Avustralya'da Reklamlarinda Ürünlerinin Kovid-19'U Önledigini Öne Süren Firmaya 3,7 Milyon Dolar Ceza Verildi

Avustralyali bir spor giyim firmasi, reklamlarinda kiyafetlerinin "yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayilmasini durdurdugu" iddia etmesi nedeniyle yaklasik 3,7 milyon dolar para cezasina çarptirildi.

ABC News'in haberine göre, Lorna Jane firmasi, kiyafetlerinde insanlari patojenlere karsi koruyan "LJ Shield" adli bir madde kullanildigini öne sürdü.

Mahkeme, reklam üzerine görülen davada, sirketin iddiasinin "sömürücü, piyasa bozucu ve potansiyel olarak tehlikeli" olduguna hükmederek Lorna Jane'e 3,7 milyon dolar para cezasi verdi.

Federal Mahkeme Yargici Darryl Rangiah, kararinda firmanin, ölümcül salgini çevreleyen "korku ve endiseyi sömürmeye" çalistigini söyleyerek su ifadeleri kullandi:

"Reklam kampanyasi, halk arasinda Kovi-19'un sonuçlari ve yayilmasi hakkinda önemli bir belirsizlik, korku ve endisenin hakim oldugu Temmuz 2020'de gerçeklestirildi. Firma, LJ Shield spor kiyafetlerinin özellikleri hakkinda yaniltici, aldatici ve gerçek disi temsiller kullanarak halkin bu korku ve endisesini istismar etmeye çalisti. Lorna Jane, Avustralya Tüketici Yasasi'nin ilgili hükümlerine aykiri olarak yasa disi davranislari içeren bir sekilde halkin endiseleriyle korkudan yararlanmaya çalisti."

Yargiç Rangiah, mahkemenin, "bu tür sömürücü davranislarin yarar saglamayacagini" göstermek için firmaya önemli bir ceza vermesi gerektigini söyledi.

Markanin internet sitesinde, magazalarinda ve Instagram'da yayinlanan reklamlarinda, "Kovid-19'un Yayilmasinin Tedavisi mi? Lorna Jane Öyle Düsünüyor" iddiasinda bulunmustu.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), yanlis ve yaniltici iddialarda bulunmakla suçlayarak sirkete karsi dava açmisti.

BBC'nin haberine göre de Lorna Jane, mahkemenin kararini kabul ettigini açikladi.

Kendi tedarikçileri tarafindan yanlis yönlendirildigini ileri süren Lorna Jane Genel Müdürü Bill Clarkson, "Güvenilir bir tedarikçi bize söz verildigi gibi performans göstermeyen bir ürün satti." dedi.

Clarkson, "Bizi, LJ Shield'in arkasindaki teknolojinin Avustralya, ABD, Çin ve Tayvan'da baska yerlerde satildigina ve hem antibakteriyel hem de antiviral olduguna inanmamiza neden oldular. Müsterilerimize fayda sagladigimiza inaniyorduk." ifadesini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile