Aydın’da Sokak ve Doğa Hayvanları İçin Üçlü İşbirliği

Aydın’da Sokak ve Doğa Hayvanları İçin Üçlü İşbirliği

Aydın’da, belediye sınırları içerisi ve dışarısında sokak ve doğa hayvanlarının tedavisinin yapılmadı konusunda İl Hayvanları Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi ve ADÜ Veterinerlik Fakültesi’nin işbirliği yapması kararlaştırıldı.


Aydın İl Hayvanları Koruma Kurulu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi gereğince Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör başkanlığında Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürlüğü toplantı salonunda bir araya geldi.

Geçici Hayvan Bakımevi Denetimlerinin uygulama yönetmeliği çerçevesinde belirlenen denetim formları ile denetimlerine devam edilmesine karar verilen toplantıda şu kararlar alındı: “İl ve İlçe Merkezlerinden vatandaşlarca yapılan konutlardaki hayvanlara ilişkin besleme, koku, gürültü ve benzeri şikayetlerin 5199 sayılı kanunun 1. Maddesine istinaden Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında olmadığı ve bu tür şikayetlerin İl ve İlçe Belediyeleri nezdinde değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması, yapılan incelemelerde hayvanlara ait Belediyelerden alınan sahiplik belgesi bulunmadığı takdirde Müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususunda Belediyelere yazı yazılmasına. BİMER Bürosuna da bu tür şikayetlerin ilgili Belediyelere gönderilmesi için yazı yazılmasına. Büyükşehir Belediyesinin İlçeleri de kapsayacak şekilde sahipsiz kedi ve köpeklerin tedavisinin sağlanması adına ADÜ Veteriner Fakültesi ile protokol yoluna gidilmesi için Büyükşehir Belediyesine yazı yazılmasına. 01 Temmuz 2004 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 17. maddesinde ‘Bu Kanun hükümlerine uyulup uyulmayacağının denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Gerektiğinde bu yetki Bakanlıkça mahallin en büyük mülki amirine yetki devri sureti ile devredilebilir’ hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımızca 26 Ekim 2004 tarih ve 202 sayılı yazı ile Yetki Devri Olur' u alınmış olup, 24 Kasım 2009 tarih ve 1489 sayılı yazı ile tüm Kaymakamlıklara Yetki Devri yapılarak 5199 sayılı kanunun uygulanmasına yönelik şikayetlerin incelenmesi ve İdari Para Cezası verme yetkisi Kaymakamlıklara verilmiş olup, Kaymakamlık nezdinde oluşturulan Denetleme Kurulları tarafından şikayetler değerlendirilecektir. Ayrıca 10 Mayıs 2013 tarih ve 390 sayılı yazı ile tekrar tüm İlçe Kaymakamlıklarına gerekli bilgilendirme yapılmış, halen Müdürlüğümüze İlçelerden şikayetler gelmekte olup İlçelerde 5199 sayılı kanun ile ilgili şikayetlerin İlçe Kaymakamlıklarına yapılmasına bu konuda tüm Kaymakamlıklara tekrar bilgilendirme yazısı yazılmasına karar verildi”
DÖVÜŞ VE YASAK BESLEMELERE SIKI DENETİM
Hayvan dövüşleri ve yasak beslemelerde ilgili denetimlere devam edilmesine karar verilen toplantıyla ilgili yapılan açıklamada; “5199 sayılı kanun uyarınca Horoz dövüşleri yasak olduğundan, bu konuda Jandarma ve Emniyet ekipleri tarafından takiplerin yapılıp, tutulan tutanakların Kurumumuza gönderilmesine. Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasileiro, Dogo Argentino ve bu ırkların melezleri Kanun uyarınca yasaklı köpekler olup, bu tür köpeklere el konulmaktadır. El koyma işlemleri sırasında kolluk kuvvetlerinden destek alınmasına ve gerekli bilgilendirmelerin yapılmasına. Büyükşehir ve bağlı İlçe Belediyeleri sorumluluk alanları dışında kalan doğadaki diğer canlıların tedavilerinin Kurumumuz ve ADÜ Veteriner Fakültesi ile yapılan protokol çerçevesinde Kurumumuz bilgisi dâhilinde Veteriner Fakültesinde tedavilerinin yapılmasına karar verilmiştir” denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile