Ankara tam anlamıyla bir Avrupa kenti

Ankara tam anlamıyla bir Avrupa kenti

Başbakan Erdoğan, Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İstanbul projesinin önemine yeniden dikkat çekerken Ankara'ya büyük övgülerde bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Tüm Türkiye'de 8,5 yılda yaptığımız 490 bin konutla kentsel dönüşüm ve gelişimi gerçekleştirdik
Her bir şehrimizi gelecekle kucaklaştırmak, yaşanabilir marka şehir haline getirmek için yoğun çaba içindeyiz. İstanbul'da edindiğimiz tecrübeyi biz hükümet olarak diğer şehirlerde büyük projelere tahvil ediyoruz. İstanbul'un, Ankara'nın konut sorununa çözümler ürettiğimiz gibi tüm Türkiye 'de 8,5 yılda yaptığımız 490 bin konutla kentsel dönüşümü gerçekleştiriyoruz.

Estetikten ve güzellik anlayışından medeniyet tasarrufundan yoksun bir belediye başkanı başında bulunduğu bir şehir için felaket boyutta neticeler uyandırabiliyor. Ben İstanbul halkının takdiriyle görev yürüttüm, İstanbul dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olması yanında tarihin ve tabi güzelliklerin şekillendirdiği bir şehir. Bir yandan geçmişi muhafaza etmek bir yandan da geleceği kurmak gibi ağır bir yükün altına girdik. Yeşille şehrin adeta kucaklaştığı yeni bir İstanbul'un inşası gayreti içine girdik, Ankara aynı şekilde. Gecekondularla çevrelenmiş Ankara bugün konutları, yeşil alanlarıyla dünyanın sayılı şehirleri arasına girdi.

"Kanal İstanbul projesi İstanbul'a farklı bir anlam yükleyecek"

"Bu sadece İstanbul projesi değildir. Ankara'nın sorumluluğudur"

"Gökçek'le Ankara 1994 yılından bugüne çok farklı noktaya geldi. Bu gelişim sürekli gelişiyor"

Ankara'yı gezdiğinizde kendinizi bir Avrupa kentinde gibi hissedersiniz

Ankara'nın tam anlamıyla bir Avrupa kenti olduğunu göreceksiniz. 2005 yılı sonundan itibaren bir yandan AB süreci için müzakereleri yürüttük bir yandan reformlarımızı gerçekleştirdik. Biz üzerimize düşeni yerine getiriyor, vazifemizi yapıyoruz ancak AB içinde kimi ülkelerin tamamen iç siyasi olaylarla önümüze çıkardığı engeller bizimde, milletimizinde şevkini ve heyecanını hedef alıyor. Türkiye'nin AB üyeliğinden kazançlı çıkacak olan sadece Türkiye değildir AB'de en az Türkiye kadar bu olaydan kazançlı çıkacaktır. Ne yazık ki Tunus, Yemen, Bahreyn, Libya ve Suriye konusunda Avrupa evrensel değerleri öne çıkarmaktan kaçınmış ve tepki koymakta ne yazık ki geç kalmıştır. Kuzey Afrika'da binlerce yıllık şehirlerin yıkılışını izlemek Avrupa ruhuyla asla bağdaşmaz, bir takım ekonomik kaygılarla hareket etmek, petrol kuyularını görmek eminim ki Avrupa halkının vicdanını yaralayan bir unsur olmuştur. Yerelden başlayarak demokrasiyi yeniden güçlendirelim, ırkçılığa, ayrımcılığa karşı daha güzel bir mücadele verelim. Terör karşı ortak bir duruş takınalım, medeniyetlerin ittifakını yeniden tesis edelim, şehirlerimiz bunu başarabilir. Tarihte bunu başardık ve yine başarabiliriz, ben bu kurulun yeni bir şehir ittifakı, yeni medeniyetler oluşumda katkı sağlamasını diliyor, hepinizi saygı ve saygıyla selamlıyorum' dedi.

Şehir ve medeniyet birbirini oluşturan kavramlardır, biz bu düşünceyle Ankara'yı farklı yerlere taşıma çabasında olacağız. Aynı şeyleri biz sürekli olarak diğer belediyelerimize tavsiye ediyoruz asla gecekondulaşmaya, kaçak yapıya müsade etmemeliyiz. İnsanların şehirlerde hakkı olduğu gibi, şehirlerinde insanlar üzerinde hakkı vardır. Bugün hem Türkiye için hemde dünya için bir sevgi medeniyeti mücadelesi içine girdik hoşgörüyü şuanda dünya barışı için gayret sarfettik ve ediyoruz. Türkiye'nin İspanya ile birlikte eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı projesi bunun en açık ispatıdır. Nasıl ki hem Doğu'da hem Batı'da şehir kavramı aynı medeniyetten geliyorsa bugünde şehirlerimizin medeniyetler ittifakının yaşatılan yerler olması için çalışıyoruz. Herşeyden önce insanız insanlar olarak birbirimizle gayet güzelde kaynaşalım, zira yaratılanı yaratandan ötürü seven bir medeniyetin insanları olarak biz kucağımızı tüm dünyaya açmış durumdayız. Dost ülkelerden, kardeş şehirlerden bu noktada büyük bir hassasiyet göstermelerini de rica ediyoruz.

"Bizim ilkemiz olan demokrasi yerelde başlar, Şehirlerimizde hoşgörüyü tesis ettiğimizde tüm dünya ülkeleri farkı bir noktaya geleceltir"

"Biz gönlümüzü tüm insanlığa açmış bir medeniyetin çocuklarıyız"

"Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden en az AB'de Türkiye kadar kazançlı çıkacak"

"Şehirlerin yanmasına, şehirlerdeki bilgi birikimlerinin yanmasına karşıyız"


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile