Ayçiçek Yaginda Tehlikeli Oyun

Ayçiçek Yaginda Tehlikeli Oyun

Dahilde Isleme Rejimi Kapsaminda, yem sektöründe kullanilmak üzere ithal edilen soya fasulyesinden elde edilen yaglarin karisim yaglarinda kullanildigi iddialari, "GDO’lu yaglar tagsise mi gidiyor?" sorusunu gündeme getirdi.

Yem üretiminde kullanilmasi gereken GDO’lu soya fasulyesi yaglarinin bazi firmalar tarafindan ayçiçek yaglarina karistirilarak ihraç edildigi duyumlari üzerine Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri harekete geçti.

Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Celal Kadooglu, Türkiye’nin rafine ayçiçek yagi ihracatinda dünya lideri oldugunu belirterek, " Dahilde Isleme Rejimi (DIR) kapsaminda önce ithalat sonra ihracat yapan rafine ayçiçek yagi sektöründe; Rusya ve Ukrayna gibi önemli üretici rakipleri geride birakan ülkemizin bu basarisindaki en önemli faktör sektördeki bilgi birikimi ve kaliteli üretimdir" dedi.

“Soya fasulyesinin islenmesi neticesinde ortaya çikan soya yagi ve küspesinin yem sanayisinde kullanilmasi gerekiyor”

Son zamanlarda Türkiye’nin ihracat lideri oldugu rafine ayçiçek yagi sektöründe bazi firmalarin tagsis yaptigi ile ilgili duyumlarin artmaya basladigini ifade eden Kadooglu, "Dahilde Isleme Rejimi kapsaminda, sektör temsilcisi bazi firmalar, yem bünyesinde kullanilmak üzere soya fasulyesi ithal ediyor. Soya fasulyesinin islenmesi neticesinde ortaya çikan soya yagi ve küspesinin yem sanayisinde kullanilmasi gerekiyor. Ancak bazi ayçiçek yagi firmalarinin bu GDO’lu soya yagini ihraç ürünü ayçiçek yaglari içinde karisim yagi olarak kullanarak tagsis yaptigi ve bu yolla maliyet avantaji saglayarak sektörde haksiz rekabete yol açtiklari ile ilgili duyumlar son zamanlarda artmaya basladi.

Söz konusu tagsis islemi kisa vadede piyasa dengelerini bozmakla beraber ayni zamanda kalitesi ile uluslararasi ticarette lider konuma gelmis olan ayçiçek yagi ihracatimizdaki basarimizi da uzun vadede tehlikeye sokma riski tasimaktadir. Ülkemizin rafine ayçiçek yagi ihracatindaki liderligini tehlikeye sokacak bu tür girisimlerin önüne geçilmesi için Güneydogu Anadolu Ihracatçilar Birligi Genel Sekreterligimiz tarafindan Ticaret Bakanligi Gümrükler Basmüdürlügüne yazi yazilarak, mevcut denetimlere ek olarak ihraç edilmek üzere limanlara sevk edilen konteynerlerden numune alinmasi ve bu yolla denetimlerin siklastirilmasi talep edilmistir. Bu konuda Bakanligimizin gerekeni yapacagina inancimiz sonsuzdur” seklinde konustu.

Kadooglu, kaliteli ürün ihracatiyla rafine ayçiçek yagi sektöründe zirveye çikan Türkiye’nin bu alandaki prestijinin korunmasi için gerekli girisim ve çalismalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile