Avustralya, Malezya, Singapur Ve Güney Afrika Merkez Bankalari Dijital Parayi Test Edecek

4 banka arasinda sinir ötesi ödemeler için merkezi dijital para kullanmayi öngören ortak bir platform gelistirilmesi hedefleniyor.

Uluslararasi Ödemeler Bankasi (BIS), Avustralya, Malezya, Singapur ve Güney Afrika merkez bankalariyla merkezi dijital paranin (CBDC) sinir ötesi ödemelerde kullanimini test edecegini duyurdu.

Dünyanin önde gelen merkez bankalarinin çati kurulusu BIS'ten yapilan açiklamada, BIS'in Singapur Inovasyon Merkezi tarafindan yönetilen Dunbar Projesi ile 4 banka arasinda sinir ötesi ödemeler için merkezi dijital parayi kullanmayi öngören ortak bir platform gelistirilmesinin hedeflendigi belirtildi.

Açiklamada, kurulacak platformun, finansal kurumlarin merkezi dijital paralarda birbirleriyle dogrudan islem yapmalarini saglayarak aracilara olan ihtiyaci ortadan kaldiracagi, islemlerin süresini ve maliyetini düsürecegi bildirildi.

BIS Inovasyon Merkezi Singapur Genel Müdürü Andrew McCormack, projeye iliskin yaptigi degerlendirmede, "Çoklu merkezi dijital para üzerindeki çalismalarimiz bir sonraki asama için zemin olusturuyor." ifadesini kullandi.

Öte yandan, dünyanin dört bir yaninda merkez bankalari, ulusal para birimlerinin dijital versiyonlarini piyasaya sürmelerinin gerekip gerekmedigi konusunu arastirirken, BIS'e göre, dünyada en az 60 ülke, kendi dijital para birimini gelistirmek için çalismalar yapiyor.

Uzmanlar, CBDC projelerinin hala baslangiç asamasinda ve yerel kaldigini belirterek, CBDC'lerin uluslararasi alanda nasil kullanilabilecegine iliskin küresel kurallar ve çerçeveler gelistirmenin teknik ve politik olarak çok karmasik oldugunu aktardi.

Uzmanlar, Çin'in dijital paranin olusturulmasi konusunda diger ülkelere göre önde oldugunu da kaydetti.

Bu arada, BIS'in Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Hong Kong ve Tayland merkez bankalari ile Çin Merkez Bankasi Dijital Para Enstitüsü arasinda sinir ötesi ödemeler için merkezi dijital parayi test eden "Multiple CBDC Bridge" adli baska bir projesi de bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile