Avusturya'da Tartışmalı Yabancılar Yasası Yürürlükte

Sığınmacılara yönelik yeni cezalar öngören yabancılar yasası bugün yürürlüğe girdi Yasaya göre ülkeye ilk girişte kimlik bilgileri hakkında yanlış beyanda bulunanlara 5 bin avro para cezası verilecek İkametgah bildirimleri hakkında yanlış beyanda bulunan sığınmacılara 100 ila bin avro para cezası verilecek İltica başvurusu reddedilen ve geldiği ülkeye dönmek istemeyen mültecilere 15 bin avro para cezası veya 6 hafta hapis cezası verilebilecek Suça karışan mülteci, statüsünü kaybedecek.

VİYANA – Avusturya’da sığınmacılara yönelik sert cezalar öngören "yabancılar yasası" bugün yürürlüğe girdi.

Avusturya Devlet Televizyonu ORF’de yer alan bir habere göre, İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, yabancılar yasasının büyük bir kısmının bugünden itibaren uygulanmaya başlanacağını, yasa kapsamındaki bazı düzenlemelerin ise 2018’in ilk yarısında yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Yasaya göre, ilk olarak sığınmacı başvurusunda bulunan kişilerin, yetkilileri yanıltmaya yönelik, geldikleri ülke, ad ve soyadları ile yaşları gibi kimlik bilgileri hakkında yanlış beyanda bulunmaları durumunda 5 bin avroya kadar para cezası verilebilecek.

- İkametgah mecburiyeti

Yasa, iltica başvurusunda bulunmuş kişilerin güncel ikametgah bildirimini mecburi kılıyor. Sığınmacıların, bulundukları şehir veya eyaletlerde nerede kaldıklarını doğru bir şekilde ibraz etmeleri gerekiyor, yanlış bilgilendirme durumunda 100 ila bin avro para cezası öngörülüyor.

Böylece sığınmacıların farklı ülkelere gitmelerinin ya da Avusturya’da kayıt dışı kalmalarının engellenmesi amaçlıyor.

- İltica başvurusu reddedildiği halde ülkeden ayrılmak istemeyene 15 bin avro veya 6 hafta hapis cezası

Yasaya göre, iltica başvurusu reddedilmiş, ancak ülkeden ayrılmak istemeyen ya da Avusturya’dan gönderildikten sonra tekrar bu ülkeye girmeye çalışan kişiler 5 bin ila 15 bin avro para cezası veya 6 hafta hapis cezasına çarptırılacak.

- Suça karışan sığınmacılar, mülteci statüsünü kaybedecek

Yeni yasa ile iltica başvuruları kabul edilmiş sığınmacılar herhangi bir suçtan hüküm giydikleri takdirde mülteci statüsünü kaybedecek.

Yasanın 2018’in Nisan ayında uygulanmaya başlayacak kısmında ise, iltica başvurusunda bulunmuş kişilerin sivil toplum kuruluşlarında toplum yararına çalışmalarına izin verilecek.

Yeni yabancı yasası merkez sağdaki ÖVP'den İçişleri Bakanı olan Wolfgang Sobotka tarafından mart ayında gündeme alındığında tartışmalara neden olmuştu. Sivil toplum örgütleri, yasanın uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Koalisyon hükümetini oluşturan SPÖ ve ÖVP tarafından Meclise getirilen yasa tasarısı, muhalefet partisi Team Stronach'ın desteğiyle yasalaşmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile