Avrupa'daki Kriz, Halkın Cüzdanına Ulaştı

Amerikalı danışmanlık şirketi Boston Consulting'in yaptığı son araştırma, Euro bölgesindeki borç krizinin halkın bireysel servetini ciddi şekilde etkilemeye başladığını ortaya koydu.

AB'de serveti azalanlar arasında İtalyanlar ve İspanyollar başı çekerken, diğer yandan ise Almanya'da milyoner ve “süper zengin” sayısının artmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Avrupa Birliği'nde yaşanan mali krizin artık halkın cüzdanına uzanmaya başladığı ve geçen yıl AB'deki bireysel servet ortalamasının ciddi oranda gerilediği ortaya çıktı. Ancak diğer yandan bu konuda Avrupa'da istisna oluşturan ülkeler arasında yer alan Almanya'da “1 milyon dolar” ve üzerinde miktarlarda bireysel servete sahip olanların sayısının 345 bine yükseldiği belirlendi. ABD'li danışmanlık şirketi Boston Consulting'in “Global Wealth” (Küresel Refah) adıyla yaptığı son araştırmaya göre Batı Avrupa ülkelerindeki bireysel servetin geçen yıl yüzde 0,4 oranında küçülerek 33,5 trilyon Amerikan dolarına, yani bugünkü kur üzerinden hesaplandığında yaklaşık olarak 25,5 trilyon Euro'ya gerilediği hesaplandı. Kuzey Amerika ve Japonya'da da benzeri şekilde olumsuz bir gerileme gözlenirken, gelişmekte olan ülkelerde ise bu gelişmenin tam aksine bireysel servetin ciddi oranda arttığı saptandı.

İTALYAN VE İSPANYOLLARIN BİREYSEL SERVETİ AZALDI
Boston Consulting'in uzmanlarından Peter Damisch Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, “Euro bölgesindeki borç krizi halkın geniş kesimlerini olumsuz etkiledi.” diye konuştu.

Bilhassa Avrupa'nın güneyindeki ülkelerde yaşayanların krizi derinden hissettiğini ifade eden Damisch, bireysel servetin İtalya'da yüzde 1,3 ve İspanya'da ise yüzde 0,8 oranında azaldığını kaydetti.

Aynı araştırmada İngiltere'nin de krizden etkilendiğini tespit ettiklerini ifade eden Damisch, “Hisse senedi pazarının güçsüz düşmesi neticesinde bu ülkede de benzeri bir gerileme yaşandı.” dedi.

Almanya'nın Avrupalı komşularına nazaran iyi durumda olduğunu belirten ABD'li uzman, Almanya'nın gayrimenkul krizi yaşamadığını ve bireysel borçlanma düzeyinin de diğer ülkelerdeki kadar yüksek seviyede olmadığını ifade etti.

Buna göre Almanya'da bireysel servet miktarı yüzde 0,4 artarak 6,4 trilyon dolara yükselirken, İsviçrelilerin bireysel servetinin yüzde 0,5 ve Fransızların servetinin de yüzde 1,5 oranında arttığı tespit edildi.

ALMANYA SÜPER ZENGİN SAYISINDA ÜÇÜNCÜ ÇIKTI
Yapılan araştırmalarda Almanya'da 1 milyon dolar ve üzerinde bireysel servete sahip olanların sayısının 320 binden 345 bine yükseldiği görülürken, 100 milyon dolardan fazla bireysel serveti olan “süper zengin” sayısının da 807 haneye yükseldiği saptandı. Süper zengin sayısı Almanya'dan fazla olan iki ülke ise 2 bin 928 hane ile ABD ve 1125 hane ile İngiltere oldu. Küresel Refah Raporu'na göre bireysel servetin azaldığı diğer sanayileşmiş bölgeler arasında ise eksi yüzde 0,9 ile Kuzey Amerika ve eksi yüzde 2 ile Japonya da yer aldı. Bu arada geçen yıl dünya genelindeki bireysel servetin toplamı ise yüzde 1,9 oranında küçülerek 122,8 trilyon dolara geriledi. Boston Consulting uzmanlarından Monish Kumar bireysel servetin arttığı ülkelerin başında ise Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in yer aldığına dikkat çekerek, bu ülkelerdeki toplam artışın yüzde 18,5 düzeyine ulaştığını ifade etti.

2016 yılına kadar Asya halklarının Avrupa'dan daha zengin hale geleceğini vurgulayan Monish, Çin'de bugün bile Almanya ve İngiltere'den daha fazla sayıda dolar milyoneri olduğunu kaydetti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile