İngiliz parlamenter Claude Moraes tarafından kaleme alınan belgede, yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda, ABD'nin ve bazı üye ülkelerin istihbarat servislerinin tasarladığı geniş kapsamlı, karmaşık ve yüksek teknolojiye dayanan sistemlerle dünyanın her yerindeki vatandaşların iletişim ve konum verilerinin daha önce örneğine rastlanmamış boyutta ve ayrım yapılmaksızın toplandığı, saklandığı ve analiz edildiğinin belirlendiği ifade ediliyor.
Komisyon tarafından yapılan araştırmada, özellikle NSA ve İngiltere'deki muadili GCHQ'nin faaliyetlerinin yasa dışı boyutuna vurgu yapılarak bu faaliyetlerin birbirlerini müttefik olarak gören ülkeler arasındaki güveni derinden sarstığı kaydediliyor.
Bu iki kurumun bu kadar veriyi toplamasının terörizmle mücadele amacıyla yapıldığına yönelik "derin şüphe" duyulduğunun belirtildiği taslak belgede, NSA'nın yürüttüğü Prism, Bullrun ve GCHQ'nin yürüttüğü Tempora ve Edgehill programlarının yasalara uygunluğu ve gerekliliği sorgulanıyor.
AP belgesinde, çapı daha kısıtlı olmak üzere Fransa, Almanya ve İsveç'te de benzer nitelikli programların var olduğuna inanıldığı belirtiliyor.
Belgede, ABD ve AB ülkelerinden sınırsız kitlesel izleme eylemlerine ve kişisel verilerin toptan işlenmesine son vermeleri isteniyor. Kitlesel izlemenin basın özgürlüğü üzerinde ciddi etki yaratma potansiyeli taşıdığının belirtildiği taslak belgede, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsveç'ten istihbarat birimlerinin eylemlerini düzenleyen yasalarını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumu güvence altına almak amacıyla gözden geçirmeleri talep ediliyor.
AP taslak raporunda ABD'ye de yasalarını uluslararası hukukla uyumlu hale getirmesi ve böylelikle AB vatandaşlarının mahremiyetini ve diğer haklarını tanıması çağrısı yapılıyor.
"AP'nin vatandaşlar adına yürüttüğü araştırma" konusunda istihbarat servislerinin işbirliğine yanaşmaması da belgede eleştiriliyor.
AP, AB Komisyonu'ndan da internetin demokratik yönetimi konusunda bir strateji hazırlamasını talep ediyor ve AB kurumları ile vatandaşlarının iyi donanıma sahip üçüncü ülke ya da Birlik istihbarat servislerinin ihlallerine karşı korunabileceklerinin garantisi olmadığı uyarısında bulunuyor.
Taslak belgeye 520 değişiklik önergesi verildi.
Avrupa Parlamentosu 'Dinleme' Raporunu Görüşüyor
Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) bazı Avrupa ülkelerini ve liderlerini dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ilgili hazırlanan 52 sayfalık rapor taslağı, "Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu" tarafından oylanacak.