Ayak Mantarina 7 Asirlik Çözüm

Ayak Mantarina 7 Asirlik Çözüm

Sivas’ta kaybolmaya yüz tutmus yemeniciligi sürdürmeye çalisan Zafer Kitlik, yemeni kullaniminin ayakta olusan mantar, koku ve terlemeye karsi çözüm oldugunu söyledi.

Sivasli yemeni ustasi Zafer Kitlik, el emegi göz nuruyla degisik renk ve modellerle yaptigi yemenilerle meslegi ayakta tutmaya çalisiyor.

Tarihi yaklasik 700 yil öncesine dayanan yemeni, keçi ve manda derisine elde sekil verilerek bambaska bir hal aliyor. Tamamen el isçiligiyle büyük emek harcanarak yapilan yemeniler dogal malzemelerden yapilmasi nedeniyle 250 ve 300 lira arasinda tezgahtaki yerini aliyor. Yemeni ustasi Kitlik, meslege olan ilginin gün geçtikçe azaldigini belirterek çirak bulmakta ve yetistirmekte zorlandiklarini söyledi.



“Tamamen dogal ve saglikli”

Yemeni ustasi Zafer Kitlik, yemenilerin dogal ve saglikli oldugunu belirterek, “Yemeni, Yemenli bir ustadan Türkiye’ye gelmis, Gaziantep ve Kahramanmaras üzerinden diger illere de yayilmistir. Yemenilerin yüzünün hakiki deri olmasi, altinin manda köselesi olmasi, ferah olmasi, nefes almasi, ter, koku yapmamasi ve ayakta mantar yapmamasi gibi birçok özellikleri vardir. Ben 1988 yilinda kundura meslegine basladim, yemeni unutulmaya yüz tutmus bir meslek oldugu için ilgi duydum ve suan faaliyetlere devam ediyorum. Yüzü keçi derisindendir, alti manda köselesinden olur. Yemeni kaybolmaya yüz tutmus bir meslek oldugu için insanlar yeni yeni ilgi gösteriyor. Çirak bulmakta zorlaniyorum, kimse çirak olarak yetismiyor. Satislarimi internet üzerinden ve siparis üzerine yapiyorum. Ilk defa gören insanlar asiri ilgi gösteriyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile