Ayasofya-I Kebir Camii, Ibadete Açilmasinin Ilk Yilinda 3 Milyonu Askin Ziyaretçiyi Agirladi

Ayasofya-I Kebir Camii, Ibadete Açilmasinin Ilk Yilinda 3 Milyonu Askin Ziyaretçiyi Agirladi

Geçen yil 24 Temmuz'da yeniden ibadete açilan cami, yeni tip koronavirüse ragmen yerli ve yabanci turistlerden yogun ilgi görmeye devam etti Istanbul Müftü Vekili Mustafa Yavuz: 'Açilisinin ilk gününden itibaren camiye hem ulusal hem de uluslararasi ziyaretler oldu. Bu ziyaretler sirasinda hiçbir sikinti yasamadik' 'Ayasofyai Kebir Camii Serifi'ne hafta içleri günlük 5 bin, hafta sonlari günlük 12 bin civarinda ziyaretçi geldi' 'Camide, ortalama sabah namazinda 170200, ögle ile ikindi namazinda 12001500, Aksam namazinda 750800, yatsi namazinda ortalama 500 kisi oluyor. Ayasofyai Kebir Camii Serifi cuma, cumartesi ve pazar günleri ise tamamen doldu.

HIKMET FARUK BASER - Istanbul Müftü Vekili Mustafa Yavuz, Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi'nin yeniden ibadete açilmasinin birinci yilinda 3 milyonu askin ziyaretçiyi agirladigini, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginin olumsuz sartlari bittikten sonra bu sayinin daha da artacagini söyledi.

Yavuz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Ayasofya-i Kebir Camii'nin geçen yil 24 Temmuz'da yeniden ibadete açildigini belirtti.

Yeniden açilisinin ardindan vatandaslarin camiye yogun ilgi gösterdigini kaydeden Yavuz, "Koronavirüs salgini nedeniyle belirlenen kurallarda camide görevlilerin yönlendirmesiyle vatandaslar camiyi sorunsuz bir sekilde ziyaret etti." dedi.

Yavuz, bu caminin Türkiye ve Istanbul'un Islam yurdu mührünü tasidigina dikkati çekerek, ülkenin ve bütün insanliginin önemli mekanlarindan ve mabetlerinden biri oldugunu dile getirdi.

Ayasofya'nin tüm insanligin ortak degeri oldugunun altini çizen Yavuz, söyle devam etti:

"Bu topraklar için ifade ettigi anlam çok büyük. Tasidigi deger insanlarin buraya yönelmesine neden oluyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi'ne, açilisinin birinci yilinda ciddi manada büyük ilgi vardi. Açilisinin ilk gününden itibaren camiye hem ulusal hem de uluslararasi ziyaretler oldu. Bu ziyaretler sirasinda hiçbir sikinti yasamadik. Ziyaretçiler, salgin sartlari altinda cami içerisinde fazla yogunluk olusmasin diye, bir grubun ziyareti bittikten sonra diger grup içeriye alindi. Camide pandemi kurallarina vatandaslarimiz da uydu. Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifine hafta içleri günlük 5 bin, hafta sonlari günlük 12 bin civarinda ziyaretçi geldi. Ayasofya-i Kebir Camii, açilisinin birinci yilinda 3 milyon üzerinde ziyaretçiyi agirladi. Salginin olumsuz sartlari bittikten sonra bu sayi daha da artacaktir."

- "Cami, cuma, cumartesi ve pazar günleri tamamen doldu"

Pandemi döneminde, özellikle namaz vakitlerine vatandaslarin yogun ilgisinin oldugunu aktaran Yavuz, "Camide, sabah namazinda ortalama 170-200, ögle ile ikindi namazinda 1200-1500, Aksam namazinda 750-800, yatsi namazinda ortalama 500 kisi oluyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi, cuma, cumartesi ve pazar günleri ise tamamen doldu." ifadelerini kullandi.

Yavuz, tarih boyunca ilim ve irfan yuvasi olan camide, ibadete açildiktan sonra Buhari ve tefsir derslerinin de verildigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile