Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'deki Muhalefetle Ilgili Tasari Kabul Edildi

Avrupa Parlamentosu'nda (AP), "HDP özelinde Türkiye'deki muhalefete baski" baslikli karar tasarisi kabul edildi.

AP'deki siyasi gruplarin ortak tasarisinda, HDP ve muhalefet partilerine baski uygulandigi iddia edilerek bu durumun kinandigi, AP milletvekillerinin Türk hükümetinden buna son vermesini istedigi belirtildi.

HDP'nin kapatilmasi istemiyle açilan davanin kinandigi ifade edilen tasarida, partinin yasaklanmasinin orta vadede "çogulculuga darbe vuracak ciddi bir hata" olacagi savunuldu.

Türk makamlarindan, HDP'ye karsi kiskirtici söylemden kaçinilmasini ve parti yetkililerinin korunmasi için önlemler alinmasini talep eden AP milletvekillerinin tasarisinda, Türkiye'ye, terörle mücadele yasalarini uluslararasi standartlarla uyumlu hale getirmesi çagrisi yer aldi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, HDP'li bazi milletvekillerinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasini kinadiklarini, Anayasa Mahkemesinin Ömer Faruk Gergerlioglu hakkindaki kararini ve tahliyesini ise memnuniyetle karsiladiklarini bildirdi.

Tasarida ayrica HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag'in tutukluluklarinin kinandigi, Türkiye'nin AIHM kararlarini uygulamasi istendigi ifade edildi.

CHP'ye yönelik baskilarin da arttigi savunulan ve bundan endise duyuldugu kaydedilen tasarida, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun dokunulmazliginin kaldirilmasi talebinin kinandigi, ayrica hasmane ortamin IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener gibi muhalefet liderlerini etkilemesinin dikkati çektigi belirtildi.

Karar tasarisinda, milletvekillerinin Türkiye'ye, çogulculugun saglanmasi, toplanma ve ifade özgürlügüne saygi gösterilmesi için çagri yaptigi kaydedildi.

Tasarida, "Avrupa Parlamentosu, dis politika konularindaki iyilesmenin disinda, Türkiye'ye sunulacak pozitif gündemdeki herhangi bir ilerlemenin ülkede insan haklari ve hukukun üstünlügü ile ilgili gelismelere bagli olmasi gerektigine inanmaktadir." ifadesine yer verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile