Avrupa Konseyi'ne 'Çevre Ve Gida Güvenligi' Çagrisi

Avrupa Konseyi'ne 'Çevre Ve Gida Güvenligi' Çagrisi

Fransa’da düzenlenen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 43. Genel Kurul Toplantisi’nda konusan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, iklim degisikligi ve gida güvenligi konularina degindi. Karadeniz’e kiyisi olan ülkelerin belediyelerine çagrida bulunan Baskan Güler, insan sagligi ve gida güvenligi konularinda yasanmasi muhtemel sorunlara karsi geçici komisyonlar kurulmasi gerekliligine vurgu yapti.

Fransa’nin Strazburg kentinde gerçeklestirilen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurul Toplantisi için Fransa’da bulunan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, 47 üye devletten 100 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimi temsil eden Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 43. Genel Kurulu’na katildi.



“Iklim degisikligi ve gida güvenligi konusunu ön planda tutmaliyiz”

Genel Kurul’da görüsülen “Yeni Bir Kentsel Manifestonun Mevcut Kriz Durumlari Baglaminda Gözden Geçirilmesi” konusunda Türk delegasyonu adina söz alan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, insan sagligi, gida güvenligi ve iklim degisikligi konularindan önemli konulara degindi.

Avrupa Kentsel Sarti’nda yapilacak olan revizyondan iklim degisikligi ve gida güvenligi konusunun öne çikmasi gerektigini vurgulayan Baskan Güler, “Çok önemli bir konuyu tartisiyoruz. Tabi dünyamiz degisiyor. Avrupa kentsel sartinin bu degisiklikleri göz önünde bulundurarak revize edilmesi önemlidir. Daha önce Avrupa Kentsel Sarti’nin ilk maddesi güvenlikti. Belki bu revizyonda iklim ve çevre konusunu öne çikarmaliyiz diye düsünüyorum. Ben eski bir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaniyim ve suanda Karadeniz’de Ordu Büyüksehir Belediyesi’nin basindayim. Karadeniz’de 110 km sahile sahibiz. Biz burada dere islahlari ile önemli adimlar attik. Fakat buna ragmen yagmur rejimi ve iklim degisikligi çok önemli gelismelere gebe. Bildiginiz gibi büyük firtinalar oluyor, sellerin rejimleri degisti. Hatta hortumlarla karsilasiyoruz. Bu ayni zamanda sadece Karadeniz’i degil Tuna nehri ve baglantilari ile Avrupa’yi da ilgilendiriyor” dedi.



“Karadeniz için ciddi tedbirler almamiz gerekiyor”

Karadeniz’de yasanmasi muhtemel tehlikelere iliskin ön görülerini genel kurul ile paylasan Baskan Güler, Karadeniz’e kiyisi bulunan belediyelere birlikte çalisma vurgusu yapti. Konusmasinda Ordu’nun dünya findik üretiminde lider olduguna dikkat çeken ve tedbirlerin alinmamasi durumunda ‘eger bunlara dikkat etmezseniz bir espri ile ifade etmek isterim çikolata da bu findiklari bulamayabilirsiniz’ diyen Baskan Güler, sunlari kaydetti:

“Bu bakimdan özellikle Karadeniz konusunda kiyidas ülkelerin belediyeleri ile geçici komisyonlar kurarak çalismalar yapabiliriz. Çünkü Karadeniz bir iç deniz ayni zamanda ve dibi HS (Hidrojen Sülfür) gazi ile dolu. Ve bu canlilarin hayati için çok tehlikeli. Dibi ölmüs vaziyette. Mutlaka çok ciddi tedbirler almamiz gerekiyor. Bu hem çevre açisindan temel insan haklari meselesi hem de gida güvenligi açisindan da son derece önemli. Acilen bu tedbirleri almamiz gerekiyor. Ben tüm gelismeleri takip ediyorum. Ordu ilimiz dünyanin en fazla findik üreten sehri. Eger bunlara dikkat etmezseniz bir espri ile ifade etmek isterim ‘çikolata da bu findiklari bulamayabilirsiniz’. Onun için çok ciddi çalismalar yapalim. Karadeniz’deki baliklarin türleri çok degisti. Burada eski türlere rastlamiyoruz. Her bakimdan gerek yagmur gerekse firtinalar bu çevre konusundaki güvenlik sartini mutlaka ele almamizi gerektiriyor. Türk delegasyonu olarak bu degisikligin yapilmasini öneriyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile