Aydın’da 9. Avrupa Aşı Haftası Etkinlikleri
Aydın’da 9. Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla Sevgi Yolunda aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından stant çalışması yapılarak, vatandaşlara aşı haftası ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili broşür ve balon dağıtıldı.
Toplumda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilinci ve duyarlılığı artırmak amacıyla dünyada 45 ülke ile birlikte aynı anda ülkemizde de 22 Nisan -26 Nisan 2014 tarihle arasında kutlanan ‘9. Avrupa Aşı Haftası’ etkinlikleri gerçekleştirilmeye başladı.
Aşıların belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere uygulanan ve oluşturduğu bağışıklık sayesinde o hastalığa yakalanmayı önleyen biyolojik maddeler olduğunu ifade eden Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, “Aşılama her çocuk için yaşamsaldır ve her çocuğun hastalıksız yaşamaya hakkı vardır. Ülkemizde çocuklara yapılan aşılar; DaBT-İPA-Hib(karma aşısı) aşısı difteri, boğmaca ve tetanoz, çocuk felci, menenjitten; Hepatit B aşısı Hepatit B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden; Hib aşısı H.İnfluenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabından; BCG aşısı veremden; KKK(Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) aşısı kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı, SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığı, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan; KPA aşısı ise zatürre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur. Hepatit A aşısı, hepatit A virüsünün neden olduğu ciddi bir karaciğer hastalığını önlemek için yapılan aşıdır. Suçiçeği Aşısı da çocuklarda ortaya çıkan suçiçeği hastalığından korur” dedi.
“ÜLKEMİZDE AŞILAMA HİZMETLERİ ÜCRETSİZ VERİLİYOR”
Aşı haftasının amacının tüm vatandaşlara aşının önemini anlatmak olduğunu vurgulayan Okur, “Aşı haftası uygulamasının amacı öncelikle eksik aşılı ya da aşısız bebek ve çocuklara, anne adaylarına ulaşılarak aşılarını tamamlamak, tüm vatandaşlarımızı konu hakkında bilgilendirmek ve aşılama hizmetlerini talep eder hale getirmektir. Bilindiği üzere ülkemizdeki aşılama hizmetleri Sağlık Bakanlığına bağlı tüm aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz verilmektedir. Uygulanan aşılar da bilimsel kurallara uygun şekilde üretildiğinden emin olunan, uygun sıcaklık derecelerinde taşınan ve muhafaza edilen son derece güvenilir aşılardır. Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumlarında halen 13 bulaşıcı hastalığa karşı aşı uygulaması yapılmakta olup, aşılama hizmetlerinin yanı sıra aile planlaması, bebek-çocuk gebe takipleri gibi diğer koruyucu sağlık hizmetleri de tamamen ücretsizdir” diye konuştu.
“20 BİN BEBEK ZİYARET EDİLDİ VE AŞI KONTROLÜ YAPILDI”
Aydın’ın diğer illere göre son yıllarda aşı oranın arttığını dikkat çeken Okur, “İlimiz 13 Aralık 2010 tarihinde Aile Hekimliği hizmetlerine başlamıştır. Bu tarihten itibaren Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde Toplum Sağlığı Merkezlerimiz tarafından yaklaşık 20 bin bebeğimiz ziyaret edilerek aşıları kontrol edilmiş olup eksik aşılama olmadığı görülmüştür. Ayrıca ilimiz özellikle son üç yılda Türkiye genelinin üzerinde aşılama oranlarına sahiptir. Aşı haftası dolayısıyla halkımızı konuya duyarlı hale getirmek amacıyla tüm belediye başkanlıklarımız, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, tüm sivil toplum örgütlerimizle beraber işbirliği içinde daha çok vatandaşımıza ulaşabilmek için gayret sarf edilecektir. Medyanın, Aşı Haftasında konuya desteği sayesinde, aşılamanın önemi gündemde tutularak daha çok çocuk aşılanabilecektir. Unutmayalım, dünyada her yıl 5 yaşın altında 2,5 milyon çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde ise aşı uygulamasıyla, her yıl 40-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenmektedir. Bu aşı kampanyasında da çocuklarımızı eksik aşılarını tamamlamak üzere aile sağlığı merkezlerimize götürelim. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini aydınlatalım” ifadelerini kullandı.