Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki irili ufaklı atölye ve fabrikalarda her gün binlerce çift ayakkabı üretildiğini söyledi.
Bu işletmeler içerisinde iyi örnekler kadar kötülerin de bulunduğunu ifade eden Buğur, insanların yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve ayak sağlığının korunması açısından önem taşıyan sektördeki çürük elmaların temizlenmesini istedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin, "Sağlığa zararlı olduğu tespit edilen ayakkabıların illegal içeriye sokulduğu" yönündeki açıklamasını hatırlatan Buğur, "Son yıllarda Türkiye piyasasında sayısı hızla artan kalitesiz ve sağlıksız ayakkabılar, hem insan sağlığını hem de sektörü tehdit ediyor" dedi.
- "Kamu spotu hazırlanmalı"
Buğur, sektördeki sorunların giderilmesi için halkın bilgilendirilmesine yönelik çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Acilen kamu spotu hazırlanmasını isteyen Buğur, şöyle konuştu:
"Halka ayak sağlığının önemi ve doğru ayakkabı seçimi gibi konular anlatılmalı. Halk bilinçlendiği zaman bugün yaşanan sıkıntılar da büyük oranda giderilecektir. Şu an 100 liradan ucuz deri ve kösele ayakkabı üretilemezken, her gün televizyonlarda 29 lira gibi komik fiyatlara satılan ayakkabı reklamlarına rastlıyoruz. Bu resmen halkı kandırmaktan başka bir şey değil."
- "Gıda sektörü örnek alınmalı"
Buğur, son yıllarda gıda ürünlerinde yapılan denetim ve cezalandırma işlemlerini takdirle karşıladıklarını dile getirdi.
Benzer uygulamaların ayakkabı için de yapılmasını talep eden Buğur, "Gıda ürünlerindeki sıkı denetim halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle artırıldı, kalıcı ve yapıcı çözümler üretildi. Ayakkabı konusu da halk sağlığını yakından ilgilendiren bir konu. O yüzden gıda sektöründeki benzer çalışmaların bizim sektörümüzde de uygulanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
- Gerçek deri nasıl anlaşılır
Gelişen teknolojiyle gerçeğe çok yakın deri üretilmeye başlandığını belirten Buğur, bu durumun gerçek deri seçiminde tüketiciyi zora soktuğunu aktardı.
Buğur, artık gerçek deriyi çıplak gözle, işin ehli olmayan kişilere ihtiyaç duymadan seçmenin neredeyse imkansız hale geldiğine dikkati çekti.
Ucuz ayakkabı satın alırken dikkatli olunmasını öneren Buğur, şunları kaydetti:
"Mesela 100 liranın altında satılan ayakkabıyı alırken daha seçici olunması gerekiyor. Çünkü 100 liradan daha ucuza gerçek deri ve kösele bir ayakkabıyı almak mümkün değil. Ayrıca bilinen ve güvenilen yerlerden ayakkabı almak bir çeşit önlem olacaktır. Denetimler artılırsa insan sağlığını etkileyen ayakkabılar piyasadan çekilecek ve halkımız rahat bir nefes alacaktır."
Buğur, sağlığa zararlı ayakkabıların tespiti konusunda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Ayakkabıcılar Daha Fazla Denetim İstiyor
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF) Genel Başkanı İbrahim Buğur, son yıllarda Türkiye piyasasında sayısı hızla artan kalitesiz ve sağlıksız ayakkabıların, hem insan sağlığını hem de sektörü tehdit ettiğini belirterek, denetimlerin artırılmasını talep etti.