Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Toplantıları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen yıldan bu yana dönem başkanlığına hazırlandıklarını belirterek "Büyük bir onuru paylaşıyorum

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen yıldan bu yana dönem başkanlığına hazırlandıklarını belirterek "Büyük bir onuru paylaşıyorum. Türkiye olarak 10 Kasım'da dönem başkanlığını üstlendik. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Toplantıları'na ev sahipliği yapmak çok önemli" dedi.
Davutoğlu, 11-12 Kasım tarihleri arasında Antalya'nın Belek beldesinde bulunan Susesi Deluxe Resort Hotel'de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Toplantıları'nın ikinci gününde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak bir basın toplantısı yaptı.
BU BAKANI BİRAZ DA BİZİM ÜLKEMİZE VERSENİZE
AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Kasım'da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı seçilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığının ilk toplantısında, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin milletvekillerinin sorularına samimi yanıtlar verdiğini belirterek, "Bazı milletvekilleri, 'Bu bakanı biraz da bizim ülkemize verseniz' dediler. Bundan büyük mutluluk duyduk" dedi.
BÜYÜK BİR ONURU PAYLAŞIYORUM
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye'nin 10 kasım tarihinde dönem başkanlığını üstlendiğini belirterek şöyle konuştu: "Büyük bir onuru paylaşıyorum. Türkiye olarak 10 Kasım'da dönem başkanlığını üstlendik. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Toplantıları'na ev sahipliği yapmak çok önemli. Böyle bir örgütün başında iki Türk'ün bulunması Türkiye'nin bu alanlarda katettiği mesafenin çok önemli bir göstergesi. Çavuşoğlu ile altı ay boyunca çalışacağız."

AKİL ADAMLAR KOMİSYONU
Basın toplantısında habercilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, 'akil adamlar' ile ilgili soruya şöyle karşılık verdi:
"Geçen yıl başından bu yana dönem başkanlığına hazırlanmaya başladık. En önemli konuların başında Türkiye ve Avrupa'nın geleceğini ilgilendiren ırkçılık, dışlanma ve aşırı eğilimler karşısında hoşgörü ile birlikte yaşama kültürünü nasıl oluşturabiliriz. Birçok Avrupa kentinde farklı din ve kültürden insanlar yan yana binalarda yaşıyor. Burada yeni bir paradigmanın devreye girmesi gerekiyor. Eski alışkanlıklarla bu birlikteliği yürütmek zor. O nedenle şubat ayında Avrupa Konseyi genel sekreteri Thorbjön
Jagland Türkiye'ye geldiğinde bu teklifi kendisine ilettim. Bir komisyon düşündük. Siyasi tecrübesi olan bir komisyon oluşturalım diye düşündük."
Bu komisyonun şu an devreye girdiğini ve geçen ay toplantı yaptığını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "Eski Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer komisyon başkanlığını üstlendi. Türkiye'den de saygın bir siyaset bilimcimiz Ayşe Kadıoğlu görev üstlendi. Komisyon ikinci toplantısını 10 Ocak tarihinde yapacak. Bir resim çekilecek, nereler kültürel birliktelik açısından risk alanları olabilir, kültürel, sosyal, ekonomik ve ideolojik arka plan nedir, böyle bir tablonun nedenleri nelerdir bunlara nasıl bir
çözüm oluşturabiliriz. Bu çalışmayı tamamlayıp 11 mayısta İstanbul'da yapılacak Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanlar Komitesi Toplantısı'na sunulacak İstanbul bildirisi veya deklarasyonu şeklinde."
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNDE BİRİKİM OLDU
Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin reforme edilmesi ile ilgili soru üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hukuk üstünlüğü bakımından dünyanın en önemli yapılarından biri olduğunu söyledi. Davutoğlu, zamanla bu kurumda takip açısından birikim olduğunu ifade etti.
ANTALYA'YA TEMSİLCİLİK AÇILACAK
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, belli kentlerde temsilcilikler kurulması yönünde karar aldıklarını da belirterek, Antalya'da da bir temsilcilik açılacağını söyledi. Dış temsil açısından belirli kentlerin ön plana çıktığını ifade eden Davutoğlu, Antalya'nın da bu kentlerden biri olduğunu belirtti.
(SK-SÇ-HO-Y)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile