Aybastı-Kabataş Kurultayı'nda organik tarım ele alındı

Ordu'nun Perşembe Yaylası'nda yapılan 11. Aybastı-Kabataş Kurultayı'nda organik tarım konusu ele alındı. Çok sayıda davetlinin katıldığı kurultay büyü

Ordu'nun Perşembe Yaylası'nda yapılan 11. Aybastı-Kabataş Kurultayı'nda organik tarım konusu ele alındı. Çok sayıda davetlinin katıldığı kurultay büyük ilgi gördü.

Türkiye'de iki ilçenin birlikte gerçekleştirdiği tek kurultay olan Aybastı-Kabataş Kurultayı, bin 500 metre rakımda bulunan Perşembe Yaylasında kurulan kurultay çadırında düzenlendi. "Bilimin Işığında Yerel Kalkınmaya Doğru" sloganıyla yola çıkan Aybastı-Kabataş Kurultayı, "Bilim" ve "Serbest Kürsü" olmak üzere iki ana başlık altında yapıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaettin Yediyıldız'ın onursal başkan olduğu kurultayda bölgedeki organik tarım çalışmaları ele alındı.

Başta Ordu Üniversitesi olmak üzere Samsun 19 Mayıs ve Eskişehir Anadolu üniversitelerinden öğretim görevlileri dünyada ve Türkiye'de organik tarımın durumu ve Aybastı, Kabataş ve Perşembe Yaylası'nda neler yapılabileceğini ele aldı. Organik tarımın alternatif bir tarım değil, alternatifsiz bir tarım biçimi olduğu belirtilerek Perşembe Yaylası'nın bu tarım için biçilmiş kaftan olduğu ve eko turizm ile de desteklenebileceği vurgulandı.

Aybastı-Kabataş Kurultayı düzenleyicisi Prof. Dr. Salim Şengel ise yöredeki göç olgusuna dikkat çekti.

Yörenin göç yüzünden maddi sermayesinin yanı sıra insan sermayesini de kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Şengel, "Bu işin olumsuz yanı ancak bunu olumlu tarafları da var. Daha olumlu hale getirme imkânı da var. Göç olmuş ama onun yüzünden de burada toprak daha az kirlenmiş belki bugün organik tarım gibi konulara daha uygun hale gelmiş. Öte yandan gidenler maddi ve manevi birikimlerini buraya getirebilirse bu yörenin kazancı olacaktır. Bu kurultaylar her şeyi istediğimiz gibi yapamasak da bunun için var." dedi.

Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar da kurultayın devam etmesini çok önemli olduğu gördüğünü dile getirdi.

Başkan Gündoğar, Aybastı ve Kabataş'ın geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade ederek, "Burada geçim fındık demek, patates demek biraz da arıcılık demek. Bu yörede organik tarım yapılabilir. Aybastı'nın tamamının haritasını yakın bir zamanda tamamlayacağız. O zaman hangi toprak ta ne yapılıyor ve ne yapılabilir ortaya çıkacak. Bazıları kurultay iş, aş, fabrika getirsin istiyor. Buraya bilim insanlarımız gelecek bize yol yordam gösterecek. Gerisini biz elimizi taşın altına koyup yapacağız. Ben Türkiye'de iki ilçenin el ele vererek düzenlediği bir başka kurultay bilmiyorum." şeklinde konuştu.

Aybastı-Kabataş Kurultayı'nın serbest kürsü bölümünde ise kürsüye gelen Aybastı ve Kabataşlılar daha çok Perşembe Yaylası'na yapılacak toplu konutların iptal edilmemesini isteyerek doğru bir proje ile hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti.

Bir hafta süren Perşembe Yaylası etkinlikleri içinde düzenlenen kurultayın ardından En Güzel Buzağı ve At Yarışmaları yapıldı. Etkinlikler, Pazar günü Kırkpınar başpehlivanlarının da katılacağı güreşler ile sona erecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile