Avrupalı Öğrenciler Klarnet Çalıp Ebru Yaptı

Avrupalı Öğrenciler Klarnet Çalıp Ebru Yaptı

Avrupa ülkelerinden Bursa'ya gelen öğrenciler, geleneksel Türk el sanatlarını öğreniyor.


"Kültürlerarası İletişimde Geleneksel El Sanatlarının Rolü" adlı projeye 15 ülkeden 17 kurum katıldı.

Proje ortağı ülkelerden 50 kişilik grup, geleneksel Türk sanatlarını öğrenmek üzere Bursa'ya geldi. Grup üyeleri; Bursa'da Karagöz-Hacivat gölge oyunu, ebru ve çini yapmayı öğrenecek

Dün akşam Celal Sönmez Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde yapılan atölye çalışmalarına katılan yabancı öğrenciler, ebru yapmayı öğrendi. Bursa Valiliği Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği tarafından hazırlanan ve Avrupa Eğitim ve Gençlik Programlarına kabul edilen proje dahilinde, yabancı öğrenciler Bursa'da bir hafta boyunca Türk hocalar eşliğinde Türk kültür mirasına mahsus el sanatlarını öğrenecek.

Kosova’dan gelen bir öğrenci, klarnetle Türk müziği çalınca büyük alkış aldı. Ebru teknesinin başına geçerek ebru yapan Romanyalı öğrenci ise, "Programa dahil olduğum için çok mutluyum. Çok güzel bir şehir. Transilvanya’dan geliyorum. Az önce ebru yapmayı denedim. Hayatımda ilk kez böyle bir şey denedim. Büyüleyici bir sanat. Ebrunun nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum" dedi.

AB heyeti, bugün de Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti. İtalya, Romanya, Bulgaristan Rusya ve Makedonya gibi ülkelerden gelen öğrencileri Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Karaloğlu, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin geleneksel el sanatları üzerinden Türk kültürünü öğrenmeye çalışmalarının onur verici olduğunu söyledi.


Öğrencilerin Bursa'da atölye çalışmaları yapacağını, bunun haricinde şehrin tarihi mekanlarını gezme fırsatı bulacağını ifade eden Karaloğlu, "Ebru ve seramik yapacaklar. İznik çinisinin atölyelerde nasıl işlendiğine şahit olacaklar. Karagöz ve Hacivat oyunlarına izleyerek Türk kültürünü öğrenecekler. Bu çalışmalar ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirecek" diye konuştu.

Bursa'ya gelen öğrenciler adına konuşan Romanyalı Mihai Pop ise, Osmanlı'nın ilk payitahtı Bursa'da olmaktan mutlu olduklarını dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile