Aydin'da Kuru Otlar Temizleniyor

Aydin'da Kuru Otlar Temizleniyor

Aydin’in Efeler ilçesinde üreticiler, havalarin da isinmaya baslamasiyla beraber yangin risklerine karsi kuru ot temizligine baslarken, üreticilerden Erol Eser ise çim biçme makinesiyle bahçesindeki kuru otlarini temizleyerek geleneksel aniz yakma yöntemine karsi farkindalik olusturdu.



Türkiye’nin en sicak illerinden olan Aydin’da havalarin isinmasiyla birlikte zeytin, incir gibi bahçelerde yangin risklerine karsi kuru ot temizligi basladi.

Aydinli üreticileri ise gözü gibi baktiklari agaçlariyla birlikte çevrenin korunmasi için bakim ve temizlik telasi sardi. Her yil çok sayida kuru ot sebebiyle çikan yanginlarin önüne geçmek ve tedbir almak amaciyla çalismaya basladiklarini ifade eden Efeler ilçesinde yasayan zeytin üreticilerinden Erol Eser ise geleneksel aniz yakma yönteminin risklerine de dikkat çekerek farkindalik olusturdu. Çim biçme makinesiyle kuru ot temizligi yapan Eser, aniz yakma yönteminin kontrol edilemediginde büyük yanginlara sebep oldugunu hatirlatti.

“Aniz yakma yönteminden uzaklasilmali”

Havalarin isinmasiyla birlikte yangin riski olusturan kuru otlari temizlemeye basladiklarini ifade eden Eser; “Havalar artik isinmaya basladi.

Biz de bahçelerimizde bakimlara basladik. Özellikle yangin riski olusturan kuru otlari temizliyoruz. Kuru otlari temizleyerek hem gözümüz gibi baktigimiz agaçlarimiz hem de dogayi koruyoruz. Ancak birçok üreticimiz hala daha geleneksel olan aniz yakma yöntemini kullaniyor, kuru ot temizliginde. Bu yöntemden artik uzaklasmamiz gerekiyor. Çünkü her yil çok sayida aniz yakilmasi sonucu yanginlar çikiyor. Kontrol edilemediginde de geri dönülemez bir boyuta ulasiyor yanginlar. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Biz de bu yüzden bahçemizdeki otlari, çim biçme makinesi ile temizliyoruz. Herkesin bizim gibi duyarli olmasini istiyorum. Dikkatsizce yakilan anizlar sebebiyle çikan yanginlar hem üreticinin gözü gibi baktigi agaçlari yok ediyor hem de orman yanginlarina kadar büyüyebiliyor. Ayrica piknik basta olmak üzere arazilere gelen birçok vatandasin da duyarli olmasini istiyoruz. Sigara izmaritlerini söndürmeden atiyorlar ya da cam siselere kadar bir çok çöpü buralarda birakip gidiyorlar. Bunlar da çok büyük yangin riski olusturuyor. Bütün vatandaslarimizin yesile ve dogaya sahip çikmasini, duyarli olmasini talep ediyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile