Aydın’Da Müzeler Haftası Kutlandı

Aydın’Da Müzeler Haftası Kutlandı

Aydın’da Müzeler Haftası nedeniyle bir kutlama töreni düzenlendi. Müzelerin geçmişten geleceğe birbirine bağlayan kültür kurumları olduğunu belirten Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın’ın önümüzdeki yıl arkeoloji müzesine kavuşacağını söyledi.

Her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası dolayısıyla Aydın Müzesi’nde gerçekleştirilen programa Vali Hüseyin Avni Coş, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, İl Çevre ve Orman Müdürü Süleyman Gündeay, Müze Müdürü Emin Yener, arkeologlar ve davetliler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Aydın Müze Müdürü Emin Yener, müzelerin 1850’li yıllardan sonra halka açıldığını belirterek, şu andaki mevcut müzenin eserlerin sergilenmesinde yetersiz kaldığını belirtti.

“AYDIN’DA MÜZENİN YERİNİ BİLMEYENLER VAR”

Programın açılışında konuşan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bir ülkenin ve ilin kalkınmasında ekonomik değerler kadar kültürel değerlerin de önemli olduğunu ve bu değerlerin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini belirterek tanıtımın şart olduğunu söyledi. Bugün 1 milyon nüfusa sahip Aydın’da Afrodisyas, Milet, Nysa ve çeşitli antik kent ve müzelere henüz gitmemiş çok sayıda vatandaşın bulunduğunu ve bu durumun acı verici bir gerçek olduğunu kaydeden Vali Coş, “Kültürel varlıklarımızın tanıtımı ve korunması için el birliği ile çalışmamız gerekiyor. Maalesef Aydın’da yaşayıp da henüz müzenin kapısından içeri girmemiş çok sayıda vatandaşımız var. Müzecilik ne kadar iyi olursa olsun, vatandaş buradaki eseleri gezip görmedikten kıymeti yok” dedi.

Ülkenin en büyük sorunlarından birinin de tarihi eserlerin talan edilmesi veya gayrimeşru tarihi eser ticareti olduğunu da belirten Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, her olumsuzluğu devletin kolluk kuvveti ile önlemenin mümkün olmadığını bu nedenle halkın da tarihi eserlere karşı duyarlı olup bu tür olayları gördüklerinde hemen ihbar etmesini istedi.

Yaklaşık yarım asrı aşkın süredir hizmet veren Aydın Müzesi’nin mekan yetersizliği nedeniyle bazı eserlerin sergilenemediğini belirten Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, yeni müzenin ihalesinin yapıldığını ve önümüzdeki yıl açılmasının hedeflendiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Hüseyin Avni Coş ve beraberindekiler Aydın Müzesi‘ni gezdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile