Avrupa Parlamentosu'ndan Mühimmat Üretimini Destekleme Yasasi'na Onay

Avrupa Parlamentosu'ndan Mühimmat Üretimini Destekleme Yasasi'na Onay

Avrupa Parlamentosu (AP), Ukrayna’ya mühimmat ve füze sevkiyatinin hizlandirilmasini, AB üye devletlerinin cephane stoklarini yeniden doldurmalarina yardimci olmayi ve Ukrayna’ya 500 milyon euroluk finansman saglanmasini amaçlayan Mühimmat Üretimini Destekleme Yasasi’ni (ASAP) onayladi.

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’ya daha fazla mühimmat saglanmasini kabul etti. AP’de yapilan oylamada, Ukrayna’ya mühimmat ve füze sevkiyatinin hizlandirilmasini, AB üye devletlerinin cephane stoklarini yeniden doldurmalarina yardimci olmayi ve Ukrayna’ya 500 milyon euroluk finansman saglanmasini amaçlayan Mühimmat Üretimini Destekleme Yasasi’ni (ASAP) 446’ya karsi 67 oyla onaylandi. Oylamada 112 milletvekili ise çekimser kaldi.

Parlamento, ASAP ile AB ülkelerinin savunma konusunda hedefe yönelik önlemler getirerek, özellikle kara savunmasi konusunda topçu mühimmati, füzeler ve bunlarin bilesenleri olmak üzere savunma ürünleri ile ilgili mevcut eksiklikleri gidermek için AB’nin üretim kapasitesini artirmayi hedefliyor.

“Bu karar Avrupa güvenligi için bir zaferdir”

Avrupa Parlamentosu milletvekili Cristian Busoi yaptigi açiklamada, “Bugünkü karar birligimizin güvenligi ve savunmasi için ve özellikle de devam eden Rus saldirganligi karsisinda Ukrayna’ya verdigimiz kararli destek açisindan ileriye dogru atilmis önemli bir adimdir. Bu karar ayrica güvenlik sorunlarina yanit verme kapasitemizi artirmistir. Bu karar, Avrupa güvenligi için bir zaferdir. Parlamento artik Konsey ile müzakere etmeye hazir ve en kisa sürede bir anlasmaya varmayi umuyoruz" dedi.

Parlamenterler, ASAP’in onaylanmasinin ardindan gelecek ay genel kurulda bir anlasmaya varmak amaciyla konsey ile müzakerelere baslayacak. Buna paralel olarak AP üyeleri, yasanin uygulanmasi için gerekli olan en acil ve kritik konulardaki eksiklikleri doldurmak ve üye devletler arasindaki isbirligini desteklemek için ortak Tedarik Yasasi (EDIRPA) araciligiyla Avrupa savunma sanayiinin güçlendirmesi üzerinde çalismalarini sürdürüyorlar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile