Ayasofya'dan biri iyi biri kötü  iki haber

Ayasofya'dan biri iyi biri kötü iki haber

Ayasofya Müzesi'nden bir iyi, bir kötü haber... Kötü haber, bazı günler 17 bin kişiye ulaşan bir kalabalığın ziyaret ettiği Ayasofya'da ziyaretçi kısıtlaması yapılacak. İyi haber ise, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti'nin desteğiyle pek çok restorasyon çalışması sonucu ziyarete açılan yeni bölümler.

Ayasofya Müzesi'nden bir iyi, bir kötü haber... Kötü haber, bazı günler 17 bin kişiye ulaşan bir kalabalığın ziyaret ettiği Ayasofya'da ziyaretçi kısıtlaması yapılacak.

İlk önlem, toplu okul gezileri için yeni düzenleme. İyi haber ise 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti'nin desteğiyle pek çok restorasyon çalışması sonucu ziyarete açılan yeni bölümler...Günde ortalama 10 bin kişinin ziyaret ettiği Ayasofya Müzesi'nde bu sayı bazı günlerde 17 bini buluyor. Böyle zamanlarda içeride hareket etmek zorlaşıyor. Yıl sonuna kadar 3,5 milyon kişiyi ağırlaması beklenen müze için tehlike çanları çalmaya başladı. Bu kadar kalabalık, rutubetle birleşince mozaik ve mermerlerin aşınması kaçınılmaz oluyor. Bahçeyle birlikte 11.000 metrekarelik alanı kaplayan müzenin kendisi 7.000 metrekareden ibaret.

Yılda 3 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamak, Ayasofya'nın mermer ve mozaiklerinin zarar görmesine sebep oluyor. Müze Başkanı Haluk Dursun'un verdiği bilgiye göre önlemler alınmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı'yla yazışmalar yapıldı. Öğrenci gezileri için birtakım düzenlemeler yolda. Bir sonraki aşama, randevu sistemine geçilmesi ve özel gruplar için mesai saatleri dışında geziler düzenlenmesi. Bu, şimdi de başarıyla uygulanan bir yöntem. Ücret iki katına çıkıyor ama (20 yerine 40 lira) müze rahat rahat gezilebiliyor.

Önlemlerden en güzeli ise İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın (AKBA) desteğiyle restorasyonu tamamlanan bölümlerin ziyarete açılması ve belli bölümlerdeki yoğunluğun nispeten azalması. Bu bölümlerde Ayasofya'nın 1935'te müze olarak faaliyete geçmesinden sonra 1943'te avlu bölgesinde yapılan araştırma kazısında ortaya çıkan ama yıllardır kapalı kalan yekpare mermerden oyulmuş vaftiz havuzu da yer alıyor.

İSTANBUL'DA KAPALI KAPILAR AÇILIYOR

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle kentte 2008 yılından beri devam eden restorasyon çalışmaları önümüzdeki ay itibarıyla sona eriyor. Aralarında Ayasofya, Topkapı Sarayı, Kılıç Ali Paşa Camii, Süleymaniye Külliyesi ve Darüşşifası gibi önemli kültürel miras değerlerinin bulunduğu 158 yapının kapalı kalan pek çok kapısı açılacak. Haziran itibarıyla ziyaret edilebilecek yerler arasında Çin ve Japon porselenlerinin sergilendiği Topkapı Sarayı Müzesi Mutfaklar Bölümü var. Topkapı Sarayı'nın ziyarete açılacak diğer yapıları arasında saray mimarisinin bütün özelliklerini taşıyan Bağdat, Revan, Sofa köşkleri, İncirlik ve Lala bahçeleri, Sofa Camii ile Mecidiye Kuleleri Kapısı da bulunuyor.

Dün yapılan basın toplantısıyla Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi'nde gerçekleşen çalışmalar tek tek anlatıldı. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, 2010 AKBA Başkanı Şekib Avdagiç ve Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde Topkapı Sarayı'nda yapılan toplantıda, üzerinde en çok durulan nokta, nereye ne kadar para harcandığıydı. Buna göre Ayasofya Müzesi için 3.999.753 TL, Topkapı Sarayı Müzesi için ise 11.735.253,55 TL harcanmıştı.

AKBA tarafından yürütülen tüm kentsel ve kültürel miras projeleri için 160,5 milyon TL bütçe ayrılmıştı. İstanbul'daki müzelerin bakımı, temizliği ve güvenliği için sağlanan 22,1 milyon TL ile AKBA'nın kuruluş kanununa göre ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki alanların korunmasına yönelik sağlanan 35,6 milyon TL birleşince AKBA tarafından kültürel mirasın korunması ve kentsel projeler için sağlanan bütçe 218,2 milyon TL'ye ulaşıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile