Avrupa'nin En Büyük Ikinci Seramik Fuari UNICERA Istanbul Kapilarini Açti

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Büyükdede: 'Türk seramik sektörü yaklasik 2 milyar dolar islem hacmi ve 1 milyar dolari askin ihracatiyla Türkiye'nin önemli endüstrileri arasinda yer aliyor. Seramik sektörü ülke ekonomisine 40 bin dogrudan 330 bin de dolayli istihdam saglayabilmektedir' 'Dün gelen dogal gaz zammi dolayisiyla sektörümüz bu konuyla ilgili olarak bir hassasiyet göstermektedir hakli olarak. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak bu konunun tekrar masaya yatirilmasini saglamaya gayret edecegiz' TIM Baskani Gülle: 'Seramik sektörünün ihracati 10 ayda 370 milyon dolar artarak 1,3 milyon dolari asti' Türkiye Seramik Federasyonu Baskani Çenesiz: '10 ayda seramik kaplama malzemelerinde yüzde 25, saglik gereçlerinde ise yüzde 32 ihracat artisi yakaladik' 'Her 100 dolarlik ihracatimizin 82 dolari ülkemizde kaliyor'

Alaninda Avrupa'nin en büyük ikinci fuari olma özelligi tasiyan Uluslararasi Seramik Banyo Mutfak Fuari (UNICERA Istanbul) kapilarini ziyaretçilerine açti.

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF), Tesisat Insaat Malzemecileri Dernegi (TIMDER) ve Istanbul Fuarcilik tarafindan CNR Expo Istanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarin açilisi gerçeklestirildi.

Açilista konusan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, seramik sektörünün olusturdugu katma deger açisindan yüzde 82 yerlilikle ülke ekonomisi açisindan büyük önem arz ettigini söyledi.

Büyükdede, ihracat yaparken ithalat bagimliligi en düsük olan sektörlerden seramigin kaplamadan saglik gereçlerine, mutfaktan banyo duvarina, izolasyondan cephe giydirmesine ve tesisat malzemelerine kadar çok fazla malzeme grubunu bünyesinde barindirdigini anlatti.

Seramikte 1950'li yillarda baslayan üretimde yasanan ilerlemeden bahseden Büyükdede, seramikte ulasilan basarinin bu alanda kullanilan makinelerin üretiminde yakalanamadigini, bu konuya da egilinmesi gerektigini bildirdi.

Büyükdede, sektörün büyüklügüne iliskin bilgiler paylasarak sözlerini söyle sürdürdü:

"Türk seramik sektörü yaklasik 2 milyar dolar islem hacmi ve 1 milyar dolari askin ihracatiyla Türkiye'nin önemli endüstrileri arasinda yer aliyor. Seramik sektörü ülke ekonomisine 40 bin dogrudan 330 bin de dolayli istihdam saglayabilmektedir. Seramik kaplama malzemelerini üreten firmalarimiz 113 ülkeye, saglik gereci üreten firmalarimiz ise 95 ülkeye ürünlerini ihraç etmekte, giderek büyüyen üretim kapasitesi modern teknoloji yatirimlari ve yüksek kalite avantajlari sayesinde Türk seramik sektörünün dünya pazarlarindaki rekabet gücü de artmaktadir."

- "Sanayide kullanilan dogal gaza gelen zammi tekrar masaya yatiracagiz"

Bakan Yardimcisi Büyükdede, fuar açilisinda konusan sektör temsilcilerinin sanayi üretiminde kullanilan dogal gaza yapilan zamma yönelik endiselerine iliskin su ifadeleri kullandi:

"Dün gelen dogal gaz zammi dolayisiyla sektörümüz bu konuyla ilgili olarak bir hassasiyet göstermektedir hakli olarak. Dün geceden beri Zeynep Bodur (ISO Meclis Baskani) ile çesitli yazismalar yaptik ve kendisi konuyla ilgili görüslerini iletti. Ayni zamanda sektördeki arkadaslarimiz dogal gaz zammi konusunda fikirlerini beyan etmislerdir. Bu konuyla ilgili bakanlik olarak biz burada eger uygulama tekniginde bir yanlislik varsa, uygulama yapisinda bir degisiklik arz ediliyorsa bu konuyla ilgili olarak taraflarla bakanligimiz nezdinde bir görüsmeyi koordine edecegim. Bir program yapip özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak bu konunun tekrar masaya yatirilmasini saglamaya gayret edecegiz.

Büyükdede, su anda BOTAS'in zararina dagitim yaptigini belirterek, su bilgileri verdi:

"Bizim üzerimize düsen en önemli görevlerden birisi de su anda bulunmus olan kendi gaz tesislerimizin hizla devreye girmesini saglayabilmek. Bunun için de Filyos'ta çok büyük bir alanda BOTAS'a yatirimlar yapmaktayiz. Asagi yukari 3 milyon metrekare bir alanda çok büyük bir tesisi su anda devreye almaya çalisiyoruz. Normalde 2023'te hedefledigimiz bu yapiyi daha erkene alma gayreti içindeyiz. Bütün dünyada bir zam dalgasi var. Bu zam dalgasindan biz de süphesiz ki etkileniyoruz. Ama olabildigince hizli bir sekilde yerli gazimiza ulasmamiz gerekiyor. Bir de Tuz Gölü'nün altinda oldugu gibi dogrudan depolama alanlarimizi optimum ve verimli kullanmamiz gerekiyor. Bu konuda bakanligimizda kurulacak bir koordinasyonla bu konuyu tekrar bir daha masaya yatirip neler yapilabilirligini birlikte çözmeye gayret edecegiz."

- "1 milyon kisi bu sektörden ekmek yiyor"

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle ise UNICERA Istanbul'un pazarlari çesitlendirme adina güzel bir firsat sagladigini söyledi.

Seramik ihracatinda geçen yil salgina ragmen yüzde 7 artis yakalandigini dile getiren Gülle, "Son 5 yildir ihracat rakamlari sürekli artis içerisinde. Seramik sektörünün ihracati 10 ayda 370 milyon dolar artarak 1,3 milyon dolari asti." diye konustu.

Gülle, sektörün dis ticaret fazlasi verdigini animsatarak, bunun ülke ekonomisi açisindan öneminden bahsetti.

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskani Gürsel Baran da kendisinin bu sektörde faaliyet gösterdigini belirterek, bu nedenle açilisa katilmak istedigini söyledi.

Ankara'ya büyük bir fuar merkezi kazandirmak için çalismalarini sürdürdüklerini dile getiren Baran, fuar turizminin ülkelere ve sehirlere katkilarindan bahsetti.

Baran, Türkiye'nin salgin sürecinde tedarikte öne çikmasina deginerek, "UNICERA Istanbul, Avrupa'daki en büyük iki fuardan birisi. Bizler de Avrupa'nin en büyük iki ihracatçisindan birisiyiz. Üretim ve ihracatta 10 ülke arasindayiz. 100'e yakin sanayicimiz, 1.000'e yakin KOBI'miz var. 1 milyon kisi bu sektörden ekmek yiyor." diye konustu.

Türkiye'nin cari açiginin kapatilmasi için dis ticaret fazlasi veren ve yerlilik orani yüksek sektörlerin önemine deginen Baran, seramigin bu açidan önem arz ettigini bildirdi.

- "Seramik ihracatinda her 100 dolarin 82 dolari Türkiye'de kaliyor"

Türkiye Seramik Federasyonu Baskani Erdem Çenesiz, sektörün güç birligi yapmasi ve bir arada olmasi durumunda UNICERA Istanbul'un Avrupa'nin en büyük fuari olacagini söyledi.

Fuarin 100 bini asan ziyaretçi ve 30 bini geçen yabanci katilimci bandina ulastigini dile getiren Çenesiz, "Ilk etapta iç pazari hedefleyen fuarimiz artik ihracat organizasyonu olmustur. Türkiye seramik sektörü seramik kaplamada Avrupa'nin en büyük ikinci üreticisi olduk. Seramik saglik gereçlerinde zaten Avrupa birincisiydik. Orada gücümüz devam ediyor. Sirada ihracat birim fiyatini artirmak var." diye konustu.

Çenesiz, 10 ayda geçen yilin ayni dönemine göre seramik kaplama malzemelerinde yüzde 25, saglik gereçlerinde ise yüzde 32 ihracat artisi yakaladiklarini kaydederek, ihracatla büyüdüklerini ve bu ivmeyi sürdürmek istediklerini anlatti.

Yerli katma deger oranlarinin rekor seviyede oldugunu aktaran Çenesiz, "Yerlilikte yüzde 82 seviyedeyiz. Her 100 dolarlik ihracatimizin 82 dolari ülkemizde kaliyor." ifadelerini kullandi.

Çenesiz, sanayide kullanilan dogal gaza dün gelen zamma iliskin endiselerini de dile getirdi.

- 100 bin profesyonel ziyaretçi bekleniyor

Tesisat Insaat Malzemecileri Dernegi (TIMDER) Yönetim Kurulu Baskani Kemal Yildirim, UNICERA Istanbul'un Türkiye'nin en büyük ihtisas fuarlarindan oldugunu ve büyük önem arz ettigini söyledi.

Dünyadaki degisen tedarik merkezlerine ve dis ticarette yakin pazarlarin daha önemli haline gelmesine deginen Yildirim, Türkiye'nin bu süreçte öne çiktigini anlatti.

Yildirim, Türkiye'nin geçen aylarda 500 milyon kurulu kapasiteyle seramik kaplama malzemeleri üretiminde Italya'yi geride birakarak Avrupa'nin ikinci büyük üreticisi konumuna ulastigini kaydederek, seramik saglik gereçleri alaninda ise Avrupa'nin en büyük üreticisi olduklarini vurguladi.

Yillardir adi seramikle özdeslesen bir ülkeyi üretimde geride birakmanin büyük basari oldugunun altini çizen Yildirim, Türk seramiginin marka gücünü pekistirmek adina gerekli tanitim çalismalarini basariyla sürdürmek ve ihracat kanadini güçlendirmek için gerekli adimlari atmak gerektigini bildirdi.

Yildirim, "Bugün nasil üretimde Italya'yi geride biraktiysak, fuarcilik anlaminda da bu ülkede düzenlenen Cersaie'yi geride birakabilmeliyiz. Bizim fuari düzenlerken, yabanci alici programlarini organize ederken hedefimiz bu." ifadelerini kullandi.

CNR Holding Pazarlama Grup Baskani Mert Kaan Duman da 6 Kasim'a kadar sürecek fuara, yaklasik 130 ülkeden, 15 bini yabanci olmak üzere toplam 100 bin profesyonel ziyaretçi beklendigini söyledi.

- 1.200 marka yeni ürün ve hizmetlerini sergiliyor

TSF, TIMDER ve Istanbul Fuarcilik tarafindan düzenlenen, 130 ülkeden yerli ve yabanci toplam 100 bin profesyonel ziyaretçinin beklendigi fuarda, 1.200'ün üzerinde marka yeni ürün ve hizmetlerini sergiliyor.

Ziyaretçilerin yeni ürünlerle bulusmasi, katilimci firmalarin da tanitimlarini en etkili sekilde yapmalari ve is hacimlerini artirmalarinin hedeflendigi fuarda, banyo ürünleri, mutfak ürünleri zemin-duvar kaplamalari, seramik isleme teknolojileri, mutfak ürünleri ve dekorasyon ürünleri gibi ürün gruplari ziyaretçilerle bulusuyor.

Önemli bir ihracat hacmi olusturmasi beklenen fuar, 6 Kasim'da sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile