Avustralya’nin Queensland eyaletinde bilim insanlari, ilk parçasi 2007’de bulunan dinozor türünün kitada su ana kadar kesfedilen en büyük dinozor fosili oldugunu açikladi.
Dünya genelindeki en büyük 15 dinozor türü arasinda yer aldigi da bildirilen dinozor fosilinin 92-96 milyon yil önce yasayan ve Titanozorlar olarak bilinen, bitki yiyen Australotitan cooperensis türü oldugu belirtildi. Kemik incelemelerinde boyunun yaklasik 30 metre yani “basketbol sahasi kadar” oldugu belirtilen dinozorun agirligi ise 67 ton olarak açiklandi.
ILK PARÇASI 2007’DE KESFEDILMISTI
Söz konusu dinozor türüne ait iskeletin ilk parçasi Queensland eyaletinde bulunan Eromanga yakinlarindaki bir çiftlikte kesfedilmisti. Geçtigimiz günlerde ise kesfedilen türün kürek kemikleri, uzuvlari ve pelvik kemikleri bulunmustu. Kemiklerin uzak konumu, boyutlari ve hassas durumlari nedeniyle teshis süreci uzun sürmüstü.
Queensland eyalet hükümeti, türün siniflandirilmasini memnuniyetle karsilarken, Queensland Müze Agi’nin CEO’su Dr. Jim Thompson, "Avustralya, dinozor kesfi için son sinirlardan biri ve Queensland, ulusun paleo-baskenti olarak hizla kendini saglamlastiriyor. Kesfedilecek daha çok sey var" dedi.
-IHA-
Avustralya'da Kitanin En Büyük Dinozoru Kesfedildi
Avustralya’da ilk parçasi 2007’de bulunan dinozor türünün kitada su ana kadar kesfedilen en büyük dinozor fosili oldugu ve dünyanin da en büyük türlerinden biri oldugu açiklandi.