Aydemir Bölgesel Kalkınma Sürecini Ele Aldı

Aydemir Bölgesel Kalkınma Sürecini Ele Aldı

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen ve Doğu ve Güneydoğu Yatırım ve Destek Hamlesi’nin bölgede kalkınma enerjisini tetiklediği, sosyal ve ekonomik manada gelişim ve büyüme sürecini güçlendirdiğini kaydetti.

Aydemir’den üç önemli tespit ve öngörü

Kalkınma Bakanlığı 2017 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde konuşan Milletvekili İbrahim Aydemir, DAP idaresi, KUDAKA ve Bölgesel Yatırım ve Destek hamlesini değerlendirdi.

DAP ve getirdiği sinerji

Milletvekili Aydemir, “Bölgelerarası kalkınma ve gelişme sorunlarını gidermek, Doğu Anadolu Bölgesi illerinin sosyal ve ekonomik performansını artırmak hedefinde, bir kalkınma disiplinini ifade eden Doğu Anadolu Kalkınma Projesi İdaresi, gerçekten de bölge için bir umut olmuştur” diye konuştu.

DAP’ın serüveni ve dadaşa merhaba gazetesi

DAP, Doğu Anadolu Kalkınma Projesi, çok özel anlamlar hakikaten içeriyor bizim için Diyen Milletvekili Aydemir, “Zira, gazetecilik yaptığım, yerel ölçekte bu işi takip ettiğim zamanlarda bir özel yerel gazetemiz bu işin fitilini ateşlemişti.. Ankara’dan yayımlanan “Dadaşa Merhaba” isimli bir gazetede 12 Mart 1991 tarihinde “Doğuya DAP projesi” diye ilk defa o zaman dillendirilmişti ve bizde de müthiş bir heyecan uyandırmıştı, bütün bir Doğu Anadolu Bölgesi sathında bu olmuştu. Dolayısıyla, Bakanlığınızın bizim nezdimizde çok hususi bir yeri var” ifadelerini kullandı.

Doğu Anadolu ve Erzurum’da ak ekonomi dönemi

Milletvekili aydemir, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2011’de hayata geçirdiği DAP Projesi ve İdaresinin tesisi, 2015’te AK Parti hükümetlerince açıklanan DAP eylem planı, Erzurum merkezli olarak bölgede yeni ve güçlü bir kalkınma sinerjisi oluşturmuş, eskilerin kara düzen dediği, tabansız, desteksiz ve ekseriyetle de belirli bir elite yoğunlaşmış ve çoğu kağıt üzerinde kalıp hayata geçirilmemiş kalkınma planları tarihe gömülmüştür. Sosyal ve ekonomik gelişme sürecinin ancak planlı, kararlı ve ciddi çabalarla sağlanabileceği hepimizin malumu olan bir gerçektir. DAP ve idaresinin teşekkülü bu manada bölgeyi kalkındırma, gelişim ve büyümeyi sağlama adına bir samimiyetin, tutarlılığın ve ciddiyetin eseridir. 1990‘lı yıllarda bir umut projesi olarak doğan, ancak bir türlü hayata geçirilmeyen, ne seçim meydanlarında da bir kurtuluş reçetesi olarak bölge halkına sunulan DAP’ın fonksiyonel hale getirilmesi AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleştirilmiştir” dedi.

DAP’la ilgili gelişmeler

DAP’la ilgili son iki gelişmeyi gündeme taşıyan Milletvekili Aydemir, DAP kapsamındaki il sayısının Sivas’ın da dahil edilmesiyle 15’e çıkarılması ve idarenin görev süresinin 31 aralık 2019’a kadar uzatılmasının bölgede memnuniyet ile karşılandığını belirtti.

Bakan Elvan’ın açıklaması, sosyal proje süreci

Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan tarafından, (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında 2017’den itibaren özellikle sosyal ağırlıklı projelere ağırlık verileceği, gençlerin istihdamına yoğunlaşılacağı kaydını fevkalade önemli bulduğunu aktaran Milletvekili Aydemir, Bu tercih ve kararın, bölgede sari hale gelen beyin, sermaye ve işgücü göçünü önleyeceğini savundu.

Cazibe merkezi uygulaması ve Erzurum

Kalkınma Bakanlığı uhdesinde yürütülmekte olan Cazibe Merkezleri Projesine de değinen Milletvekili Aydemir, ‘Bu noktada Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından müjdelenen, bölgede sevinç ve mesruriyet tezahürünü sağlayan ‘ve Güneydoğu Yatırım ve Destek Hamlesi’, GAP ve DAP kapsamındaki 23 ilde Cazibe merkezleri oluşturulmasını bölgesel sosyo ekonomik kalkınma sürecini yeniden oluşturan ve bu bölgelerin kalkınamayacağı şeklindeki dayatma ve ezberleri bozan bir reform, ekonomide yeniden diriliş olarak görüyoruz.Komisyon üyelerimiz de hakkı teslim edeceklerdir ki, bu hamle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için ekonomik manada bir milattır, ilktir ve üniktir.’ Dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM’IN YATIRIM TARİFİ

Aydemir, ‘Bu cazibe merkezlerine ilişkin açıklamayla hakikaten müthiş bir inşirah duyduk, içimiz ferahladı ama Sayın Başbakanımızın bunu açıklarken kayda geçtiği notlar vardı, çok hoşuma gitti, onu özellikle burada harfiyen ifade etmek istiyorum, kayda geçmek istiyorum. Sayın Başbakanımız diyor ki: “Her defa söylüyorum, benim en fazla hoşuma giden kelime “yatırım”dır. Çünkü yatırım üretim demektir, yatırım iş demektir, yatırım zenginlik demektir, yatırım kalkınma demektir, yatırım ekonomik ve sosyal anlamda vatandaşın daha güçlü hâle gelmesi demektir.” ve devam ediyor: “Teröre karşı en güzel cevap dur durak bilmeden yatırıma devam etmektir, teröre karşı en güzel cevap omuz omuza, kardeşçe ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır.” Eminim, burada bulunan herkes her harfine, her kelimesine, her cümlesine katılmıştır. Yani bu düşünceye karşı çıkacak kimse olacağına ihtimal vermiyorum, izah çok net. Dolayısıyla, hayırlı bir girişim, akıbeti de Allah’ın izniyle hayırlı olacaktır. ‘ kaydını düştü.

ERZURUM CAZİBE MERKEZİ

Konuşmasında Erzurum’da hizmete açılan Cazibe Merkezini sürecini de komisyon üyeleriyle paylaşan Milletvekili Aydemir, ‘Maliye Bakanımız, Sağlık Bakanımız, Kalkınma Bakan Yardımcımız, bölge milletvekilleri yaklaşık on gün önce Erzurum’da Cazibe Merkezinin merkezini açtık, inşallah yatırımcıları temrin edecek, aydınlatacak bir merkez olacak. Sıkıntısız bir süreç, teşvikleri teşvik eden bir süreç Allah’ın izniyle geçireceğiz. ‘dedi.

ERZURUMLU SANAYİCİNİN TESPİTLERİ

Konuşmasının bu bölümünde Erzurumlu bir sanayicinin “1969’dan bu yana ilk defa bu neviden müspet bir yaklaşım sergilendi bu bölgeye, bu kadar şümullü, teferruatlı bir yaklaşım.” tanımlamasını paylaşan Milletvekili Aydemir, ‘ Dolayısıyla, bundan dolayı da Sayın Bakanımıza, Bakanlık çalışanlarına, tabii, Hükümetimize kalbî muhabbetimizi ifade edelim, teşekkürümüzü ifade edelim.’ diye konuştu.

AK PARTİ ÖNCESİ YAŞANAN ÇARPIKLIK

Değerlendirmesinde AK Parti öncesi döneme de atıfta bulunan Milletvekili Aydemir, ‘Şimdi, tabii, bunu söylerken eski hâle de bir vurgu yapmak lazım yani mevcut hâl gayet güzel ama eskiyle de kıyas yaptığımızda çok daha somut, çok daha böyle müşahhas resim çıkıyor. Eskiden bu neviden çalışmalar yapılırken Erzurum’la, Erzincan’la, Bingöl’le, , Muş’la İstanbul’u bir tutan anlayış cariydi, geçerliydi. Bayburt, Ağrı, Elâzığ illeri Kocaeli’yle müsavi tutulurdu, öyleydi yani eskiden. Hatta şimdi de o alışkanlık var ki mesela bu neviden bir yönelme olduğunda, iyileştirme gayreti olduğunda hemen anında Kocaeli’den bile “Biz de isteriz.” gibi bir ses çıkıyor ve bu şunu yaptı: Özel sektörün kabiliyetlerini köreltti uzun yıllar, şimdi inşallah bu noktadan uzağız. “ vurgusunda bulundu.

KUDAKA

Konuşmasının son bölümünde KUDAKA ile ilgili tespitlerini aktaran Milletvekili Aydemir,

Tabii, bunu izah ederken bir başka ak iktisadi anlayışı ifade eden kurumdan daha bahsetmek lazım. KUDAKA ve diğer kalkınma ajansları, bunlar da hakikaten bizim dönemimizde vücut buldu, özel sektöre kalkınma enerjisi taşıyan kurumlar oldu. Buralardan da çok ciddi bir biçimde –şimdi, yeni ifadesiyle “sinerji” deniyor, biz kültürümüzde bunu “bereket” kavramıyla dillendiriyoruz- çok bereketli bir hava esiyor. Sayın Bakanımız bununla ilgili bir not düşmüştü KUDAKA özelinde, çok hoşuma gitmişti ama ben bunu TKDK için de söylüyorum, DAP için de söylüyorum. DAP’ta da işte bizim Başkanımız burada, gayet güzel çalışmalar yapılıyor ama Sayın Bakanımızın şu tespiti çok çok önemli, diyor ki Lütfi Bey: “Eskiden bazı bölgelerden proje gelmiyordu, proje oluşturma kapasitesi yoktu. Ajanslar sayesinde göreceli olarak geri kalmış iller başta olmak üzere ciddi proje altyapısının oluştuğunu görüyoruz.” Hakikat bu, biz de buna iştirak ediyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile