Avrupa Parlamentosunda 'Brexit' Oturumu

UKIP lideri ve AP Milletvekili Farage: 'Perşembe günü önemli bir sonuç alındı. Sadece İngiliz siyaseti için değil, bütün Avrupa politikası ve hatta küresel politika için de sismik etkileri olacak bir sonuç' SNP'nin AP Milletvekili Smith:'Sakin kafalara ve sıcak kalplere ihtiyacımız olacak. Lütfen şunu unutmayın, İskoçya sizi hayal kırıklığına uğratmadı. Lütfen, size yalvarıyorum, siz de şimdi İskoçya’yı hayal kırıklığına uğratmayın”

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nigel Farage, ülkesinde yapılan ve AB’den ayrılık (Brexit) kararı ile sonuçlanan referandumla ilgili olarak, 'Perşembe günü önemli bir sonuç alındı. Bu, sadece İngiliz siyaseti için değil, bütün Avrupa politikası ve hatta küresel politika için de sismik etkileri olacak bir sonuç.' dedi.

İngiltere’deki referandumunda AB’den ayrılma kararı çıkması üzerine düzenlenen Avrupa Parlamentosu’nun olağanüstü Genel Kurulu’nda konuşan Farage, İngiltere’de sıradan insanların ülkelerinin kaderini ellerine aldığını söyledi.

Farage, 'Küçük insanlar, sıradan insanlar, son birkaç yıldır baskı altına alınan ve hayat standartları düşen insanlar, çok uluslu şirketleri, büyük bankaları, büyük siyaseti reddetti. Ülkemizi, balık avladığımız suları, sınırlarımızı geri istiyoruz. Bağımsız, kendi kendini yöneten, normal bir ülke olmak istiyoruz dediler.' diye konuştu.

Farage, referandumla ilgili olarak, 'Geçen perşembe günü önemli bir sonuç alındı. Bu, sadece İngiliz siyaseti için değil, bütün Avrupa politikası ve hatta küresel politika için de sismik etkileri olacak bir sonuç.' değerlendirmesini yaptı.

- İngiltere son olmayacak

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı ile Avrupa kıtasındaki diğer demokratlar için bir umut ışığı haline geldiğini savunan Farage, 'Bugün bir tahminde bulunacağım. İngiltere, AB’yi terk eden son ülke olmayacak.' dedi.

Avrupa Parlamentosu’na seçildiği 17 yıl önce İngiltere’nin AB’den çıkması için bir kampanya yürüteceğini söylediğinde kendisine gülündüğünü anlatan Farage, 'Hepiniz bana güldünüz. Pekala, şunu söylemek zorundayım, şu anda gülemiyorsunuz, değil mi?' ifadelerini kullandı.

AB’nin siyasi proje olarak başarısızlıklarını inkar içinde olduğunu öne süren Farage, 'Ancak İngiltere’nin de sizi terk etmesinin en büyük nedeni olan en büyük sorununuz, gizlice, aldatmacayla, ne İngiliz halkına ne de Avrupa’nın geri kalanına asla gerçeği söylemeden, onlara siyasi birliği dayatmış olmanızdır. Fransa ve Hollanda 2005’te anayasayı reddederek siyasi birliği de reddetti ama siz onları görmezden geldiniz ve arka kapıdan Lizbon Anlaşması’nı devreye soktunuz.' diye konuştu.

Farage’ın parlamenterlere hitap ederek 'Bİliyorum ki hiçbiriniz hayatınızda gerçek bir iş yapmadınız, çalışmadınız, ticarete girmediniz, bir tek kişi için bile istihdam yaratmadınız.' sözleri üzerine, İngiliz siyasetçi alkış ve yuhalamalarla protesto edildi.

Farage bunun üzerine, 'Eskiden UKIP kurulu düzeni protesto ederdi. Şimdi kurulu düzen UKIP’i protesto ediyor. Demek ki bir şeyler gerçekten değişti.' dedi.

AB ve göçmen karşıtı görüşleri savunan sağ parti UKIP'nin genel başkanı Farage, referandumda AB'den ayrılma yanlısı kampanyanın önde gelen isimlerinden biriydi.

- 'İskoçya'yı hayal kırıklığına uğratmayın'

Olağanüstü Genel Kurul’da İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) Avrupa Parlamentosu Milletvekili Alyn Smith de söz aldı.

Smith, “Ülkemin dış dünyaya, işbirliğine açık, çevreci ve Avrupalı olmasını istiyorum. İskoçya halkı, Kuzey İrlanda ve Londra ile ve Galler ve İngiltere’deki pek çok insan ile bu milletler ailesinin parçası olarak kalmak için oy kullandı. Bu durumun ve bu Avrupa ruhunun saygı görmesini talep ediyorum.” diye konuştu.

Parlamenterlere seslenen Smith, “Meslektaşlarım, müzakere edilmesi gereken pek çok şey var. Sakin kafalara ve sıcak kalplere ihtiyacımız olacak. Lütfen şunu unutmayın, İskoçya sizi hayal kırıklığına uğratmadı. Lütfen, size yalvarıyorum, siz de şimdi İskoçya’yı hayal kırıklığına uğratmayın.” ifadelerini kullandı.

- AB liderler zirvesi

AB ülkelerinin liderleri, bugün yapılacak AB Konseyi (AB Liderler Zirvesi) toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek, ortak bir pozisyon ortaya koyacak.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumundan, yüzde 52'yle ülkenin AB'den ayrılması yönünde sonuç alınmıştı. İskoçya, Kuzey İrlanda ve başkent Londra'da seçmenler ezici çoğunlukla AB'de kalma yönünde oy kullanırken, İngiltere ve Galler'de ayrılma yönünde oylar ağırlıkta çıkmıştı.

Başbakan David Cameron'ın istifa edeceğini açıkladığı İngiltere'de hükümetin, AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini yeni başbakan göreve gelene kadar devreye sokması beklenmiyor. Avrupalı yetkililer ise 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrısında bulunuyor.

İngiltere'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini işleme koymasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile