İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açılışı yapılan toplantıda konuşan DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, Avrupa ülkelerinin sağlık alanında belirlediği "Sağlık 2020 Stratejisi" hakkında bilgi verdi.
Stratejinin 6'ıncı aşamasına geçildiğini, 1 Ocak 2014'den itibaren uygulamaya başlanacağını ifade eden Jakab, Avrupa'daki birçok ülkenin kendi sağlık stratejilerini Sağlık 2020'ye uyumlaştırdığını, bu kapsamda yerel yönetimlerin de aktif rol oynayacağını ifade etti.
Bölge Ofisi toplantıları nedeniyle 10 gündür İzmir'de olduğunu, bu kente "müptela" olduğunu dile getiren Jakab, sağlık konusunda öne çıkan İzmir'e "fahri hemşehrilik" başvurusunda bulunacaklarını söyledi.
Jakab, son 10 yılda Türkiye'nin büyük adımlar attığını, sağlık programı, çocuk ve kadın ölümlerinin azaltılması noktasında birçok ülkeye örnek olduğunu da sözlerine ekledi.
-Yerel yönetimler için 75 kriter
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerel yönetimlerin halk sağlığı konusunda en temel aktörler arasında olduğunu belirtti.
Bu konuda Türkiye'deki yerel yönetimlere rehberlik edebilmek amacıyla kent sağlığı konusunda 75 kriterin belirlendiğini ve bu kriterlere göre tüm illerin durumunu gösteren bir atlas hazırladıklarını aktaran Altepe, bu göstergenin yerel yönetimler için değerli bir kaynak olacağına inandığını kaydetti.
Sağlık 2020 Avrupa Sağlık Stratejisi'ni göre belediyelerin sağlık bakanlıklarının birincil dış paydaşları olduğuna değinen Altepe, "İnsan sağlığının geliştirilmesi konusunda artık belediyelere daha fazla rol düşmektedir. Bizler de bu görev için hazırız. Bu konuda sürekli olarak yerel yönetimler olarak yetki talebinde bulunuyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da sağlıklı kent kavramının sadece sağlık hizmetlerinin kalitesini göstermediğini, kentte yaşayanların fiziksel ve çevresel refahını artırma yolunda atılmış tüm adımların bu kavram içine girdiğini belirtti.
Bu olanakların eşit biçimde dağıtılmasını sağlamak için çalıştıklarını, İzmir halkının gücünü eşitlik ve güvenle mayalayıp hayat kalitesinin yüksek olduğu sağlıklı ve sürdürülebilir bir kent yaratmayı hedeflediklerini ifade eden Kocaoğlu, Türkiye'deki toplam ileri biyolojik kapasitesinin dörtte birinin İzmir'de olduğunu, İzmir Körfezi'ni yeniden yüzülebilir kılmak için dünyanın en iddialı çevre projelerinden birini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Kocaoğlu, Türkiye'de tam teşekküllü belediye hastanesine sahip tek belediye olduklarını, sosyal güvencesi olan ve olmayan tüm vatandaşlara kaliteli sağlık hizmeti sunduklarını, okullarda sağlık taraması yaptıklarını, evde bakım hizmeti verdiklerini anlattı.
-İzmir'in EXPO 2020 adaylığı
Açılış sonrası basın toplantısı düzenleyen DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Sağlık ve Refah Yönetişim Bölümü Başkanı Agis Tsouros, İzmir'in EXPO adaylığıyla ilgili soru üzerine, İzmir'i EXPO 2020 için "sağlık" temasını belirlemesinden ötürü tebrik ettiklerini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği "Sağlık 2020" hedeflerinin bu temaya yansıdığını kaydeden Tsouros, "Sağlık 2020 ile EXPO 2020 çok yakın, bu ikisini birleştirebilecek çok şey var. Birleşmiş Milletler olarak sadece bir adayı destekleyemeyiz, diğer adaylar da var. EXPO'nun temasının sağlığa adanmasından dolayı DSÖ ve Sağlıklı Kentler Birliği olarak bu temayı seçtiğinden ötürü İzmir'i takdir edebiliriz" dedi.
37 ülkeden 400 ziyaretçinin katıldığı toplantı 3 gün sürecek.
Avrupa Sağlıklı Şehirler Konferansı
Dünya Sağlık Örgütü tarafından düzenlenen "Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı", 37 ülkeden yöneticilerin katılımıyla başladı.