Türkiye'de yaş ortalaması 27" dedi.
Bursa'da sanayici ve işadamlarının düzenlediği "Sektörün dünü, bugünü ve sektörde başarının yolu" konulu toplantıya katılan ORKA Grup (Damat/Tween) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2013 yılında Türkiye'nin büyümesi ve ihracat rakamları ile ilgili bilgi verdi.
2013 yılında Türkiye’nin yüzde 5 seviyesinde bir büyüme kaydedeceğini ifade eden Orakçıoğlu, tüm dünyada ihracat rakamları gerilerken, kriz yaşanırken Türkiye'nin ihracatta yüzde 5 seviyelerindeki 160 milyar dolarlık bir hedefi yakalayacağına inandığını söyledi.
"MERKEZ BANKASI ESNEK DAVRANMALI, TL AŞIRI DEĞERLENMEMELİ" Orakçıoğlu, "Türkiye özellikle Avrupa’dan ve dünyadan kriz döneminde pozitif anlamda ayrışırken Avrupa yaşadığı birçok sorundan sonra aldığı önlemlerle, "Piyasaları nasıl hareketlendireceğim?" diye şu anda ikinci faza geçmiş dönemde. Onlar ikinci fazda aldıkları önlemlerle ilgili tekrar olumlu sonuç almak için böyle bir faza geçmişken, bizim de piyasalardaki motivasyonu engellemememiz gerekiyor. Bu da özellikle Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikasından vazgeçip biraz olsun esnek davranmasından geçiyor. İhracat boyutuyla da başarılı olabilmemiz için Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesine izin verilmemeli. Avrupa’ya yaptığımız ihracatın toplam ihracattaki yeri yüzde 50 seviyesindeydi ama şu anda yüzde 35 seviyesine kadar düştü. Bu da, "Türkiye pazar çeşitliliği ile kendi içinde bunun önlemini aldı" demektir. Bundan sonra da bunu güçlendirerek devam ettirmemiz gerekiyor" dedi.
"TÜRKİYE GENÇ NÜFUSU İLE AKTİF. AVRUPA'DA YAŞ ORTALAMASI 47, TALEP ONDAN DARALIYOR" Piyasalardaki hareketliliğin bir nedeninin de Türkiye'nin genç nüfusu olduğunu anlatan Orakçıoğlu, "Yaş ortalaması 27. Avrupa’ya baktığımız zaman yaş ortalamasının 47 olduğunu görüyoruz. Biz zannediyoruz ki piyasalardaki durgunluk sadece kriz nedeni ile. Aslında yaşlanan nüfusun talepteki daralmasından da kaynaklanıyor. Bu şekilde yaşlanan nüfusun talepteki daralmasının önümüzdeki dönemlerde bir şekilde geçmesini düşünmekte biraz çok hayalci bir beklenti olur. Kendimizi olmadığımız pazarlarda mesela Uzak Doğu'da özellikle daha aktif rol alarak bu konudaki kendi adımıza ortaya koyduğumuz stratejileri geliştirmemiz lazım. Bu konuda da Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ı çok başarılı buluyorum" diye konuştu.
"SADECE TÜRKİYE'DE DEĞİL, DÜNYADA BEĞENİLEN MARKA OLMAK İSTİYORUZ" Damat Tween olarak üretimi Türkiye'de yapan bir firma olduklarının altını çizen Orakçıoğlu, "Gücümüzü bundan alıyoruz. Özellikle ürün kalitemizi müşteri tarafından beğenilmesi bizim en büyük avantajlarımız. Yapılan araştırmalar sonucunda ülkenin en beğenilen ve en çok tercih edilen markası çıktık. Bu bizim için gurur verici bir şey. Biz bunu sadece kendi ülkemizde değil, dünyada da başarmak istiyoruz. Sadece kendi ülkemizi pazar olarak görmüyoruz. Çevre ülkelerle birlikte 350 milyonluk potansiyeli bir pazar olarak görüyoruz. Uzak Doğu pazarı için özellikle anahtar rolü olan dünyanın en ünlü tasarımcıları ile çalışıyoruz. Inovasyon çalışmalarımızda ise leke tutmayan beyaz gömlek, radyasyondan koruyan gömlek ve seyahatte kırışmayan giysiler gibi araştırmalarımız var" şeklinde konuştu.
'avrupa Yaşlandığı İçin Krize Girdi'
ORKA Grup (Damat-Tween) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, tüm dünyada ihracat rakamları gerilerken Türkiye'nin ihracatta 160 milyar doları yakalayacağına inandığını belirterek, "Avrupa'daki talep daralması yaş ortalamasının 47'ye ulaşmasından kaynaklanıyor.