Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Reding Açıklaması

Avrupa Komisyonu adalet ve insan haklarından sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, Avrupa Parlamentosu tarafından ''Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele için yeni bir konvansiyon hazırlandığını'' bildirdi.

Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nın ilk oturumunun ardından gazetecilere açıklama yapan Reding, AB üyesi 27 ülkenin yer aldığı coğrafyada ortak adalet ve adil bir sistemi yerleştirmek istediklerini belirterek, ''Yargının bağımsızlığının garanti altına alınması gerekiyor. Tüm yurttaşların ve işadamlarının bu coğrafyada kendilerini evlerinde hissedecek kadar rahat yaşamalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Reding, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusunda sadece siyasi beyanların yeterli olmadığını ifade ederek, etkin mücadele için gerekli yasaların da çıkarılması ve uygulanması gerektiğini kaydetti.

Konferansa ev sahipliği yapan Avusturya'nın son yıllarda rüşvet ve yolsuzlukla etkin mücadele amacıyla örnek yasal düzenlemeler yaptığını anımsatan Reding, konferansa katılacak üye ülkelerin adalet bakanlarıyla bu akşam çalışma yemeğinde de rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını bildirdi.

Ev sahibi Avusturya Adalet Bakanı Beatrix Karl da ülkesinde rüşvet ve yolsuzluk olaylarının son yılların en sıcak konusunu oluşturduğunu belirterek, özel olarak kurulan federal savcılığın yolsuzluk ve rüşvet olaylarını araştıracağını bildirdi.

Karl, yeni kurulan federal savcılığın ekonomik suçlar, rüşvet ve yolsuzluk olaylarını araştıracaklarını söyledi.

Avusturya'da rüşvet ve yolsuzlukla mücadele amacıyla yasanın uygulamaya konulduğunu belirten Karl, ticari rekabet ve ekonomiye büyük zarar veren rüşvet ve yolsuzlukla etkin mücadele etmekte kararlı olduklarını kaydetti.

Karl, ülkesindeki yasal uygulamaları ve alınan önlemleri, konferansa katılan 47 ülkenin adalet bakanlarıyla çalışma yemeğinde tartışacaklarını belirtti.

Ortak basın toplantısında ev sahibi Avusturya Adalet Bakanı Beatrix Karl ile Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Gabriella Battaini-Dragoni ve Avrupa Komisyonu adalet ve insan haklarından sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding de hazır bulundu.

Konferans yarın Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda devam edecek. Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin adalet bakanlarının katıldığı konferansta Türkiye'yi Adalet Bakanı Yardımcısı Veysi Kaynak temsil edecek.

Muhabir: Viyana

Yayıncı: Tarkan Demir
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile