Melbourne Üniversitesi, Monash Üniversitesi, Melbourne Kuzey Saglik, Peter Doherty Enstitüsü, Murdoch Çocuk Arastirma Enstitüsü, Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Arastirma Kurumu (CSIRO) ve Oxford Üniversitesinin solunum deney grubuyla yürüttükleri arastirmanin basarili olmasi durumunda, insanlar Heparin'i burunlarina uygulayarak virüsten korunabilecek.
Deneme çalismalarinin 2022'nin ortasina kadar devam edecegini ve ilacin etkili olmasi durumunda asilarla kullanilacagini belirten arastirmacilar, spreyin Kovid-19’a yakalanmis kisilerin burnuna püskürtüldügünde onlari iyilestirdigini belirtiyor.
Melbourne Kuzey Saglik Tibbi Bölüm Direktörü Profesör Don Campbell, kan inceltici ilaç Heparin'in virüsü burundan içeri sokmayarak hücrelerde çogalmasini durdurabilecegine dair veri bulmalari ihtimalini "çilgin bir fikir" olarak degerlendirdi.
Dünyada en çok kullanilan ikinci ilaç olan kan inceltici Heparin'in, ucuz ve dagitiminin kolay oldugunu belirten Campbell, "Yeni bir varyantin ortaya çikmasi önemli degil, bu ilaç virüsün hücrelere yerlesmesini engelleyecektir. Ise yarayacagini gösterebilecegimizden çok eminim ve insanlar ise, alisverise ve okula gitmeden önce bunu kullanabilecekler." ifadesini kullandi.
- Klinik deneylere Victoria eyaleti hükümeti 4,2 milyar dolar verdi
Kovid-19’un omicron varyanti da dahil olmak üzere diger varyantlara karsi etkili olmasi beklenen ve burunda koruma olusturarak virüsün cigerlere girmesini önleyecek olan spreyin, önümüzdeki alti ay içinde Victoria eyaletindeki 340 hanede denenecegi açiklandi.
Klinik deneylerin yapilabilmesi için Victoria eyaleti hükümetinin 4,2 milyar Avustralya dolari (Yaklasik 3 milyar USD) verdigi belirtildi.
Spreyin oda sicakliginda 3 aydan fazla kalabildigini söyleyen Campbell, "Tedavi, Kovid-19’a yakalanan kisilerin evlerindeki aile bireylerine ve ayrica hasta olan kisilere de verecegiz. Teshisin konulmasindan sonraki 24 saat içinde onlara ulasmak istiyoruz ve bunu yapabilecegimizden eminiz.” sekilde konustu.
- Sprey, buruna günde üç kez sikilarak kullanilacak
Spreyin kullaniminin kolay olacagini anlatan Melbourne Üniversitesi Akciger Sagligi Arastirma Merkezi Müdürü Profesör Gary Anderson, spreyin günde üç kez her bir burun deligine iki kez uygulanabilecegini söyledi.
Bulusun bilim adina heyecan verici oldugunu aktaran Anderson, "Kovid-19 buruna ilk girdiginde Heparin adi verilen bir moleküle baglanir ve etkisiz hale getirilir. Bu yüzden kisinin enfekte olmasi ve virüsü baskalarina bulastirmasi da engellenir." seklinde konustu.
Spreyi zaten kullandigini ve su ana kadar hiçbir yan etkisinin olmadigini söyleyen Campbell, "Ilaci 20 aydir kullaniyorum, burnum düsmedi ve kan kaybindan da ölmedim. Ise yarayacagindan çok eminiz." dedi.
Avustralyali Arastirmacilar Heparin'in Kovid-19'A Karsi Etkisini Test Ediyor
Dünyanin en çok kullanilan ilaçlarindan olan kan inceltici Heparin'i burun spreyine dönüstüren Avustralyali bilim insanlari, ilacin Kovid-19'a karsi koruma saglayip saglayamadigini görmek için deneme çalismasi yürütüyor.