Avrupa Parlamento Seçimleri

Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'ın Avrupa Parlamentosu'na (AP) yollayacağı 17 milletvekilinin isimlerini belirlemek üzere vatandaşlar oy kullanırken, seçime katılım düşük seyrediyor.

Seçime katılan 15 siyasi parti ve 6 koalisyon toplam 200 aday gösterdi. Oy verme süreci olaysız devam ederken, siyasi liderler sabah saatlerinde oylarını kullandı. Oy verme zorunluluğu olmayan ülkede 12 binden fazla seçim yeri sabah saat 06:00'da açıldı. Oy kullanabilmek için "ülkede sürekli ikamet" koşulu getiren yasa nedeniyle Türkiye'de yaşayan Bulgaristan göçmenleri bu seçimde oy kullanamıyor.
Halkın seçimlere ilgisinin az olduğu, öğle saatlerinde katılım oranının henüz yüzde 10'u geçmediği belirtiliyor. Başbakan Plamen Oreşarski, oyunu verdikten sonra vatandaşları bu seçimde daha aktif olmaları çağrısında bulundu. Oreşarski, oy kullanmanın tüm AB vatandaşların ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

Bulgarların AP seçimine ilgisini arttırmaya çalışan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de "Bulgaristan'ın AP'de onurlu bir temsili olması açısından her bir oyun değeri çok yüksek. AB bizim ailemiz ve geleceğimiz" dedi.

Oreşarski hükümetini destekleyen koalisyon ortaklarından, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Lütvi Mestan ise "Oyumuz, elimizdeki en güçlü sermayemizdir. Oy kullanmamız şart" diye konuştu.

Koalisyonun diğer ortağı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) lideri Sergey Stanişev de Bulgarların bilinçli ve dikkatli bir şekilde oy kullanmaları gerektiğini, her vatandaşın vereceği oyun sadece Bulgaristan için değil tüm Avrupa'nın geleceği için önemli olduğunu savundu. BSP'nin listesinde birinci sıradan aday olan Stanişev, daha önce seçilmesi durumunda bile AP'ye gitmeyeceğini bildirerek, seçmenleri şaşkınlığa uğratmıştı.
Bulgaristan'da sandıklar saat 19:00'da kapanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile