İlgili kurum ve yetkililerin katıldığı toplantıda konuşan ATB Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, incir üretiminde bu yıl 22 bin ton artış olduğunu ifade ederek, “İncirde yaşanan artışla birlikte kaliteyi de arttırmalıyız” dedi.
Toplantıya Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Gürcan Şen, ATB Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aytaç Akalın ile sektör temsilcileri katıldı.
“İNCİR ÜRETİMİ ARTTI”
Aydın’da bu yıl incir rekoltesinin 83 bin ton olacağını söyleyen ATB Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, "İncir, Aydın’ımızın, İzmir’imizin ve ülkemizin en güzide ürünlerinden bir tanesidir. Mutlaka bu sektörde sıkıntılarımız, dertlerimiz her yıl olduğu gibi bu yıl da olacaktır. Biz bu sıkıntıları paydaşlarımızla birlikte maksimum seviyeden minimum seviyeye indirmek için mücadele ediyoruz. Bu sorunları beraber çözeceğiz. İnciri daha iyi seviyeye nasıl getiririz, dünyadaki hem fiyat hem de kaliteyi nasıl artırırız yönünde sorunları ele alacağız. Sorunlarımızın bazılarını kendi imkanlarımızla çözeceğiz, çözemediklerimizi de ilgili bakanlığa götürerek bu sorunları aşmaya çalışacağız. Aydın Ticaret Borsası verilerine göre 2015-2016 müstahsil tescilimiz 83 bin 900 ton olmuştur. Bu veriler Aydın, İzmir, Nazilli, Ödemiş borsalarının verileridir. Bir önceki yıl 61 bin 200 ton civarındaydı. Bir önceki yıla göre yaklaşık 22 bin ton rekolte artışı olmuştur. İhracat birliğimiz, bu yılın rekolte çalışmasını yapmadı. İncirde yaşanan artışla birlikte kaliteyi de arttırmalıyız. Çünkü pazarı genişletmemizde, pazarlara sahip olmamızda hem rekoltenin hem de kalitenin yüksek olması bizim için önemlidir” dedi.
SOĞUK HAVA DEPOSU ÖNÜMÜZDEKİ SEZONA YETİŞECEK
Aydın’ın ürünlerinin yılın 12 ay pazarlanması için GEKA desteğiyle yapılacak Soğuk Hava Deposu projesinin Kalkınma Bakanlığı’ndan onay aldığını kaydeden Günaydın, “İncirliova’nın Erbeyli Mahallesi’nde 19 bin 500 metrekare arazinin üst kullanım hakkını kiraladık. Buraya da tahmini olarak 2 bin tonluk bir soğuk hava deposu ve şoklama tesisi yapmayı planlıyoruz. Bunun, şuanda avam projeleri tamamlandı. Önümüzdeki yıl incir sezonuna bu tesisimizi yetiştirmeye çalışacağız. Yerimiz ve projemiz hazır. Bütün yazışmalarımızı da tamamladık. Sadece ihale prosedürü kaldı. Güneş enerjisi ile elektrik üreten, bu elektrik ile kendisini soğutan Aydın’ın ilk soğuk hava deposunu yapıyoruz. Bu deponun ortakları arasında Aydın Valiliğimiz, Ticaret Borsamız, Ticaret Odamız, Ziraat Odalarımız, Nazilli Ticaret Borsamız ve Söke Ticaret Borsamız da yer alıyor. Burası halkımıza, tüccarımıza, ihracatımıza ve üreticimize açık olacak. Herkes oraya ürünlerini koyabilecek” diye konuştu.
“AFLATOKSİN SORUNU DEVAM EDİYOR”
Türkiye’nin yılda 60 bin ton ihracatı yaptığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Gürcan Şen, "Rekolte çalışmalarımız 8 Ağustos’ta başlayacak. Tahmin ediyorum 10 gün içerisinde de sonuçlanır. Bu sene daha verimli, iyi bir sonuç alabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü gördüğümüz kadarıyla bütün ürünlerde olduğu gibi incir bu sene daha erken olgunlaştı. Bu sene ülkemizde bugüne kadar 65 bin tona yakın bir ihracat gerçekleştirildi.
Bu rakam yeni sezon yüklemelerine kadar 70-75 bin tonu bulur. Geçen seneki rekolte tahminimizle mukayese ettiğimizde eski yıllara göre çok büyük farklar olmadığını gördük. Artık daha düzgün netice verebiliyoruz. İncirin yüzde 50’den fazlası Avrupa ülkelerine, bunun yanında Asya ve Uzakdoğu ülkeleri de sisteme girmiş durumda. Kuru meyve ile ilgili birçok sorun var ama incirin ana sorunu olan aflatoksin sorunu her sene olduğu gibi bu sene de devam etti. İncirde kullanılması yasak olan bir madde olmasına rağmen uzun yıllardan beri verdiğimiz uğraşlar çok fazla netice vermiyor ve aynı sorun devam ediyor. Bu sorun doğanın bize verdiği değil, bizim yarattığımız bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bunun haricinde jeotermal problemi de var. Sorunların çözümü için elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
EN KALİTELİ İNCİR AYDIN’DA
Aydın’da 6 milyon 100 bin civarında meyve veren incir ağacının olduğunu kaydeden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aytaç Akalın ise "İncir, ilimiz için çok önemli bir ürün. İlimizde yaklaşık 362 bin dekar alanda 6 milyon 100 bin civarında bir meyve ağacı ile üretim yapmaktayız. İncir, ülke ekonomimize önemli bir katkı sağlamakta. Aydınımızda yaklaşık 60 bin ton incir üretimi söz konusu. Ülkemizin ve dünyanın en kaliteli kuru inciri, toprak yapısı ve ikliminden dolayı Aydın’da yetişmekte. Ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmını kuru incir olarak, ihracat etmekteyiz. Taze incir ihracatımız ise kısıtlı. Önemli bir döviz girdisi sağladığımız incirin 2015 yılı ihracatı 38 bin ton civarında" ifadelerini kullandı.
Aydın'da Kuru İncir Sezonu Öncesi Sorunlar Masaya Yatırıldı
Yaklaşan kuru incir sezonu öncesi sektörün sorunları Aydın Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen toplantıda ele alındı.