Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) proje ortağı olduğu Avrupa İşletmeler Ağı-Karadeniz Projesi'nin tanıtım toplantısı KOSGEB KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü tarafından Zorlu Grand Otel'de gerçekleştirildi.
KOSGEB KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Mehmet Turhal, toplantının açılışında yaptığı konuşmada proje kapsamında KOBİ'lere sunulan hizmetleri anlattı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında TTSO Proje Ofisi'nin saha çalışmasına başlayacağını ve hedeflerinin firmaların ihtiyaçlarını doğru tespit ederek uluslararası ticarette rekabette geri kalmamalarını sağlamak olduğunu söyledi. Oda üyelerini yeni pazarlar ile buluşturma çalışmalarının sürdüğünü, kriz sürecinde daralan iç piyasanın yerine dış pazarı önemseyen bir çalışmaya adım atıldığını belirten Hacısalihoğlu "Avrupa İşletmeler Ağı Projesi 27 üye ülkesi ve diğer 16 ülke ile birlikte ortalama 40 civarında bir ülkeler topluluğunu hitap ediyor. TTSO olarak bu sayıya, kendi coğrafyamızın ve ilişiklerimizin bulunduğu ülkeleri de katarak ülke sayısını 67'ye yükselttik. TTSO bu ülkelerdeki ticaret ve sanayi odaları ile işbirliği ve geliştirerek iş ortaklıklarını işletmeler arasında geliştirmeyi planlıyor. Üyelerimizin arzu ettiği piyasalarla buluşturmaya çalışıyoruz. Teknoloji transferi, ortaklıklar ve işbirliği şeklinde odamız üyelerinden gelen teklifleri değerlendiriyoruz" dedi.
"Bu amaçlar ile odamız bünyesinde kurulan ofisler ile yakın işbirliği içerisinde bulunun" şeklinde oda üyelerine çağrıda bulunan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, "Bizler elimizden gelen çalışmaları sizlerin hizmetine açıyoruz. Sizlerden beklediğimiz çalışmalara aktif olarak katılım göstermenizdir. Şirketlerinizi geliştirmek istiyorsanız odamızın imkanlarından yararlanmanızı istiyoruz" diye konuştu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu toplantıda, "Küresel Ekonomi " konulu bir sunumda bulundu. KOBİ'lerin sadece il bazında üretim planlayamayacağını ifade eden Prof. Dr. Bocutoğlu, il sınırları dışını hatta sınır ötesi pazarların hedef tutulması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye'nin iç piyasasının genişliğinin Avrupa'nın ağzını sulandırdığını kaydeden Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, "AB uyanıklık yapıyor. Türkiye'yi tam üye yapmıyor, dışarıda tutarak, diğer yandan ekonomik ilişkisini sürdürüyor" ifadelerini kullandı.
1980 yılında 2 milyar dolar ihracatı, 10 bin dolar dış ticaret hacmi bulunan Türkiye'nin bugün 150 milyon dolar ihracat, 200 milyar doları aşan dış ticaret hacmine ulaştığına vurgu yapan Bocutoğlu, "Küreselleşmeye, her kazancın kayıpları olduğu gibi bakılması gerekmektedir" açıklamasını yaptı.
Global Educotion ve Technoinvent kurusu Prof. Dr. C. Ruhi Kaykayoğlu ise iş dünyasının rekabet şartlarının değiştiğini belirterek başladığı konuşmasında işletme sahiplerine, " Kalite departmanlarınızı kapatın. Marka departmanlarını ortaya koyun" çağrısında bulundu. Samsung firmasının çok ciddi bir farklılık ve inovasyon sağlayarak geliştiğini, 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve Güney Kore'nin başarısının altında da bunun yattığını ifade eden Prof. Dr. Kaykayoğlu, "Biz TÜBİTAK ile 45 yılda 45 patent aldık. Güney Kore ise bir yılda 5 bin patent ortaya koydu. Aramızdaki fark bu" dedi.
TÜRKİYE AR-GE DESTEKLERİNDE AB'NİN EN CÖMERT ÜLKESİ
Türkiye'nin AB'nin en cömert, açık, ve net AR-GE desteklerinin bulunduğu bir ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Prof.Dr. Kaykayoğlu, "Bölgesel inavasyon için bu bölge önemli ve değerlendirilmelidir. Herkes birbirine muhtaç. Birlikte kazanacaksınız" diye konuştu.
Geleceğe yönelik olarak 7C formülü olarak tanımlanan maddeleri de sıralayan Prof. Dr. Kaykayoğlu, bunları meydan okuma (Ben bunu yaparım iddiasında bulunma), müşteri odaklı çalışma (bütün müşterilerin isteklerine göre çalışma), Fikir üretme süreçlerine herkesi dahil etme, İletişim (enformasyon ve deneyimlerin sürekli aktarılması), işbirliği (inavasyon , herkes birbirine muhtaç bireysellikten uzak, yeni neslin ekip çalışmasına yönlendirilmelidir), Proje Yönetimi (bir projeyi tanımlamadan , kapasite, insan kaynakları, zaman yönetimi, riskler gibi bütün unsurlara hakım olabilmelidir), paylaşım (paylaşım aşaması çok önemli. AB için Türkiye büyük bir pazardır. Türkiye 2 milyon KOBİ ile yaratıcı bir beyin gücüne sahip) şeklinde özetledi.
Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada son 10 yılda bir meydan okuduğunu, belirten Prof. Dr. C. Ruhi Kaykayoğlu, "Bu mahallede bizden başka abi yok. İran var ama onunda negatif yanları var. Önümüzdeki dönemde öne çıkacak olan sektörler yaşam, bilim, teknoloji, lojistik, kimya, çevre, yapı malzemeleri, tekstil, tarım ve gıda, elektronik ve yazılım." olarak gösterdi.
Öte yandan Avrupa Birliği Rekabet Edebilirlik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı (CIP) kapsamında Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB, KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü, Zonguldak ve Samsun işbirliğinde yürütülüyor. Proje Karadeniz Bölgesi'ndeki işletmelerin AB üyesi ülkelerdeki işletmeler ile işbirliğini destekleme çalışmalarını kapsıyor. AB üyesi 27 ülke yanı sıra 16 ülkenin de katılımı ile oluşturulmuş bulunan network üzerinde 600 kuruluşla 40'ı aşkın ülkede faaliyet gösteriyor. Network üzerinden, ağ kapsamında bulunan ülkelerdeki işletmelerin yeni iş fırsatlarının desteklenmesi, işbirliği ve ortaklıkların kurulması, teknoloji transferi gibi alanlarda etkili hizmet sunuyor. Ayrıca dış pazarlarda güvenilir ortak bulma hizmeti de sunulurken, hedef Karadeniz Bölgesi'ndeki işletmelerin AB standardına kavuşturulmasını hedefliyor.
Avrupa İşletmeler Ağı-karadeniz Projesi Tanıtım Toplantısı
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) proje ortağı olduğu Avrupa İşletmeler Ağı-Karadeniz Projesi'nin tanıtım toplantısı KOSGEB KTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü tarafından Zorlu Grand Otel'de gerçekleştirildi