NTV’nin haberine göre, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından Batı Trakya Türkleri ve Türkiye’deki Müslüman olmayan dini azınlıklar hakkında hazırlanan ortak rapor ve karar tasarısında, Türkiye ve Yunanistan’a ‘Lozan’ı aşma’ çağrısı yapıldı. Raporda iki ülkenin azınlıklara mensup vatandaşlarına Lozan Antlaşması’nda öngörülen karşılıklılık (mütekabiliyet) ilkesine göre değil, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi normlarına göre muamelede bulunmaları istendi. Taslak karar metninde, Ankara ve Atina’nın, karşılıklılık ilkesini mazeret göstererek dini azınlıklarına Lozan Antlaşması’nda öngörülen hakları tanımıyor olmaları, ‘çağdışı bir uygulama’ olarak tanımlandı.
Atina’dan istenenler
Müslüman azınlığa kendi müftülerini seçebilme veya tayin edebilme hakkı tanıması,
AİHM’de Müslüman azınlık mensuplarına karşı kaybettiği davaların hükümlerini yerine getirmesi,
Azınlıkların okul kitaplarıyla ilgili sorunları çözmesi,
Müslüman azınlık mensuplarının kota bazında devlet memuru olabilmeleriyle ilgili yasayı ivedilikle yürürlüğe koyması,
Batı Trakya’nın altyapı ve ekonomik kalkınmasını sağlaması, ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı ulusal kampanya başlatması çağrısında bulunuluyor.
Ankara’dan istenenler
Dini azınlıkların dini temsilcilerinin eğitimiyle ilgili sorunları çözmesi,
Patrikhanelerin tüzel kişiliğini tanıması,
Heybeliada Ruhban Okulu’nu açması,
Fener Rum Patrikhanesi’ne ‘ekümenik’ sıfatını kullanma izni vermesi, azınlıkların mülkiyet sorunlarını çözmesi,
Mor Gabriel Süryani Ortodoks Kilisesi’nin mülkiyet hakkını koruması,
Ulusal azınlık mensuplarının polis, TSK, yargı ve idari sistemde çalışabilmesi,
Hrant Dink cinayetini çözümlemesi
Azınlık mezarlıklarını koruması, antisemit (Yahudi karşıtı) söylemleri cezai suç haline getirmesi, ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı ulusal kampanya başlatması.
Heybeliada Ruhban Okulu konusunda Rum azınlığın temsilcileriyle uzlaşıya dayalı bir çözüm bulunması çağrısı yer alıyor. Bu çerçevede, Ruhban Okulu’nun Galatasaray Üniversitesi bünyesinde oluşturulacak bir İlahiyat Fakültesi’ne bağlı olarak yeniden açılması konusunda yapılan gayrıresmi teklifin yazılı olarak resmileştirilmesi isteniyor.
Rapor ve karar tasarısı 27 Ocak’ta oylanacak.
Avrupa'dan Ankara ve Atina'ya mesaj
Avrupa, Ankara ve Atina'ya Lozan Antlaşması'nın sınırlarını aşma ve topraklarında yaşayan azınlıklara haklarının verilmesi için çağrıda bulunmaya hazırlanıyor.