Ay'a ilk ayak basan Abd'li Astronot Adana'da söyleşiye katıldı

Ay'a ilk ayak basan Abd'li Astronot Adana'da söyleşiye katıldı

Ay'a ilk ayak basan ABD'li Astronot Neil Armstrong, 'İnsanoğlunun Dünya gezegenine bağlı kalmadığını gördük. İnsanın çizdiği sınırların aşılabileceğini, yapmak istediğimiz çok şeyi başarabildiğimizi gördük' dedi.

Çukurova Üniversitesi tarafından 'bilim ve teknolojilerin neleri başarabileceğinin görülmesi' amacıyla düzenlenen söyleşiye Ay'a ilk ayak basan ABD'li Astronot Neil Armstrong, Apollo 13'ün kumandanı Jim Lovell ve Ay'da son yürüyen Gene Lernan katıldı. Ay'a yaptıkları yolculuktaki anılarını anlatan astronotlar, sıkı güvenlik önlemleriyle geldikleri Adana'da büyük ilgiyle karşılandı. Söyleşide konuşan ABD'li Astronot Neil Armstrong, Apollo 11 ile gerçekleştirilen ilk uçuşun insanların yer çekiminden kaçtığı
ilk uçuş olarak değerlendirileceğini söyledi. Armstrong, "Bu tür bir yolculuğa çıkmaya emin olamadık. Önce mahkumların gönderilebileceğini düşündük, sonra doktorlar. Her iki ülke de en iyi seçimin pilotlar olduğuna karar verdi. Uzay araçları geliştirildi" dedi.
Ay'a yapılan uçuşta 4 bin kişinin çalıştığını hatırlatan Armstrong, "1969 yılının yazında Apollo 11, ben ve ekibimle uçuşa geçtik. Bu girişimde yüzde 90 dünyaya geri gelebilirdik. Ama Ay'a iniş yüzde 50 olabilir diye düşünmüştüm. Tarihte gösterdi ki ilk denemede başarılı olduk. 4 bin kişi için de mutluluk verici oldu. Dünya'ya en yakın olan Ay hakkında çok şey öğrendik. İnsanoğlunun Dünya gezegenine bağlı kalmadığını gördük. İnsanın çizdiği sınırların aşılabileceğini, yapmak istediğimiz çok şeyi
başarabildiğimizi gördük" diye konuştu.
Uzayda geçen zamanı "harika" olarak değerlendiren Armstrong, asıl hayalinin uçak tasarımı olduğunu, fakat başaramadığını söyledi. Armstrong, astronomiyle ilgilenen gençlere, "Çok şey öğrenmeye çalışın" tavsiyesinde bulundu.
Apollo 13'ün kumandanı Jim Lovell ise, Ay yolculuğunda çok eğlendiklerini dile getirdi. Lovell, "Ay'da 3 gün fazla kaldık. En uzun sürede biz kalmış olduk. 5 kilometre yol katettik. Ay'daki dağlara gittik. Ay'da deney yapabileceğimiz düzeneği kurduk. Geldikten sonra 10 yıl boyunca kurduğumuz düzeneklerden faydalandık" dedi.
Yolculuk esnasında Dünya'yı göremediklerini, sadece etrafında dolaştıklarını kaydeden Lovell, şöyle konuştu:
"Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na bakabiliyorsunuz. Bu yolculuğu yaparken Dünya küçülüyor. Dünya'nın eksenini göremiyorsunuz. Onu tutan ipler yok. Ve kapkara bir gökyüzü var. Evimiz olan Dünyamız terk edilemeyecek kadar güzel."
Yolculuk esnasında yaşadığı anıları anlatan Ay'da son yürüyen astronot olan Gene Lernan da, "Patlama olduğunda çok korktuk. Fakat korkuya kapılma ihtimalimiz yoktu. Ben şunu öğrendim. Tanrı kendine yardım edenlere yardım ediyor" dedi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, söyleşi sonrası astronotlara teşekkür ederek, çiçek verdi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile