Avrupa Hareketlilik Haftasi'nin 2021 Yili Tanitim Toplantisi Yapildi

Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin: 'Yürümek, bisiklet kullanmak çok önemliydi ama bugün pandemi ile birlikte bir zorunluluk haline dönüstü' 'Düzenleyecegimiz yarismanin formatini degistiriyoruz, kazanana degil yarisan herkese bisiklet verecegiz, bunu tabana yayacagiz, bunu bir milli seferberlik haline dönüstürecegiz'.

Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, "Yürümek, bisiklet kullanmak çok önemliydi ama bugün pandemi ile birlikte bir zorunluluk haline dönüstü." dedi.

Türkiye Belediyeler Birligi tarafindan yürütülen Avrupa Hareketlilik Haftasi’nin 2021 yili tanitim toplantisi, TBB hizmet binasinda yapildi.

Bu yilki temasi "Sürdürülebilir Ulasim: Saglikli ve Güvenli Hareketlilik" olan haftanin tanitiminda konusan TBB Baskani Sahin, Avrupa Hareketlilik Haftasi'nin Avrupa Birligi'nin bir girisimi olarak her yil 16-22 Eylül tarihleri arasinda kutlandigini hatirlatti.

Salgin sürecinin tüm insanligin hayatini etkiledigini belirten Sahin, yasam seklini degistirdigini, yönetim sekline etkilerinin oldugunu söyledi.

Sahin, "Sunu gördük ki biz çevreye duyarli, insana saygili bir kalkinma modelini hayata geçiremezsek, eger hala dünyada temiz su bulamadigi için ölen binlerce çocuk varsa, eger milli geliri 1 dolarin altinda yasayan milyonlarca insan varsa sorun devam ediyor demektir. Hala asiya ulasmada çok büyük zorluklar yasayan ülkeler varsa, bu sorun devam ediyor demektir." degerlendirmesini yapti.

Insanin korunmasi için doganin, agacin, çiçegin, canlilarin ve havanin korunmasi gerektigini dile getiren Sahin, atilan her çöpün buzullari nasil erittiginin bilinmesinin önemine isaret etti. Sahin, "Dünya bizim ortak evimiz ve bizim dünyayi korumamiz gerekiyor, çocuklarimizi ve insanimizi korumamiz gerekiyor. Onun için de bu ekosistemi bozmamamiz gerekiyor." diye konustu.

Salgin döneminde insanlarin hareket etmedigi için çok fazla kilo aldigini, bu nedenle obezite ile mücadelenin büyük önem kazandigini vurgulayan Sahin, sunlari kaydetti:

"Yürümek, bisiklet kullanmak çok önemliydi ama bugün pandemi ile birlikte bir zorunluluk haline dönüstü. Çünkü artik insanlar toplu tasimadan uzaklasip kendi arabasiyla yola çikmaya basladi. Ankara'da bile bunu çok net görüyorsunuz. O zaman bizim alternatifimiz nedir, bisiklet. Almanya ve Hollanda'da gördügüm o kadar çok insan bisiklet kullaniyor ki artik onlar bisiklet otoparki ve bisiklet üst geçitleri projesiyle birbiriyle yarisiyor. Bisiklet üst geçidi projesi; gelinen nokta burasi. Oysa bizim daha bunu tabana yaymamiz ve 80 milyonun gündemine almamiz gerekiyor. Geçen yil bunu basardik, 65 milyon insan burayi izledi ve dinledi. Burada belediyelerimiz çok ciddi bir sekilde hareketlendi."

Sahin, TBB bünyesinde "hareketlilik" alaninda 10'a yakin yarisma düzenlendigini belirterek, "Baskanlara diyoruz ki bu konuda bir fikriniz varsa bize gönderin. En büyük mesele finansal, biz size finansal destek verecegiz. 200-300 belediye gelip kendi içinde yarisiyor. Bu, kartopu gibi büyümeye basladi. Belediyeler Birligi ve Avrupa Birligi ile birlikte bu ortak bakis açimizla biz sehirlerimizde yeni bir sey söylüyoruz ve bunun için altyapisini hazirliyoruz." dedi.

TBB'nin düzenledigi yeni yarismanin formatina deginen Sahin, su bilgileri verdi:

"Kazanana bisiklet degil talep eden herkese bisiklet verecegiz Belediyeler Birligi olarak. Çünkü bu yarismaya katilmasi demek zaten kazanmasi demek, buna gayret göstermesi demek, buna destek, istemek anlamina geliyor. Biz de bu yüzden formatimizi degistiriyoruz. Kim 'ben bu isin içinde varim' diyorsa Belediyeler Birligi olarak, gerekirse bir is makinesi eksik veririz, yarismaya giren, yarisan herkese bisikletimizi verecegiz, bunu tabana yayacagiz, bunu bir milli seferberlik haline dönüstürecegiz."

Programa, Disisleri Bakan Yardimcisi Faruk Kaymakçi, Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Halis Yunus Ersöz ve AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut de katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile