Avrupa Parlamentosu Seçimlerine Doğru

Almanya'da koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), Avrupa Birliği'ne (AB) yakın gelecekte hiçbir yeni üye alınmamasını ve Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık önerilmesini talep etti.

Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) kardeş partisi CSU, 25 Mayıs'ta düzenlenecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için hazırlanan ve CSU Yönetim Kurulu'nca oy birliğiyle kabul edilen seçim programında, AB genişleme sürecinin durdurulmasını talep etti.
"Avrupa Planı 2014-2019" başlıklı seçim programında, Türkiye'nin AB müzakere süreci de ele alındı. "Türkiye'nin AB'ye tüm üyeliğine karşıyız" başlığı altında, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye, Avrupa'nın önemli bir partneridir, NATO'nun iyi bir dostudur. Ancak AB'ye üyeliği hem Avrupa'yı hem de Türkiye'yi zorlayacaktır. Bu nedenle Türkiye'ye bir imtiyazlı ortaklık öneriyoruz. Türkiye ile dürüst bir ilişkinin de gereği olarak herhangi bir perspektife sahip olmayan müzakereler durdurulmalıdır."
Seçim programında, AB'nin yakın gelecekte hiçbir yeni üye kabul etmemesi gerektiğini öne sürülerek, "AB için sınırsız bir genişleme söz konusu olamaz. Bugün 28 üye devletten oluşan AB, yeni ülke kabul etme konusunda sınırlarına ulaşmıştır. Görünür gelecekte AB yeni bir aday ülkeyi kabul edemez bu nedenle yeni katılım durdurulmalıdır" görüşlerine yer verildi.

CUS, seçim programının 10 Mayıs'ta yapılacak küçük kurultayda onaylandıktan sonra resmiyet kazanması bekleniyor. Merkel liderliğindeki CDU'nun kardeş partisi olan ve koalisyon hükümetinin küçük partisi konumundaki CSU, federal hükümette 3 bakanlığı elinde bulunduruyor.
Federal Meclis'te 56 milletvekili bulunan CSU, 2009'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 8 milletvekili çıkarabilmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile