Her yıl binlerce insanın ani kalp durması sonucu hayatını kaybettiği Türkiye'de, hastaların yaşam kurtarma zincirine uygun müdahale edilmesi önem taşıyor. Kalp krizi veya acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hastanın hayatta kalması için ilk önce 112 Acil Servisi'nin aranması, ardından da aralıksız kalp masajı yapılması gerekiyor. Hastanın elektroşokla kalbinin yeniden çalıştırılması ve solunumunun yeniden kazandırılmasıyla olay yerine gelen sağlık ekiplerinin zaman kazanmasına ortam hazırlanıyor. İlk yardım yönetmeliğindeki değişiklikle sertifikası olan vatandaşlar otomatik kalp şok cihazlarını da kullanılabiliyor.
Sağlık çalışanlarıyla ilk yardım sertifikalı gönüllüler, artık acil tıbbi durumlar ve kalp durması yaşayan vatandaşlarla "Ayaklı Cankurtaran" uygulaması sayesinde vakit kaybetmeden buluşacak. Acil durum tuşuna basıldığında sesli uyarı mesajı alan en yakın gönüllü, harekete geçerek, olay yerine ambulans gelmeden önce hastaya ilk müdahaleyi etkin şekilde yapacak.
- "Oranları artırmak istiyoruz"
Hayatta Kal Derneği Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk yardım müdahalesinde zaman kaybını gidermek için projeyi hazırladıklarını söyledi.
Vural, Türkiye'de ilk yardım sertifikalı kişilerin yeterli olmadığına dikkati çekerek, "Ani ve acil tıbbi durum olduğunda hastaya müdahale olanağı Türkiye'de yüzde ikiyken bazı ülkelerde bu yüzde 50'nin üzerine çıktı. Biz de ülkemizdeki oranları artırmak istiyoruz" dedi.
Bazı durumlarda vatandaşların komşusunun geçirdiği kalp krizinden bile haberinin olmadığını dile getiren Vural, binlerce sağlık personelinin habersiz olması nedeniyle çevredeki hastalara müdahale edemediğini belirtti.
Mutlu Vural, gönüllü ilk yardımcılar ile acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyanları mobil platformda buluşturmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Acil müdahale edilmesi gereken tıbbi bir durum olduğunda 'Ayaklı Cankurtaran' projesi uygulamasında yer alan tuşa bastığında, olay yeri hemen tespit ediliyor. Çağrının geldiği çevredeki gönüllü ilk yardımcı veya sağlık çalışanlarına sesli bir uyarı mesajı gidiyor. Onlar hızlı bir şekilde hareket ederek, olay yerine ulaşabiliyor. Ambulans gelmeden hastaya ilk müdahaleyi doğru gerçekleştiriliyor. Uygulamayla ilk 5 saniye içerisinde çevredeki ilk yardımcılar bulunabiliyor. Aynı zamanda otomatik olarak derhal 112'ye çağrı yapılabiliyor."
- Hayat kurtaran çağrı düğmesi
Uygulamanın işleyişi hakkında da bilgi veren Vural, bilinci açık hasta ya da yanındaki tanığın akıllı telefondaki düğmeye basmasının çağrı için yeterli olduğunu kaydetti.
Vural, uygulamanın hayat kurtarmak için önemli olduğuna işaret eden Vural, "Çünkü kalbi duran kişilerde 3 dakika sonra ölüm başlıyor, 6 dakika sonra ağır beyin hasarı oluşuyor. 12 dakika sonra da hasta yaşamını kaydediyor. Ambulans geldiğinde çoğunlukla zaman geçmiş oluyor" diye konuştu.
Doç. Dr. Mutlu Vural, ambulans öncesi müdahaleyi hızlandıran projeyle bu tip ölümlerin önüne geçilmek istendiğine dikkati çekti.
Projenin başarılı olabilmesi için herkesin uygulamayı cep telefonlarına indirmesi gerektiğini aktaran Vural, sağlık eğitim merkezleriyle okulları projeye katılmaya davet etti.
Mutlu Vural, belediyeler tarafından da desteklenen proje kapsamında otomatik kalp şok cihazlarının İstanbul'daki çeşitli meydanlara yerleştirileceğini bildirdi.
Kalabalık semtlerdeki esnafı ilk yardım eğitimi için teşvik ettiklerini anlatan Vural, "Böylece ani kalp krizi vakalarında sadece ilk yardımcı değil, bu cihazın olduğu yerlere de uyarı gidecek. Sorumlu olan kişiler hemen cihazla olay yerine hızlı şekilde ulaşabilecek" dedi.
- Hastayla anında video bağlantısı
Hayatta Kal Derneği Başkanı Vural, masaüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara indirilebilen uygulama ile hastanın durumunu video bağlantısıyla görülebileceğini, adres tarifi için harita üzerinden yönlendirilme yapılabileceğini dile getirdi.
Acil vakalarda ambulans beklenmesinin hastanın sağlık durumu açısından tehlike olduğunu belirten Vural, şunları kaydetti:
"Bir kişinin kalbi durduğunda ülkemiz şartlarında hayatta kalma ihtimali yüzde birdir. Hastaya kalp masajı yapılırsa, üstüne de elektroşok uygulanırsa bunun hayatta kalma oranı yüzde 30'a çıkıyor. Ne kadar erken müdahale edilirse bu oran artabiliyor. Ayrıca ilk yardım gerektiren her durumda bu uygulama kullanılabilecek. Batılı standartlarda yaşam kurtarma zinciri uygulayamadığımız için en az 25 bin insanı kaybettiğimizi düşünüyorum. Bu yazılım, acil müdahale ile kurtarılabilecek insanların hayata dönmesine ciddi oranda katkı sağlayacak."
Yazılım geliştirme sorumlusu Turgay Kaplan da IOS, android ve windows platformu aracılığıyla uygulamaya erişebileceğini söyledi.
Kaplan, vatandaşların kişisel bilgileri ile geçmişteki hastalıklara dair görsel dataları bu uygulama sayesinde depolayabileceklerine işaret ederek, "Ambulans olay yerine geldiğinde hastalanan kişi hakkında bilgiyi ne kadar çok doktor ve sağlık ekibine ulaştırabilirsek ona göre daha rahat müdahale edilmesi sağlanacak. Çünkü kalp krizi geçiren hastanın bunun yanında farklı bir hastalığı olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Uygulamanın ücretsiz olduğunu belirten Kaplan, uygulamanın, yeni nesil akıllı saat ve bileklerine de yüklenebileceğini sözlerine ekledi.
'Ayaklı Cankurtaran'lar Hastalara Umut Olacak
Akıllı telefon, tablet ve masaüstü bilgisayarlara ücretsiz indirilebilen "Ayaklı Cankurtaran" uygulaması sayesinde sesli uyarı mesajı alan ve acil durumdaki hastanın yerini harita üzerinden tespit eden ilk yardım sertifikalı sağlık çalışanları ile gönüllüler, yaşam kurtarma zincirine göre hastalara anında müdahale edebilecek.