinçlenmesi amacıyla Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nde Vali Yardımcısı Şerafettin Tuğ, TSE İl Temsilcisi İsmail Ünlü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış ve TMMOB Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş’in katılımıyla asansörlerle ilgili basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış, asansörlerin denetim ve kontrollerinin kanun gereği yılda bir defa A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılma zorunluluğu olduğunu söyledi.
Türkiye’de bu konuda TSE ve Makine Mühendisleri Odası’nın yetkili olduğunu kaydeden Kalmış, ilçelerdeki çoğu belediye ile protokol imzaladıklarını ve yetkili iki kuruluşun yılda bir defa asansörlerin kontrollerini gerçekleştireceklerini dile getirdi. Manisa’da asansör kullanan vatandaşlara ve apartman yöneticilerine de seslenen Kalmış, “Bu konuda duyarlı ve hassas olunmalı. Sonuçta can ve mal güvenliği söz konusu. Yılda bir defa yapılan bir denetim. Bundan imtina etmesinler. Gelen arkadaşlarımıza yardımcı olsunlar” dedi.
Yunusemre, Şehzadeler, Salihli, Alaşehir, Saruhanlı ve Akhisar ilçesinde protokol imzaladıklarını ve görev alanları içerindeki 6 ilçede 4 bin 495 asansör olduğunu kaydeden TSE Manisa İl Temsilcisi İsmail Ünlü de, “2015 yılı içinde göreve başladık. 705 yıllık kontrol 15 de tam muayene olmak üzere 720 asansör için incelemeye gittik. Ancak bunlardan 705 yıllık kontrolden 645 tanesinin incelemesini gerçekleştirebildik. Diğer asansörlerle ilgili de imtina tutanağı dediğimiz bir tutanak hazırladık. 60 asansörümüzün incelemesini vatandaşımız ya erteledi ya kabul etmediği durumlar oldu” diye konuştu.
TMMOB Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, “A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılan yıllık kontroller 2012 yılında başladı ve o zaman yüzde 75-80 civarında olan kırmızı etiket oranı şimdi ise yüzde 50-60 arasındaki sayılara düştü. Bunun anlamı demek ki birtakım iyileştirmeler yapılıyor. Avrupa’da son 3 yılda olan ölümlü kazaların maalesef yüzde 75’i Türkiye’de gerçekleşmiş. Yani 43 kişi ölmüş, 32’si Türkiye’de meydana gelmiş. Halbuki Avrupa’da 5,5 milyon asansör var ve Türkiye’de 400 bin asansör var. Orana baktığınız zaman kaza oranı çok fazla. Bu çalışma 3 yıldır bir bilinç sağladı. Makine Mühendisleri Odamız da kamuoyu bilinçlenmesinde üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Afişler, kamu spotları, etkinlikler, sempozyumlar ve bu tür toplantılara katılımlarda bulunuyoruz” dedi.
Eriş, “Bizim vatandaşlardan beklentimiz bu işin ciddiyetinin kavranması, kontrollerin yaptırılması. Genellikle bakım ve kontrol karıştırılıyor. Biz zaten bakım yaptırıyoruz deniyor ama TSE’den hizmet yeterlilik belgesi olan ve Bakanlıkta kaydı bulunan yani yetkili bakım firmalarına aylık bakım yaptırılması zorunlu. Yıllık kontrol ise muayene kuruluşları tarafından başka bir zorunluluk. Yani bu bakımın da bir yerde kontrolü sağlanmış oluyor. Yıllık kontrollerin yaptırılması, raporların alınması ve belirtilen eksikliklerin giderilmesi için vatandaşların da, bina yöneticilerinin de hem yasal hem vicdani sorumluluk anlamında bunlara çok önem vermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Şerafettin Tuğ ise, bütün paydaşların iyi çalışması halinde sonucun iyi olacağını belirterek şunları söyledi:
“Bizim amacımız şu; biz bu memleketin insanı daha huzurlu olsun, hayatından daha haz alan bir durumda olsun. Şuanda en küçük problem olduğunda mesela asansörlerin yüzde 1’inde kaza oluyordur ama o kaza sizin asansörde olunca yüzde yüz olur. Burada Manisa’nın 17 ilçesinde isteriz ki 2015 yılında ve bundan sonraki yıllarda da hiçbir asansör kazası olmasın ve burası asansörlerin sürekli güvenli olduğu, her asansöre binen insan ‘Manisa’da bindiğin asansör sağlamdır’ hissine kapılsın. İnsanlar asansöre bindiğinde en küçük bir tedirginlik yaşamasın. Biz vatandaşımızın bilinçlenmesini istiyoruz. Hem sorumluluklarını bilsin hem de haklarını bilsin. Vatandaşın bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Bunun yolu da vatandaşa ulaşmanın yollarını kullanmaktır. Ne kadar çok insana ulaşabilirsek biz bu yaptığımız çalışmayla bir tane dahi asansör kazasının önüne geçebilirsek bu bizim için büyük bir mutluluk olur.”
TSE Manisa İl Temsilcisi İsmail Ünlü, “Vatandaşlarımız şunu asla unutmasınlar. Apartmanda asansörle ilgili herhangi bir problemin sorumlusu apartman yöneticisidir. Ne zamana kadar? Yönetici sorumluluğunu yerine getirip diğer yerlere bu iş akışını aktarana kadar” dedi.
Avrupa’daki Asansör Kazalarının Yüzde 75’i Türkiye’de
TMMOB Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılan yıllık kontrollerin 2012 yılında başladığını ve o zaman yüzde 75-80 civarında olan kırmızı etiket (binilemez) oranının şimdi yüzde 50-60’ye düştüğünü açıkladı.