Taşan, yaptığı açıklamada, Ayaş'ın tarihi bir ilçe olduğunu belirterek, Türkiye'de en fazla tescilli yapının Ayaş'ta olduğunu ifade etti.
Taşan, "Şu an 60 dolayında tescilli yapımız var. İlçe merkezinde bulunan 500 evin çok küçük değişikliklerle aslına uygun olarak restore edilmesinin ardından, Ayaş'ın tarihi ve tarihi konakları da ortaya çıkmış olacak" dedi.
Ayaş ilçesinde bulunan tüm camilerin vakıf eseri olduğunu vurgulayan Taşan, "Bu kadar vakıf eserinin bulunduğu nadir ilçelerdeniz. Hepsi Selçuklu mimarisine göre yapılmış, evlerin de çoğu Osmanlı dönemine ait ve onlarda Osmanlı mimarisiyle yapılmış eserler" diye konuştu.
İlçedeki tarihi dokuyu tam anlamıyla koruyacaklarını ifade eden Taşan, şunları kaydetti:
"Ayaş ilçesinde mevcut haliyle eğer imar uygulanmış olsaydı, şimdi Ayaş diye bir yer kalmazdı. İlçeye mevcut haliyle imar planı uygulayacağız. Ayaş çarşı içinde bulunan 500 tarihi evi restore edeceğiz. Tarihi dokunun korunmasına önem veriyoruz. Konaklarımız ve Selçuklu, Osmanlı dönemi eserlerinin tamamının restore edilmesiyle birlikte tarihi ipek yolu üzerindeki Ayaş tüm tarihi eserleriyle öne çıkarken, ikinci bir Safranbolu ya da Beypazarı ortaya çıkaracağız. Ayaş İpek Yolu üzerinde göz dolduran ve kimsenin uğramadan geçemeyeceği bir şehir olacak."
Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan Açıklaması
Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan, "Türkiye'de en fazla tescilli yapının olduğu ilçeyiz" dedi.