Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile bir araya gelerek, taraflar arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifleri ile ülkenin doğusundaki krizin çözümüne yönelik görüşmelerde bulundu.
Görüşmenin ardından Poroşenko ve Schulz, ortak basın toplantısı düzenledi. Poroşenko, Avrupa Parlamentosunun çabalarıyla bir sene önce Brüksel'de Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında ortaklık anlaşması imzalandığını, iki tarafın parlamentoları tarafından onaylandığını hatırlattı.
Poroşenko, Rusya'nın Minsk mutabakatını yerine getirmediği bir dönemde, bu ülkeye yönelik yaptırımların sürdürülmesine ilişkin kararın Rusya'nın uzlaşma masasına oturması açısından Ukrayna için fevkalade önem taşıdığını ayrıca işgal edilen Kırım'dan Rusya'nın geri çekilmesine ilişkin Avrupa Parlamentosunun tavrını da önemsediklerini dile getirdi.
Yerel seçimlerin 25 Ekim'de yapılacağını bildiren Poroşenko, seçimlere Avrupa Parlamentosu üyelerini de davet etti. Poroşenko, ülkede gerçekleştirilmekte olan reformların amacının açık ve net olduğunu kaydederek, "Bu reformların amacı, Ukrayna'yı Avrupa Birliği üyeliğine hazırlamaktır. Ukrayna'nın 5-6 yıl içinde değişmesi ve üyelik başvurusu için gereken kriterlere uyum sağlaması gerekiyor" diye konuştu.
Martin Schulz da Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakının Ukrayna'yı Avrupa yolunda ilerlemekten, Avrupa Birliği'ni ise Avrupa değerlerini benimseyen Ukrayna'yı kendi müttefiki olarak görmekten alıkoymayacağını dile getirdi.
Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile vizesiz rejim uygulamasına geçmesi için elinden geleni yapacağını kaydeden Schulz, "Ukrayna vatandaşlarına vizesiz rejim uygulaması ve Avrupa piyasasına doğrudan ulaşması, her iki tarafın da ekonomisinin daha da geliştirilmesi açısından fevkalade önemlidir" dedi.
- Schulz, parlamentoda
Petro Poroşenko ile yaptığı görüşmenin ardından Schulz, Ukrayna Parlamentosunda bir konuşma yaptı.
Ukrayna milletvekillerinin sık sık alkışladığı konuşmasında Schulz, doğudaki krizin askeri yolla çözülmesinin mümkün olmadığını, hiç kimsenin Avrupa'daki sınırların güç ile yine değiştirileceğini tahmin etmediğini dile getirdi. Ukrayna'daki olayların Avrupalıları tedirgin ettiğini, olayların ve Kırım'ın yasa dışı ilhakının ardından Avrupa Birliği'nin bu sorunun barışçıl çözümüne yönelik çabalarını sürdürdüğünü kaydeden Schulz, bu çerçevede Angela Merkel ve François Hollande'ın doğudaki krizin çözümüne yönelik ara buluculuk çabalarını desteklediğini vurguladı. Schulz, "Biz, uluslararası toplumun esas ilkelerinin ihlal edildiği bu olaylara seyirci kalamayız" ifadesine yer verdi.
Doğudaki durumun istikrara kavuşturulması için Rusya ile müzakere yapılması gerektiğini, bu çerçevede uluslararası toplumun da krizin tamamen çözülmesi için çaba göstermesi gerektiğini kaydeden Schulz, sorunun Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesi koşuluyla sadece siyasi yolla çözülmesi gibi bir çözümü olduğunu bu konuda Rusya ile uzlaşma masasına oturmaktan başka seçeneğin de bulunmadığını bildirdi.
Schulz, 12 Şubat'ta taraflar arasında yeniden uzlaşmanın sağlanmasından sonra da bölgede ateşkes ihlalleri, provokasyon, şiddet, çatışma ve insan kayıplarının devam ettiğini belirterek, Avrupa Birliği'nin Minsk mutabakatlarının tam olarak hayata geçirilmesine ve uluslararası yükümlülüklerin tam olarak uygulanmasına kadar Rusya'ya yönelik yaptırımların sürdürüleceğini ifade etti.
Konuşmasının ardından Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Groysman ile bir araya gelen Schulz, Ukrayna Parlamentosu ile Avrupa Parlamentosu arasındaki kurumsal işbirliğini öngören karşılıklı Anlayış Memorandumu'nu imzaladı. Grosyman ve Schulz, imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz Ukrayna'da
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Ukrayna vatandaşlarına vizesiz rejim uygulamasının ve Avrupa piyasasına doğrudan ulaşılmasının iki taraf için de önemli olduğunu belirtti.